Obnovljive naročilnice za medicinske pripomočke

dec. '14

Kronični bolniki so se razveselili obnovljive naročilnice za medicinske pripomočke, ki jo je uvedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tako jim ne bo treba vsakih nekaj tednov k zdravniku po novo naročilnico, kar pa bo razbremenilo tudi zdravnike splošne  in družinske medicine ter nekatere zdravnike specialiste. Doslej je bilo možno predpisati pripomočke na naročilnico za največ devetdeset dni, odslej pa lahko bolnik enako količino in  z isto naročilnico prevzame štirikrat v letu. Enak sistem že nekaj časa velja za obnovljive recepte.  

Obnovljiva naročilnica je namenjena kroničnim bolnikom stabilnega zdravstvenega stanja, ki so upravičeni do plenic, predlog ali hlačnih predlog za nego na domu, urinskega katetra za enkratno uporabo, urinalnih kondomov in zbiralnikov za seč, pripomočkov za nego stome (razen irigatorja) in obvezilnih kompres, ki so namenjene oskrbi urostome, kolonostome ali ileostome, ter pripomočkov pri zdravljenju sladkorne bolezni (merilni lističi za krvni sladkor).

Zdravnik lahko naročilnico izda največ 10 dni pred iztekom obdobja, za katerega je veljala prejšnja, če pa se bolnikovo zdravstveno stanje spremeni, pa jo lahko kadarkoli prekliče.

Bolnik bo obnovljivo naročilnico oddal pri dobavitelju medicinsko tehničnih pripomočkov, kjer jih bo skozi leto dvigoval. Prvič mora prevzeti pripomočke v 30 dnevih od izdaje naročilnice, sicer ni več veljavna. Naslednjič lahko pripomočke prevzame v različnih poslovalnicah istega dobavitelja. Pripomočke znotraj predpisane šifre je mogoče tudi zamenjati, vendar le za tiste, ki so navedeni v pogodbi z ZZZS.

PREJELI SMO

Doplačilo za stare okvirje

K odgovoru našega svetovalca Boštjana J. Turka v novembrski številki na vprašanje bralke o doplačilu za vstavitev novih stekel v stare okvirje očal smo prejeli pojasnilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot so zapisali, odgovor ni skladen s sistemsko ureditvijo na področju medicinskih pripomočkov, konkretneje pripomočkov za izboljšanje vida.

V znesek, ki ga za očala krije zdravstveno zavarovanje, so vključeni okvir za očala, stekla in montaža stekel. Stanjšana stekla imajo v ceno vključen tudi antirefleksni nanos, vsa organska stekla imajo nanos sloja trdnosti. Če ima zavarovanec predpisana očala na naročilnico za pripomoček za izboljšanje vida, želi pa obdržati okvir očal, ki jih že ima, optik na hrbtni strani naročilnice v prostor pred podatki o garanciji za izdani pripomoček navede "zamenjava stekel". Obračuna pa lahko vrednost cenovnega standarda očal, ki jih je predpisal zdravnik na naročilnico, s tem da o od zneska odšteje vrednost okvirja v višini 15 evrov.

Pravilnost konkretnega računa je mogoče ugotoviti le iz specifikacije opravljenih storitev in obračunanih materialov, zato v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije svetujejo, da se zavarovanec ob morebiti neupravičeno zaračunanih stroških, z računom obrne na najbližjo območno enoto ZZZS.

 

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media