Iz mamine kuhinje še diši...

Dobro počutje | apr. '14

S posebno naklonjenostjo se spominjamo jedi, ki nam jih je pripravljala mama. Na marsikatero teh jedi pa smo, priznajmo, skorajda pozabili. Toda s tem smo zanemarili pomembno sestavino naše identitete – prenos kulturne dediščine, katere del so tudi slovenske jedi, tako bogate v svoji pisani različnosti, ki se spreminja od pokrajine do pokrajine, od vasi do vasi in od družine do družine.

V uredništvu revije Vzajemnost smo se zato odločili, da bomo k sodelovanju povabili vas, bralke in bralce. Na kratko opišite katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi vaših mam, tet in babic. Če seveda to zmorete, jed pripravite in fotografirajte ter skupaj z vašo fotografijo pošljete uredništvu Vzajemnosti, Dunajska 109, 1000 Ljubljana. Ne pozabite pripisati vaših podatkov – naslova in telefonske številke.
Recepte za vaše jedi bomo ob koncu leta objavili v posebni prilogi. Vsak mesec pa bomo izbrali in objavili dva ali tri vaše recepte. Sodelavka za zdravo prehrano Marija Merljak, univ.dipl.inž.živ.teh., pa jih bo strokovno ocenila in komentirala. Recepte nam lahko prinesete tudi na pomladno srečanje v Pulju, kjer bomo tudi pripravili katerega izmed njih.

Pečen sir: Prvi recept smo poiskali na Dolenjskem. Naša bralka Tončka Žagar iz Jagodnika pri Trebelnem nam je zaupala recept za pečen sir, kot ga je pripravljala njena mama. Na manjših hribovskih kmetijah je bila za preživetje družine zelo pomembna krava, ki je dajala mleko. »Kjer je bila pri hiši krava, so bili tudi otroci bolj zdravi in krepki,« je povedala. V mleko so zakuhali proseno kašo ali močnik in že je bil nared okusen in nasiten obrok. Pečen sir pa so imeli zelo radi starejši, pripravljali so ga za malice ali večerje. Gospa Tončka je pečen sir, dokler so imeli pri hiši kravo, v celoti naredila iz domačih sestavin. Pomolzeno mleko je precedila v latvice, ga pustila čez noč na polici v shrambi, zjutraj pa ga je spekla v krušni peči ali štedilniku, da se je na mleku naredila zlata skorja. Ko se je mleko ohladilo, ga je zlila v lonec, ga postavila na rob štedilnika in ga počasi segrevala, da se je sesirilo. Potem je to zlila na prt ali v cedilo in sirček dobro ožela. Pregreto smetano, ki je ostala v latvici, pa je shranila v posebni posodi. Sirček in pregreto smetano je uporabila za nadev za štruklje, za jabolčni ali sirov zavitek ali za pečeni sir. Za pečen sir je v skledi zmešala in dobro pregnetla približno tričetrt kilograma sirčka, 2 do 3 žlice pregrete smetane, dodala dve drobni jajci, solila in kar izdatno potresla s kumino, ki jo je nabrala na domačih travnikih. Maso je razporedila v namaščen lončen pekač in v pečici na srednji vročini pekla dobre pol ure. Še toplo jed je razrezala in ponudila z domačim kruhom. Pečen sir je dober tudi hladen, čeprav gospa Tončka prisega, da je topel boljši. Pripravljali so ga tudi za malico za žanjice ali ob kakih drugih domačih opravilih, saj mesa včasih ni bilo v izobilju, privoščili so si ga le za praznike in ob večjih kmečkih delih. Pečen sir pa je veljal za boljšo malico. Marijin komentar: Mlečne beljakovine skupaj z domačimi jajci so odlične za izboljšanje mišične mase. To pomeni, da bomo imeli v srednjih in poznih letih manj obrabe hrustanca, manj težav s hrbtenico ter s srcem in ožiljem. V mlečni maščobi je veliko naravnega vitamin A za dober vid, sluznice in kožo.
Potica z oljkami: Rikardo ali uradno Rihard Knez iz Strunjana ima že 85 let, a je še vedno čil in dejaven. Verjetno k temu pripomore to, da vsak dan in vse leto plava v morju. Je tudi navdušen kuhar, svoje znanje pa na dobro obiskanih delavnicah nesebično prenaša na mlajše zvedave kuharice in kuharje. Pred nami je njegov izvirni recept za potico z najbolj tipičnim primorskim sadežem - z oljko. Potrebujemo - testo za dve potici: 1 kg moke, dve kocki kvasa (80 g), 2-3 dl mineralne vode z mehurčki, žlico sladkorja za kvasni nastavek, ščepec soli, pol dl oljčnega olja za testo; za nadev pa 60 dag oljk v slanici (40 dag črnih in 20 dag svetlih), 3 jajca, eno rdečo sladko papriko in četrt litra olja. Priprava: zamesimo kvašeno testo, ga pustimo vzhajati, medtem pripravimo nadev. Oljke brez koščic zmeljemo ali zelo na drobno zrežemo, dodamo četrt litra olja in 3 jajca. Dobro premešamo in nadev razdelimo na polovici. V prvo polovico dodamo še sesekljano rdečo papriko. Testo razvaljamo, razdelimo na dva dela ter vsakega namažemo z enim delom nadeva. Spečemo v pečici. Vedno ponudimo obe vrsti rezin potice, tiste s papriko in tiste brez, saj se po barvi nekoliko razlikujeta. Marijin komentar: Potica z oljkami je odlična za pomlajevanje. Najbolj koristi ženskam, ki imajo v pasu preveč maščobnih oblog. Oljke vsebujejo skvalen, ki spodbuja sintezo hormona vitkosti DHEA (dehidroepiandrosterona).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media