Kultura

jan. '15

Slovenski bienale ilustracije

 Tradicionalno, že enajstič,  združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev, pokaže njihove dosežke, razkriva odličnost in ustvarjalno moč slovenske ilustracije. Do srede februarja si lahko v galeriji Cankarjevega doma ogledate obsežnejšo predstavitev ilustratorskega opusa akademskega slikarja Jožeta Ciuhe, ki je prejel nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Mlada Hana Stupica pa je bila nagrajena za ilustracije svoje prve slikanice, ukrajinske pravljice Rokavička.

20 let gledališča Muzeum

Muzeum je zavod, ki raziskuje razmerja med različnimi področji umetnosti: likovno, arhitekturno, dramsko, glasbeno in gibalno. Vse to povezuje dramaturginja, igralka, scenografka, režiserka in producentka Barbara Novakovič Kolenc. Obletnico bodo praznovali z več novimi predstavami in projekti. Sredi decembra so predstavili dramsko besedilo Za rep ujeta želja slikarskega velikana Pabla Picassa, sredi januarja bodo premierno prikazali novo delo dramatika Iva Svetine ABC oder Krieg, quasi una fantasia, kjer se srečajo jezikoslovci in literati Jernej Kopitar, Vuk Karadžić, Matija Čop in France Prešeren v trenutku, ko se oblikuje slovenska pisava. Z njo bodo gostovali v Prešernovem gledališču Kranj, Mestnem gledališču Ptuj, SNG Nova Gorica, kasneje tudi v tujini. V Jakopičevi galeriji bodo 8. januarja odprli razstavo Gubanje časa, kjer bodo predstavili besedila, fotografsko gradivo, video- in avdioposnetke, nastale v dvajsetih letih delovanja zavoda.

Himalajski vodja Aleš Kunaver

 Ob 30. obletnici tragične smrti si lahko v Muzeju novejše zgodovine ogledate razstavo, ki želi obuditi spomin na Aleša Kunaverja. Kot vodja šestih himalajskih odprav je naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh. Od leta 1960, ko so šli prvič na Himalajo, do leta 1975 so naši alpinisti dozoreli v najboljše alpinistično moštvo na svetu. Leta 1975 je odprava na Makalu  preplezala do tedaj najtežjo himalajsko steno, na vrh pa je stopilo kar sedem alpinistov. Leta 1981 so preplezali južno steno Lhotseja, in mednarodna alpinistična zveza UIAA je dosežek ocenila kot najtežji poseg na Himalaji do takrat. Razstava je nastala ob tesnem sodelovanju žene Dušice Kunaver in nekaterih nekdanjih članov odprav ter iz zbirke diapozitivov, ki jih je muzeju podarila družina Kunaver. Ogledate si jo lahko do srede januarja.

Spomin na Davorina Jenka

Lani je minilo 100 let od smrti slovenskega skladatelja in dirigenta Davorina Jenka. Znan je predvsem po tem, da je napisal kar dve himni, na besedilo S. Jenka slovensko himno Naprej zastave slave, ki je zdaj uradna himna Slovenske vojske, na besedilo J. Đorđevića pa je uglasbil srbsko državno himno Bože pravde. Več o njegovi bogati glasbeni ustvarjalnosti je napisal dr. Henrik Neubauer v knjigi z naslovom Davorin Jenko in njegova glasba za gledališče. Jenko, ki je vse življenje deloval v Srbiji, je pustil velik pečat v srbskem glasbenem življenju.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media