Druženje december 2014

Druženje | dec. '14

Priznanja ob tridesetletnici - Srečanje starejših od 70 let - Za Mirno z ljubeznijo - Zakonci jubilanti - Jubilej z razstavo - Razstava ročnih del - Pravljice nas učijo - Srečanje prostovoljcev Zasavja  - Druženje najstarejših krajanov - Odlične kegljavke - Izlet upokojenih zavarovalničarjev - V Beltincih obeležili mednarodni dan starejših - Najstarejša Pomurka ima 105 let - Stoletnica Ana Kovač - S potrpljenjem do biserne poroke - Samo zdravja si želi

Priznanja ob tridesetletnici

Černelavci - DU Černelavci je oktobra praznovalo 30 let obstoja. Ob tej priložnosti so pripravili kulturno prireditev in najbolj zaslužnim članom podelili priznanja.

Pobudo za ustanovitev društva so že leta 1982 dali upokojenci, ki so bili včlanjeni v DU Murska Sobota. Na ustanovnem zboru 7. oktobra 1984 se zbralo 35 članov iz vasi Černelavci, Polana, Kupšinci in Veščica. Zdaj ima društvo 256 članov. Vsako leto pripravijo več izletov, martinovanje in zaključek starega leta ter piknik, na katerem se družijo tudi s člani DU Gorica pri Slivnici, s katerim imajo zelo pristne odnose. V športni sekciji gojijo balinanje, kegljanje s kroglo na vrvici in streljanje z zračno puško. Od leta 2002 prepeva tudi mešani pevski zbor. Za boljšo kakovost življenja na vasi so se vključili tudi v projekt Starejši za starejše.

Alojz Varga

Srečanje starejših od 70 let

 Veržej - V tednu starejših sta društvo upokojencev in Občina Veržej pripravila srečanje za občane, stare več kot 70 let. Blizu 80 starejših sta nagovorila predsednik Društva upokojencev Veržej Ernest Arih in župan Slavko Petovar, za kulturni program pa so poskrbeli otroci iz vrtca, ki so dedke in babice razveselili s pesmijo in plesom v prleškem narečju. Druženje se je nadaljevalo z obujanjem spominov na mladostna leta, pa tudi zapeli so.

Jože Žerdin

 

Za Mirno z ljubeznijo

Mirna - Društvo upokojencev že dvanajst let prireja prireditev Za Mirno z ljubeznijo. Na letošnji, že petindvajseti prireditvi so poleg domačega pevskega zbora nastopili še gostje iz DU Sv. Jurij ob Ščavnici z mešanim pevskim zborom, igralsko skupino in Kapelskim kvartetom. Skupaj z območno izpostavo JSKD Trebnje pa so dodali še točko Zverinice iz Rezije. V njej so pripovedovalke pravljic pokazale, kaj so se na seminarju naučile od pripovedovalke Ljobe Jenče.

Tone Kotar

Zakonci jubilanti

Logatec - V društvu upokojencev so pripravili slovesnost za najstarejše člane in zakonske pare, ki letos praznujejo 50 ali 60 let zakonske zveze.

Predsednik društva upokojencev Logatec Vladislav Puc je podelil posebne spominske plakete za obletnico dvema paroma bisernih poročencev, in sicer Jožetu in Ivanki Cigale ter Karlu in Mariji Šinkovec. Zlato poroko pa so slavili Ivan in Kati Klavžar, Anton in Anamarija Maček, Alojz in Frančiška Rupnik, Stanko in Cilka Hodnik, Janez in Majda Grom, Stane in Marija Pakiž ter Andrej in Tilka Trpin.

Vinko Aleksander

Jubilej z razstavo

Dol pri Hrastniku - Članice pletilske sekcije Planika pri DU Dol pri Hrastniku so junija letos praznovale tridesetletnico obstoja. V tem letih so pripravile kar 29 razstav ročnih del, ki jih občudujejo obiskovalci od blizu in daleč. Tudi letos so predstavile svoje izdelke, narejene v različnih tehnikah. Že četrtič zapored so izdale tudi svoje glasilo Naši spomini s prispevki članic, ki jim druženje pomeni veselje, sprostitev in utrjevanje dolgoletnih prijateljskih vezi.

Božena Tušar

Razstava ročnih del

Križevci pri Ljutomeru - Društvo upokojencev deluje že več kot 60 let. Letos so po dolgem času spet pripravili razstavo ročnih del članov in članic, ki obvladajo različne ročne spretnosti. Več kot trideset krajanov je tako razstavilo več kot 150 pletenih in kvačkanih izdelkov ter izdelkov iz lesa, kovine, vej, pa tudi likerjev, izdelkov iz medu, gobelinov, slik …

Viktor Slavinec

Pravljice nas učijo

Idrija - V Domu upokojencev Idrija, v enoti na Marofu so odprli medgeneracijski center, da bi še bolj popestrili življenje starejših in povezali različne generacije. Ker pravljice pripovedujejo tudi o medsebojnem sožitju med mlajšimi in starejšimi, so se člani lutkovno-gledališkega krožka iz OŠ Idrija stanovalcem predstavili s prirejeno rusko pravljico Debela repa. V domu upokojencev so nastopajoče prisrčno sprejeli, z navdušenjem pa jih je sprejelo tudi občinstvo v idrijski psihiatrični bolnišnici.

M. G.

Srečanje prostovoljcev Zasavja

Topolšica - Prostovoljci projektu “Starejši za starejše” iz zasavskih društev upokojencev so letno srečanje pripravili v Topolšici. Najprej so si ogledali tamkajšnje terme, zatem pa še muzej premogovništva v Velenju. Srečanje so nadaljevali z vodenim ogledom gradu Velenje in njegovih bogatih zbirk.

Srečanje je omogočil ZDUS kot zahvalo prostovoljcem za njihovo nesebično pomoč starejšim.

Metoda Jelen

Druženje najstarejših krajanov Šempas

Aktivistke krajevne organizacije Rdečega križa Šempas so že šestnajstič zapored pripravile srečanje starejših krajanov, pri čemer so jim na pomoč priskočila še druga krajevna društva, krajevna skupnost in posamezniki.

Anica Kolenc

 

Odlične kegljavke

Marjeta na Dravskem polju ­­­- V DU Marjeta deluje tudi sekcija kegljanja s kroglo na vrvici. Članice so septembru na 3. državnem prvenstvu s prednostjo 32 podrtih kegljev osvojile zlato odličje in s tem postale tudi državne prvakinje. Največ kegljev sta podrli Nada Ornik in Jožica Sitar.

Ivanka Vigec

 

Izlet upokojenih zavarovalničarjev

Ljubljana - Društvo upokojenih sodelavcev Zavarovalnice Triglav, OE Ljubljana, ki združuje upokojene sodelavce Območne enote Ljubljana in Centrale, deluje od leta 2005 in ima 220 članov. V letošnjem letu je pripravilo dva izleta, in to prek Koroške v Logarsko dolino ter v Tržaško primorje z ogledom Gradeža in Devina. Vsak mesec organizirajo tudi planinske izlete v okolico Ljubljane, v aprilu pa so se udeležili akcije Očistimo gore. V Medgeneracijskem centru Simbioza, katerega pokrovitelj je Zavarovalnica Triglav.d.d. se člani udeležujejo dejavnosti, kot so organizirana telovadba, možganski fitnes, tečaji angleščine in nemščine, zdravstvena svetovanja, tečaji računalništva in večeri družabnih iger.

Marjanca Zupančič, slike Alenka Hitti in Stane Seliškar 

 

V Beltincih obeležili mednarodni dan starejših

Beltinci - Društvo upokojencev je ob mednarodnem dnevu starejših pripravilo kulturno prireditev in se ob tem spomnilo članov iz vasi Beltinci, Lipovci, Gančani, Dokležovje, Bratonci, Lipa in Ižakovci, ki letos praznujejo okrogle življenjske jubileje - to je 80 in 90 let življenja. Najstarejša člana društva sta Marija Glavač iz Beltincev in Alojz Lopert iz Dokležovja. Spomnili pa so se tudi parov, ki letos praznujejo zlato poroko, to so zakonski pari Kozlar iz Beltincev, Strehar iz Beltincev ter Marič iz Bratoncev.

Jože Žerdin

 

Najstarejša Pomurka ima 105 let

Matilda Serec iz Satahovcev je na svojem domu skupaj s številnimi obiskovalci praznovala 105. rojstni dan

Rodila se v Kraščih na Goričkem kot najstarejši otrok številne kmečke družine Gider. Še kot mlado dekle je začela hoditi na delo v Avstrijo, nato pa je bila nekaj let na sezonskem delu v Nemčiji. Leta 1932 se je priženila na možev dom v Satahovce, kjer sta si z možem ustvarila družino. Imela sta pet otrok , zdaj ima Matilda deset vnukov, enajst pravnukov in tri prapravnuke.

Matilda Serec je članica medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, KTD Goska Satahovci in Društva upokojencev Satahovci- Krog. Povedala je, da je vse življenje delala na kmetiji, živela umirjeno življenje in uživala domačo hrano. Matilda živi skupaj s hčerko Ireno, najraje posluša radio, po kosilu pa rada spije kozarec belega vina. Nikoli v življenju ni potrebovala zdravnika, kaj šele zdravil, ob tem pa nam je najstarejša Pomurka še zaupala: »Zdaj mi je še kar dobro, a ne vem, kako bo, ko bom starejša.«

Jože Žerdin

 

Stoletnica Ana Kovač

Ana Kovač, doma iz Dobrovnika, zdaj pa živi v lendavskem Domu starejših, je sredi novembra praznovala stoti rojstni dan. V domu so ji pripravili slovesnost, na njej pa ji je zapel domski pevski zbor in zaigrali vaški muzikanti iz Dobrovnika. Manjkala ni niti velika torta. Ob slavljenki so se praznovanja udeležili tudi njeni bližnji ter sostanovalci, voščil pa ji je tudi župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar. Kljub častitljivim letom je še krepkega zdravja.

Jože Žerdin

S potrpljenjem do biserne poroke

»… V sreči in nesreči, v ljubezni in zdravju …« Tako sta si pred 60 leti obljubila Melanija Silič in Franc Vuk. Melanija se je rodila leta 1929 v Orehovljah, Franc pa leto prej v Vrtojbi. Oba sta rasla v kmečkih družinah, kjer dela ni primanjkovalo. Srečala sta se med gradnjo občinske upravne stavbe v Novi Gorici. Poroka leta 1954 je bila skromna, saj se je Franc ravnokar vrnil s služenja obveznega vojaškega roka. Melanija je po poroki skrbela za tri hčerke, ostarela starša in za kmetijo, Franc pa je denar služil v SGP. Življenje ju je postavilo pred marsikatero preizkušnjo, vendar pred nobeno nista klonila. Ob njuni obletnici so jima domačini postavili ''parton'', zapele pa so jima pevke iz vokalne skupine Glas iz Bilj.

V. A.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media