Recepti
Jetrna pašteta - Koprivni fritati - Vanilijeva krema
Jetrna pašteta
Za 2 kozarčka po 300 g potrebujemo:
350g piščančjih (ali kunčjih) jeter
150 g masla (75 g za pašteto, 75 g za preliv)
1 manjšo čebulo
2 vejici timijana, majaron
75 ml žgane pijače ali aromatičnega posladkega/sladkega belega vina
75 ml sladke smetane
pol žličke soli, poper
po želji strok česna, ingver, muškatni orešček, klinčke in pehtran
Priprava:
Drobno narežemo čebulo in jo stresemo v ponev. Jetra očistimo vse vidne maščobe in veziva, odstranimo tudi zeleno vrečko (žolčnik), ki se včasih drži jeter in zelenkasto obarvane dele jeter, ker bo sicer pašteta neprijetno grenkega okusa. Nato očiščeno drobovino narežemo na majhne kose.
Iz prve polovice masla odvzamemo za 1 žlico, ga damo v ponev k čebuli, previdno segrejemo in čebulo pražimo minuto, da rahlo porjavi.
V ponev k čebuli stresemo jetra, 5 minut pražimo, pogosto mešamo. K jetrom dodamo začimbe: sol, timijan, poper in morebitne druge dodatke. Prilijemo še žgano pijačo ali sladko vino, dobro premešamo in malenkost pokuhamo, da skoraj vsa voda izpari. Odstavimo in preložimo v posodico mešalnika.
Dolijemo sladko smetano in zmes kratko premešamo z mešalnikom. Nato po kosmih dodajamo preostalo maslo od prvega kosa in mešamo dalje, da dobimo pire. Zmes bo videti nekoliko tekoča, vendar se s hlajenjem strdi. Za zares gladko pašteto zmes zatem stisnemo preko cedila, da odstranimo morebitne večje delce.
Pašteto naložimo v kozarčke, jih pokrijemo s pokrovčkom in pospravimo v hladilnik za eno uro.
Ohlajeno previdno prelijemo z raztopljenim prihranjenim maslom, ki preprečuje izsušitev in oksidacijo, ter pokrito hranimo v hladilniku največ tri dni.
Opomba: Jed je primerna za predjed ali za pogostitev v stilu hladnega bifeja.
Koprivni fritati
Potrebujemo:
1 jajce
50 g moke
sol, muškatni orešček
dve pesti mladih listov kopriv
1,25 dl mleka
olje za cvrtje ali maslo
Priprava:
V posodi gladko zmešamo jajce, mleko, moko, sol, muškatni orešček v testo za palačinke in ga pustimo nekaj minut počivati na delovnem pultu.
Liste kopriv oplaknemo. Zavremo krop in vanj stresemo koprivne liste, jih minuto blanširamo, napol ohladimo in na deski drobno narežemo. Vmešamo jih v testo za palačinke.
V ponvi na maščobi spečemo 2 - 3 malo debelejše palačinke, ki jih narežemo na trakove. Ponudimo kot jušni vložek v ogreti bistri goveji juhi.
Vanilijeva krema
Za 6 oseb potrebujemo:
3 jajca
140 g sladkorja
1 vrečko vanilijevega sladkorja
45 g jedilnega škroba
pol litra mleka
2 žlici ruma
Priprava:
V visoko posodo damo rumenjake in polovico sladkorja. Z električnim mešalnikom zmes penasto stepemo, da dobro naraste. Nanjo presejemo jedilni škrob in počasi prilivamo deciliter mrzlega mleka. Dobro premešamo. Preostalo mleko posebej v kozici zavremo in vrelega med mešanjem prilijemo v mešanico rumenjakov.
Vse skupaj prelijemo v kozico, pristavimo in med mešanjem kremo zavremo. Nato takoj odstavimo, dodamo vanilijev sladkor in rum. Pustimo na delovnem pultu, da se malenkost ohladi.
Medtem ko se krema ohlaja, stepemo beljake v čvrst sneg, mu dodamo drugo polovico sladkorja in sneg previdno vmešamo v že malce ohlajeno kremo (s temperaturo okoli 65 stopinj).
Kremo naložimo/nalijemo v kozarce in pustimo, da se povsem ohladi in strdi.
Ponudimo s svežim sadjem, piškotom, stepeno sladko smetano ali sadno omako, denimo iz malin.
Opomba: Krema je najboljša sveža; v hladilniku lahko počaka največ 3 dni.