Poslanica za leto 2015

Dobro je vedeti | dec. '14

Marijan Papež

Drage upokojenke, dragi upokojenci!
Kljub nadaljevanju finančne in gospodarske krize je pokojninski zavod tudi v iztekajočem se letu redno izplačeval pokojnine približno 608.000 prejemnikom, ne da bi moral za to najemati posojila. Pri tem je k nekaj manj kot petim milijardam evrov, kolikor je v letu 2014 potrebovala pokojninska blagajna za pokritje vseh obveznosti, tudi država v skladu z zakonom prispevala občuten delež, tako da je zavod posloval z izravnanimi prihodki in odhodki. Vendarle pa ugotavljamo, da se je prvič po začetku krize umirilo skokovito padanje števila zavarovancev, ki jih je zdaj blizu 830.000, njihovih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa je bilo za slaba dva odstotka več kot leto prej, kar je spodbudno; in upamo, da se bo  ta  pozitivni tok nadaljeval tudi v prihodnje. Kljub temu pa  se prilivi iz državnega proračuna niso zmanjšali, saj KAD skladno z določilom zakona o Slovenskem državnem holdingu zavodu ni nakazal načrtovanih 50 milijonov evrov, ker pač letos ni bilo usklajevanja pokojnin. Težko razumemo, da je bila v finančnem položaju, v kakršnem je država, sprejeta taka določba.

Čeprav podatki o počasnejšem naraščanju števila novih upokojencev in o postopnem zmanjševanju števila brezposelnih nakazujejo, da se stvari le začenjajo spreminjati na bolje,  pa vseeno ne moremo mimo dejstva, da še vedno več kot 104.000 starostnih upokojencev prejema manj kot 500 evrov na mesec. To pa pomeni, da je gmotni položaj mnogih slovenskih upokojencev precej težak, hkrati pa svoj prispevek k izboljševanju javno-finančnih razmer in okrevanju gospodarstva dajejo že zadnjih pet let, ko so se pokojnine le delno usklajevale ali pa se sploh niso. To se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem letu, letni dodatek pa naj bi bil izplačan  vsaj v enakem obsegu kot letos.

Zdajšnji upokojenci so s svojim minulim delom ustvarili družbeno premoženje, s katerim bi morale aktivne generacije sodržavljanov ravnati tako, da bi se z njihovimi prispevki za socialno varnost vsak mesec nabralo dovolj denarja za nemoteno izplačevanje pokojnin. V teh zaostrenih gospodarskih okoliščinah pa ima zakonsko priznano plačilo za minulo delo tudi pomembno socialno težo, saj od marsikatere pokojnine živijo še bližnji sorodniki, ki so izgubili službo ali dela sploh ne morejo dobiti.

Po dveh letih se že kažejo učinki zadnje pokojninske reforme, saj se je močno zmanjšalo število novih zahtevkov za starostno upokojitev, pokojninska doba novih starostnih upokojencev se je podaljšala, povprečna višina starostnih pokojnin pa je nehala padati. To so vsekakor dobri obeti za dolgoročno vzdržnost zdajšnjega pokojninskega sistema, čeprav je za stabilnost pokojninske blagajne še pomembneje, da spodbudimo gospodarski razvoj in  da se začnejo odpirati nova delovna mesta ter da se začnemo pospešeno bližati 900.000 zavarovancem, kolikor smo jih imeli leta 2008.

K temu bo nemara pripomoglo tudi dejstvo, da se bo KAD najkasneje do konca leta 2015 preoblikoval v demografski rezervni sklad, iz katerega bomo črpali denar predvsem v letih,  ko bo razmerje med aktivnimi in upokojenci tako, da država iz proračuna ne bo mogla zagotavljati zadostnih sredstev. Prihodnje leto pa bo zavod začel zavarovancem, ki v koledarskem letu dopolnijo 58 let, po  uradni dolžnosti posredovati informacije o pričakovani višini njihovih predčasnih ali starostnih pokojnin.

Cenjene upokojenke, cenjeni upokojenci, v imenu vseh zaposlenih v pokojninskem zavodu vam zagotavljam, do bomo tudi v letu 2015 skrbno bedeli nad rednim izplačevanjem pokojnin in drugih prejemkov, ter vam voščim vesele božične in novoletne praznike in želim zdravo in zadovoljno novo leto!

Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media