Ublažimo otekanje nog

Dobro počutje

Vzrokov za otekanje nog je več. Otekanju nog se lahko pridruži tudi občutek težkih, utrujenih in bolečih nog. Pojavijo se lahko tudi krči in srbenje kože.

Najpogostejši vzrok za otekanje nog je kronično vensko popuščanje oz. krčne žile (t. i. varice). Krčne žile oz. varice ima v razvitem svetu že približno 25 do 35 odstotkov prebivalstva. Nikakor niso samo estetski problem ali nevšečnost, ker ob neustreznem zdravljenju lahko nastaneta vnetje kože (t. i. hipostazični dermatitis) in venska golenja razjeda, ki se nerada celi, če zdravljenje ni pravilno in pravočasno.

Po venah odteka uporabljena kri iz tkiv nazaj proti srcu in pljučem. Da ne pride do povratnega toka krvi, skrbijo venske zaklopke in mišična črpalka.

Vensko popuščanje

Varice

Vensko popuščanje nastane zaradi zastajanja krvi v venah. Pojavijo se razširjene in zvite vene – t. i. varice ali krčne žile različnih velikosti.

Pri nastanku venskega popuščanja je pomembna dedna nagnjenost, h kateri pa prispeva današnji način življenja s premalo gibanja, veliko sedenja in nepravilno prehrano. Pomembni so tudi hormoni. Vensko popuščanje je pogost pojav med nosečnostjo ali jemanjem hormonskih kontraceptivov in seveda pri preveliki telesni teži. Pripomorejo tudi razvade, kot je kajenje. K nastanku venskega popuščanja lahko pripomorejo tudi ortopedske nepravilnosti stopala, kot sta plosko stopalo ali ukrivljen nožni palec (t. i. hallux valgus).

Stanje venskega ožilja zdravnik prikaže z ultrazvočno preiskavo Doppler, s katero se prikaže velikost ven in smer ter hitrost krvnega toka. Preiskava je neivazivna in neboleča.

Najpomembnejši in najučinkovitejši način zdravljenja kroničnega venskega popuščanja oz. krčnih žil je ustrezna kompresija, t. j. ustrezno povijanje z elastičnimi povoji oz. pravilno nošenje ustreznih medicinskih kompresijskih nogavic, za katere je najbolje, da so narejene po meri. S kompresijo pomagamo mišični črpalki, da učinkoviteje potiska vensko kri v pravo smer.

Večje krčne žile oz. varice lahko odstranimo operativno, srednje velike in manjše povrhnje varice pa lahko odpravimo s sklerozacijo. Pri sklerozaciji vbrizgamo sklerozantno sredstvo v veno in tako povzročimo umetno vnetje venske stene, ki se kasneje postopoma razgradi.

Za drobne razširjene kapilare pa je najustreznejše zdravljenje z določenimi vrstami laserjev.

Sklerozacije in laserskega zdravljenja varic se ne sme opravljati v toplih poletnih  mesecih zaradi pogostejših komplikacij po posegu.

Otekle in boleče noge se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih. Treba je izključiti bolezni srca, ledvic in ščitnice.

Oviran pretok limfne tekočine

Noge lahko otekajo tudi ob oviranem pretoku limfne tekočine (t. i. limfedemu), najpogosteje po poškodbah nog ali operacijah v trebuhu.

Okončina je ob limfedemu lahko močno otekla, koža je otrdela in zelo občutljiva za poškodbe in okužbe (zelo pogoste so glivične okužbe stopal). V napredovanih primerih, če ni zdravljenje pravočasno, se lahko pojavijo bradavičaste spremembe na koži.

Otrdela koža, otekla okončnina je dovzetna za glivične okužbe.

  

Z ročno limfno drenažo stimuliramo pretok limfe in pomagamo limfnim žilam, da odvedejo odvečno limfno tekočino iz tkiv. Izvajajo naj jo izkušeni in posebej usposobljeni terapevti. Ročna limfna drenaža ni enaka ročni klasični masaži. Pri ročni limfni drenaži terapevt izvaja nežne manipulacije tkiva. Strojna limfna drenaža ni ustrezna, ker je težko nadzorovati pritiske in neredko dodatno poškoduje drobne limfne žile.

Poleg limfne drenaže je potrebno tudi povijanje z elastičnimi povoji oz. uporaba ustreznih kompresijskih nogavic, ki so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Kompresijske nogavice so za bolnika bolj praktične za nameščanje in uporabo od povijanja.

Svetujemo tudi posebne telovadne vaje.

Zelo pomembna je tudi ustrezna nega kože, da preprečimo nastanek okužb in poškodb. Svetujemo običajna negovalna mazila in kreme.

 Kopičenje maščobe

Noge lahko otekajo tudi zaradi prekomernega in neenakomernega kopičenja maščobe v podkožju. Razvije se t. i. lipedem, ki ni posledica prekomernega hranjenja in posledične debelosti, saj ga opazimo tudi pri sicer vitkih posameznicah.

Najpogosteje se maščobne celice nakopičijo okoli bokov, stegen in meč, zato lipedem imenujemo tudi sindrom jahalnih hlač.

Natančen vzrok za nastanek lipedema ni poznan. Predvidevamo, da nastane kot posledica nepravilnega delovanja hormonov, saj se pojavlja predvsem pri ženskah in pogosteje v nekaterih družinah. Maščobne celice se običajno začnejo prekomerno kopičiti v puberteti ali med nosečnostjo. Značilno je, da niso otečena stopala.

Potrebno je vzdrževanje ustrezne telesne teže, vendar odsvetujemo radikalne diete in postenje, saj niso učinkoviti, temveč organizem le oslabijo.

Potrebna sta zdravljenje s pravilno izbranimi kompresijskimi nogavicami in redna športna aktivnost (predvsem hoja, plavanje in kolesarjenje).

Pri nekaterih bolnicah pomaga tudi zdravljenje z infrardečimi žarki, ki pospešijo krvni pretok v podkožnem maščevju.

V skrajnih primerih se lahko opravi kirurška liposukcija, ki naj jo opravlja le ustrezno usposobljen plastični kirurg.

Kako lahko preprečite oz. zmanjšate otekanje nog?

  1. Med dolgotrajnim sedenjem večkrat vstanite in napravite nekaj korakov. Koristno je kroženje s stopali, saj so stopalne mišice in mišice okrog gležnjev zelo pomembne pri učinkovitem venskem pretoku, in nikar ne sedite s prekrižanimi nogami, ker povzroča zastoj venske krvi in limfne tekočine.
  2. Kadar počivate, naj bodo noge nekoliko dvignjene.

3. Dovolj se gibajte. Priporočljivi so hoja, tek in plavanje (ne v prevroči vodi).

  1. Izogibajte se visokim temperaturam (savna, toplice), ker širijo vene in povečajo težave. Priporočljivo je prhanje nog s hladno vodo od gležnjev navzgor. Hladna voda krči vene. Občasno masirajte noge od gležnjev proti srcu.

5. Ne nosite pretesnih oblačil, npr. nogavic s pretesno elastiko, ker ovirajo venski in limfni pretok.

  1. Vzdržujte primerno telesno težo in opustite kajenje.
  2. Kompresijsko zdravljenje z elastičnimi povoji ali kompresijskimi nogavicami dosledno izvajajte po zdravnikovih navodilih.
  3. Poskrbite za morebitne obstoječe ortopedske nepravilnosti stopala.

Za zdrave in lepe noge lahko poskrbite predvsem sami, zdravnik in različni načini zdravljenja pa so le dopolnilo k zdravemu in aktivnemu načinu življenja.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media