Družbena omrežja in varovanje osebnih podatkov

Družbena omrežja in varovanje osebnih podatkov

Prosti čas | maj '14

Prejšnji mesec smo spoznali družbena omrežja, predvsem Facebook. Tokrat pa smo vam pripravili nekaj navodil za varno in razumno uporabo teh omrežij.
Pri družbenih omrežjih gre namreč vedno za strah uporabnikov, da ne bi preveč razkrili podatkov o sebi. Vaše podatke lahko zlorabijo tako upravljavci spletne strani, kot tudi drugi uporabniki. Cilj upravljavcev omrežij je seveda zaslužiti. V Sloveniji imamo sicer za delo s podatki dokaj strogo zakonodajo, v drugih državah pa ni tako, zato se kaj lahko primeri, da bodo vaši podatki prodani naprej.
Kljub temu se ni treba ustrašiti, saj lahko s pametno rabo preprečite veliko večino neželenih posledic. Upoštevati morate le nekaj preprostih pravil. Nikoli ne objavljajte slik, mnenj in podatkov, za katere nočete, da pridejo v javnost. Ko so podatki na spletu, jih je težko odstraniti ali to skoraj ni mogoče. Tudi če, denimo, radi vidite Pamelo Anderson, tega ne objavljajte na Facebooku, saj vaša žena nad tem ne bo pretirano navdušena.
Da bo uporaba družbenih omrežij čim varnejša, upoštevajte dejstvo, da vaše podatke vidijo tudi tisti, ki jim niste izrecno dovolili vpogleda, zato:
Nikoli, in to res nikoli ne objavljate podatkov, ki jih želite obdržati zase. Sem sodijo tako vaše osebne informacije, kot tudi mnenja, ki jih imate o svojih sosedih.
Ne objavljate svojih slik v neprimernih položajih in okoliščinah.
Nikoli ne objavljajte slik svojih golih otrok in vnukov. O drugih slikah vnukov pa dobro razmislite, komu je namenjena objava in kdo jo lahko vidi.
Verjamem, da je povsem samoumevno, da ne objavljate številk kreditnih kartic in osebnih dokumentov, PIN kod bančnih kartic in podobnega.
Nikoli ne objavljajte, da se odpravljate na dopust in da bo vaš dom prazen. Prav tako ni nobene potrebe, da objavljate, kje ste, saj to sporočate tudi morebitnim tatovom. Zato slike z dopusta objavite šele takrat, ko ste spet doma.
Vedite, da papir ali elektronsko sporočilo prenese vse, kar pomeni, da neznanci v sporočilih tudi lažejo ali vam ne povedo vsega. Zato bodite previdni pri zmenkih, če partnerje spoznate prek spleta.
Seveda to niso edini načini zagotavljana varnosti na družbenih medmrežjih. So pa najpomembnejši. Da boste na spletu res varni, tudi tam uporabljajte zdravo pamet in intuicijo.
Ali se odločiti za uporabo Facebooka?
Odkar so računalniki postali tako rekoč obvezna oprema gospodinjstev, dežurni moralisti in sovražniki napredka iščejo razloge, zakaj določene aktivnosti na računalnikih škodijo uporabnikom. Pri tem mislijo predvsem na igrice, pa na pornografijo, prav zdaj so v žarišču pozornosti tudi socialna omrežja. Dejstvo je, da je lahko vsaka stvar slaba, če se pojavlja v izjemnih količinah. Tako kot velike količine solate povzročijo prebavne motnje, tudi ne koristi nenehno igranje računalniških igric, saj to vpliva na socialno življenje in seveda tudi na zdravje. Je pa to vsekakor stvar odločitve polnoletnega posameznika.
Podobno je s Facebookom. Omejena uporaba vsekakor ni škodljiva in moteča. Tudi ni nič narobe, če ga uporabljate za povezovanje s prijatelji, pa za iskanje partnerjev, če ste samski, in tudi morebitno igranje igric v prostem času. Razmislite pa o omejitvi časa, ki ga preživite na najbolj priljubljenem družbenem omrežju, če ste zaradi igranja igric pozabili na kavo s prijateljem ali ste zaradi klepeta z novim znancem iz Argentine, ki ga v živo še niste videli in ga najverjetneje nikoli ne boste, nedeljsko dopoldne namesto na soncu preživeli pred zaslonom ob tipkanju sporočil.
Obvezno pa najmlajšim omejite čas, ki ga preživijo na omrežju, in dosledno upoštevajte omejitev, ki jo je postavil sam Facebook, in sicer, da je omrežje namenjeno samo starejšim od 13 let. Verjamem, da je ob upoštevanju navedenih omejitev lahko uporaba računalnika še vedno zabavna in predvsem varna, pri splošni uporabi pa upoštevajte vsa pravila, ki bi jih sicer upoštevali v vsakdanjem življenju.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media