Živali niso primerno darilo

Prosti čas | dec. '14

Če se vam je ob prihajajočih praznikih zazdela čudovita ideja, da bi otrokom podarili kužka ali muco, vam svetujemo, da razmislite še enkrat. Živali niso primero darilo, saj so živa bitja in ne igrače, ki jih lahko zavržete, ko se jih naveličate.

Pred nakupom ali posvojitvijo živali je treba dobro premisliti, koliko časa smo pripravljeni nameniti novemu družinskemu članu, kdo bo skrbel zanj, kam ga bomo dali med dopustom ali kadar nas ne bo doma ...

Predvsem pa, živali ne kupujte od preprodajalcev! Ti imajo vedno »na zalogi« več različnih pasem psov, tako da nikoli, niti za božič ni težava v tem, da ne bi dobili natančno takega psa, kakršnega si želite. Prinesejo vam ga na dogovorjeno mesto, vzreditelj seveda prav takrat »nima časa«, da bi si lahko ogledali psičko in še preostale mladiče. Psički so po navadi mlajši, kot vam zagotavljajo, pogosto so slabo socializirani in v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Morda pa bo pod jelko darilce tudi za našega kužka? Najlepša darila niso naprodaj, je pa to zanesljivo čas, ki ga posvetite svojemu štirinožnemu prijatelju. So pa, roko na srce, kosmatinci vedno veseli tudi kakega priboljška. Vendar pa dobrote, od katerih se šibi naša praznična miza, nikakor niso primerne za psa. Slaščice povzročajo prebavne motnje (rozine in črna čokolada lahko celo zastrupitev), zaradi preveč soli in maščob prav tako niso primerni šunka, salama, slanina, pršut ... Morda se sliši nenavadno, vendar marsikateremu psu škodijo tudi kosti, sploh, če jih je preveč. Psa raje razveselite s kakim pasjim priboljškom, trgovine jih ponujajo veliko, če pa prisegate na domače, mu raje privoščite kak košček pustega mesa ali prepečenca.

Varujte psa pred mrazom in petardami

Nekateri psi pozimi naravnost oživijo; končno jim ni več vroče in lovljenje snežnih kep je nekaj čudovitega ... Psi, ki so navajeni živeti zunaj, zelo dobro prenašajo nizke temperature, saj jih varuje gosta zimska dlaka. Seveda potrebujejo ustrezno bivališče, zavetje pred vetrom in padavinami in, kadar zmrzuje, večkrat na dan svežo vodo.

Za pse, ki večino dneva preživijo v stanovanju, je drugače: razlika v temperaturi zraka v stanovanju in zunaj je pozimi kar velika in kljub obilici gibanja jih lahko na sprehodu pošteno zebe. To velja zlasti za pse manjših pasem, kratkodlake in starejše živali; zato še zlasti ob vetru in padavinah psu za sprehod oblečemo plašček. Za dodatno toplotno zaščito vam bodo še posebej hvaležne starejše živali, ki imajo težave s hrbtenico.

Temna plat praznikov so petarde. Kljub dokaj strogi zakonodaji, ki močno omejuje uporabo pirotehničnih sredstev, ponekod ves december poka kot na fronti. Svetujemo vam, da se v tem času z živalmi čim bolj izogibate krajev, kjer lahko pričakujete pokanje; morda greste na sprehod prej ali po kaki drugi poti. Psa je najbolje imeti ves čas na povodcu. Tudi če ni posebno plašen, ga lahko pok petarde v neposredni bližini tako vznemiri, da pobegne ali celo skoči pred avto.

Če se nameravate udeležiti silvestrovanja na prostem, psa nikar ne jemljite s seboj! Množica ljudi je po navadi velika in tudi v ognjemetu kuža ne bo užival tako kot vi. Poleg tega pa je treba paziti še na ostanke razbitih steklenic, na katerih si lahko grdo poreže tačke, zato naj vas raje počaka doma.

mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media