Recepti

Dobro počutje | dec. '14

 Jetrna pašteta - Koprivni fritati - Vanilijeva krema

Jetrna pašteta

Za 2 kozarčka po 300 g potrebujemo:

350g piščančjih (ali kunčjih) jeter

150 g masla (75 g za pašteto, 75 g za preliv)

1 manjšo čebulo

2 vejici timijana, majaron

75 ml žgane pijače ali aromatičnega posladkega/sladkega belega vina

75 ml sladke smetane

pol žličke soli, poper

po želji strok česna, ingver, muškatni orešček, klinčke in pehtran

Priprava:

Drobno narežemo čebulo in jo stresemo v ponev. Jetra očistimo vse vidne maščobe in veziva, odstranimo tudi zeleno vrečko (žolčnik), ki se včasih drži jeter in zelenkasto obarvane dele jeter, ker bo sicer pašteta neprijetno grenkega okusa. Nato očiščeno drobovino narežemo na majhne kose.

 Iz prve polovice masla odvzamemo za 1 žlico, ga damo v ponev k čebuli, previdno segrejemo in čebulo pražimo minuto, da rahlo porjavi.

V ponev k čebuli stresemo jetra, 5 minut pražimo, pogosto mešamo. K jetrom dodamo začimbe: sol, timijan, poper in morebitne druge dodatke. Prilijemo še žgano pijačo ali sladko vino, dobro premešamo in malenkost pokuhamo, da skoraj vsa voda izpari. Odstavimo in preložimo v posodico mešalnika.

Dolijemo sladko smetano in zmes kratko premešamo z mešalnikom. Nato po kosmih dodajamo preostalo maslo od prvega kosa in mešamo dalje, da dobimo pire. Zmes bo videti nekoliko tekoča, vendar se s hlajenjem strdi. Za zares gladko pašteto zmes zatem stisnemo preko cedila, da odstranimo morebitne večje delce.

Pašteto naložimo v kozarčke, jih pokrijemo s pokrovčkom in pospravimo v hladilnik za eno uro.

Ohlajeno previdno prelijemo z raztopljenim prihranjenim maslom, ki preprečuje izsušitev in oksidacijo, ter pokrito hranimo v hladilniku največ tri dni.

Opomba: Jed je primerna za predjed ali za pogostitev v stilu hladnega bifeja.

 

Koprivni fritati

Potrebujemo:

1 jajce

50 g moke

sol, muškatni orešček

dve pesti mladih listov kopriv

1,25 dl mleka

olje za cvrtje ali maslo

 Priprava:

V posodi gladko zmešamo jajce, mleko, moko, sol, muškatni orešček v testo za palačinke in ga pustimo nekaj minut počivati na delovnem pultu.

Liste kopriv oplaknemo. Zavremo krop in vanj stresemo koprivne liste, jih minuto blanširamo, napol ohladimo in na deski drobno narežemo. Vmešamo jih v testo za palačinke.

V ponvi na maščobi spečemo 2 - 3 malo debelejše palačinke, ki jih narežemo na trakove. Ponudimo kot jušni vložek v ogreti bistri goveji juhi.

 

Vanilijeva krema

Za 6 oseb potrebujemo:

3 jajca

140 g sladkorja

1 vrečko vanilijevega sladkorja

45 g jedilnega škroba

pol litra mleka

2 žlici ruma

Priprava:

V visoko posodo damo rumenjake in polovico sladkorja. Z električnim mešalnikom zmes penasto stepemo, da dobro naraste. Nanjo presejemo jedilni škrob in počasi prilivamo deciliter mrzlega mleka. Dobro premešamo. Preostalo mleko posebej v kozici zavremo in vrelega med mešanjem prilijemo v mešanico rumenjakov.

Vse skupaj prelijemo v kozico, pristavimo in med mešanjem kremo zavremo. Nato takoj odstavimo, dodamo vanilijev sladkor in rum. Pustimo na delovnem pultu, da se malenkost ohladi.

Medtem ko se krema ohlaja, stepemo beljake v čvrst sneg, mu dodamo drugo polovico sladkorja in sneg previdno vmešamo v že malce ohlajeno kremo (s temperaturo okoli 65 stopinj).

Kremo naložimo/nalijemo v kozarce in pustimo, da se povsem ohladi in strdi.

Ponudimo s svežim sadjem, piškotom, stepeno sladko smetano ali sadno omako, denimo iz malin.

Opomba: Krema je najboljša sveža; v hladilniku lahko počaka največ 3 dni.

 

Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media