O neplačevanju prispevkov za socialno varnost

Dobro je vedeti | maj '14

Problematiko neplačevanja prispevkov je Svet ZPIZ obravnaval že pred štirimi leti in s svojim stališčem seznanil odgovorne organe v državi z namenom, da bi se razmere izboljšale. Na marčni seji pa je svet vnovič razpravljal o tej problematiki, tokrat na podlagi poročil Davčne uprave RS in Inšpektorata za delo. V razpravi je bilo ugotovljeno, da se razmere niso izboljšale, nasprotno, celo poslabšale so se.

Prispevki za socialno varnost so najpomembnejši vir financiranja pokojninske blagajne, a podatki kažejo, da je v zadnjih letih ta vir dosegal blizu 3,4 milijarde evrov, v letu 2013 pa se je zmanjšal za približno 2,2 odstotka. Če se bo to nadaljevalo, bo moral več sredstev prispevati državni proračun, kar pa bo vse teže spričo njegovih vse večjih izdatkov. To pa lahko pomeni resno grožnjo, da bo treba poseči v pravice upokojencev.
Neplačevanje bo prizadelo tudi prihodnje upokojence
Tako predstavniki DURS in Inšpektorata za delo, kot tudi člani sveta so poudarili, da je treba odpraviti ali vsaj omejiti razraščanje nepravilnosti pri obračunavanju in plačevanju prispevkov. Z razmerami, kot smo jim priča zdaj, se nismo soočali v času, ko je še delovala služba SDK, kar poudarja tudi javnost, še zlasti upokojenci. Primeri, ki jih navajata poročili, so skrb zbujajoči, saj številni zavezanci za plačilo davkov in prispevkov izigravajo ne le državo, temveč tudi svoje delavce. So pa člani sveta poudarili, da so mnogi delodajalci pošteni in je zato treba odločno ukrepati proti tistim, ki svojih predpisanih obveznosti ne izpolnjujejo. Treba se je zavedati, da neplačevanje prispevkov za socialno varnost ni pomembno le s stališča javnih financ, temveč da vpliva tudi na uveljavljanje pravic s celotnega področja socialne varnosti. Člani sveta so pri tem še posebej opozorili na pravice iz pokojninskega zavarovanja. Ne gre namreč le za uveljavljanje pravic v zdajšnjem obdobju, temveč bo neplačevanje vplivalo tudi na prihodnje generacije upokojencev. V skladu z ZPIZ-2 se zavarovancem delovna leta, ko so prispevki zgolj obračunani, niso pa vplačani, vštevajo v pokojninsko dobo, plače iz teh let pa ne bodo upoštevane pri izračunih pokojninske osnove, zaradi česar bodo lahko njihove pokojnine nižje. Zato je odgovornost ne le sveta ZPIZ, da pristojne organe opozori na alarmantne razmere neplačevanja prispevkov, temveč tudi pristojne organe izvršilne, zakonodajne in sodne veje oblasti, da zagotovijo tako pravno ureditev, da bodo prispevki zakonito, pravilno in pravočasno obračunani in vplačani.

Za bolj odločno ukrepanje
Tako DURS kot Inšpektorat za delo opozarjata, da so učinki zdajšnje ureditve plačevanja prispevkov za socialno varnost. v primerjavi z vložnim delom zelo pičli. Še najmanj učinkovita je ureditev, ki zadeva kazensko odgovornost zavezancev, ki svojih dolžnosti ne izpolnjujejo.
Ugotavljata tudi, da tudi z večjim davčnim in inšpekcijskim nadzorom ni mogoče preprečiti neplačevanja prispevkov in da so na tem področju nujno potrebne sistemske spremembe. Bolj so učinkoviti le opomini, po njihovi zaslugi zavezanci poravnajo blizu 70 odstotkov svojih zapadlih obveznosti.
Svet bo pozval vlado in pristojne institucije, da se skupaj z organi nadzora lotijo priprave enotne pravne ureditve, ki bo celovito urejala plačevanje prispevkov za socialno varnost. Zdajšnji sistem je nepregleden (razdrobljen na več predpisov) in ne omogoča učinkovitega nadzora nad plačevanjem prispevkov. Prav tako je svet vnovič pozval pristojne organe, da kadrovsko okrepijo organe, ki opravljajo nadzor nad plačevanjem prispevkov za socialno varnost.
Svet je menil, da bi tudi ministrstvo za pravosodje lahko pripomoglo k prizadevanjem za učinkovitejše plačevanje prispevkov za socialno varnost, če bi skupaj z drugimi pristojnimi institucijami in pravosodnimi organi odgovorno proučilo, zakaj vložene kazenske ovadbe s tega področja ne dajejo zadovoljivih pozitivnih učinkov.
Pomembno vlogo na tem področju lahko odigra tudi ekonomsko-socialni svet, zato ga je svet zavoda pozval, da obravnava problematiko neplačevanja socialnih prispevkov ter s svojimi stališči in predlogi pripomore k uveljavitvi nujnih sistemskih sprememb na tem področju.


Uspešno poslovanje Zavoda Vzajemnost
Člani sveta so po poročilu o poslovanju Zavoda Vzajemnost ugotovili, da je zavod tudi v lanskem letu posloval uspešno. Prav zato je svet dosedanji direktorici in odgovorni urednici Marinki Levičar, ki se je upokojila, izrekel zahvalo za dolgoletno delo in za njen velik prispevek k uspešnosti revije Vzajemnost. Hkrati je zaželel uspešno delo novi direktorici in odgovorni urednici Jožici Dorniž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media