Modno kvačkano

Prosti čas | dec. '14

Kvačkano baretko naredimo hitro. S šalom, ki spominja na velik  kraterski ovratnik, se bomo malo dlje pomudile, vendar bo zato končni izdelek občudovanja vreden.

Velikost: enotna.

Potrebujemo: po 100 g tanjše moher volne; kvački št. 3 in 4,5.

Vzorci. – Osnovni vzorec: goste petlje v krogih. Vsak krog začnemo z 1 verižno petljo, ki nadomesti prvo gosto petljo, in ga zaključimo z 1 polgosto petljo v začetno verižno petljo. Čipkasti vzorec: s kvačko št. 3 in enojno nitko skvačkamo 6 verižnih petelj in jih z 1 polgosto petljo sklenemo v krog. Nadaljujemo po vzorčni risbi 1.  Prvi in drugi krog začnemo z označenim številom verižnih petelj. V drugi  krog preidemo z označenim številom polgostih petelj. Vsak krog sklenemo z 1 polgosto petljo ali 1 šibično petljo. Ponavljamo od prvega do četrtega kroga. Vzorec kape:  s kvačko št. 4,5 in z dvojno nitko skvačkamo 4 verižne petlje in jih z 1 polgosto petljo sklenemo v krog. Kvačkamo po vzorčni risbi 2. Kvačkamo od prvega  petega kroga. Nadaljujemo do enajstega kroga in ga širimo do približno 28 cm premera tako, da po vsaki šopasti petlji in pred njo v začetno in končno šibično petljo kvačkamo 2 šibični petlji, na preostalih pa kvačkamo po 1 šibično petljo.

Poskusni čipkasti vzorček: 7,5 x 7,5 do 8 x 8 cm. Vzorec kape v enajstem krogu: približno 28 cm v premeru.

Šal

Izdelava: skvačkamo 32 čipkastih kvadratov. Sestavimo jih v 8 x 4 kvadrate  in jih medsebojno skvačkamo tako, da jih združimo v krog. 

Baretka

Izdelava: z dvojno nitko in kvačko št. 4,5 kvačkamo po vzorčni risbi 2. Kvačkamo od prvega do petega kroga, nato nadaljujemo do enajstega kroga tako, kot je opisano pri vzorcu kape. Po enajstem krogu nadaljujemo osnovni vzorec (goste petlje). V naslednjih 4 krogih snemamo pred  šopasto petljo in po njej 6-krat po 1 petljo ( = 12 snemanj). Nato kvačkamo še 8 krogov gostih petelj brez snemanj in delo končamo.

 

Vzorec 1

Vzorec 2

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 gosta petlja

= 1 šibična petlja

= 1 šopasta petlja (*1 ovoj,  nit prevlečemo in potegnemo dolgo zanko, od * ponovimo 3-krat, nato vse zanke odkvačkamo skupaj, 1 verižna petlja, preskočimo petljo iz prejšnjega kroga)

Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto. Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj.

 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media