Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | feb. '15

Zelena leča z zimsko zelenjavo

 Potrebujemo:

1 večjo svežo repo

2 rdeča korenčka, 1 rumeni korenček, pol zelene, pol kolerabe, peteršiljevo korenino

150 g zelene leče

sol, poper, vejico šetraja, lovorov list

1 manjšo čebulo

50 g slanine

2–4 pare hrenovk

vodo ali jušno osnovo

Priprava:

Čebulo narežemo in stresemo v lonec. Drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, peteršiljevo korenino in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.

Dodamo lečo, premešamo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Začinimo s soljo, poprom, šetrajem, lovorjem in pokrito kuhamo 40–50 minut, da se leča zmehča. Po potrebi dodajamo vodo.

Ponudimo s popečenimi ali kuhanimi hrenovkami. Zraven se poda zelena solata s česnom.

Ohrovt s krompirjem in popečeno ribo

 Za 4 osebe potrebujemo:

1 veliko glavo ohrovta

5 srednje velikih krompirjev

5 strokov česna

sol, poper

manjši kos slanine, pancete ali le olivno olje

4 sveže fileje atlantskih sledov ali 750 g svežih sardel

Priprava:

Ohrovt narežemo na rezance, stresemo v lonec, prilijemo malo vode in dušimo tri minute, da se malce omehča. Vodo odlijemo.

Krompir olupimo, narežemo, ga dodamo ohrovtu, prilijemo kozarec vode ali malo več, solimo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se krompir zmehča.

Ko je krompir mehak, ga grobo pretlačimo s tlačilko za krompir. Popramo po okusu.

Jed dobi pravi okus šele s česnom, ki ga na kockah popečene slanine, pancete ali na žlici olja na hitro popražimo le toliko, da zadiši, nato stresemo na ohrovt s krompirjem in krepko pomešamo.

Jed ponudimo s popečenimi slaniki ali sardelami – lahko ocvrtimi. Obrok naj zaključi kompot iz suhega sadja.

Opomba: Na Primorskem je ta enostavna in poceni jed znana kot »vrzuote« s krompirjem ali ponekod »štokolo«.

 Endivija s hruško, gorgonzolo in orehi

Potrebujemo:

1 manjšo endivijo

1 čvrsto hruško

pol skodelice orehovih jedrc/polovic

100 g gorgonzole ali drugega sira s plemenito plesnijo

po 3 žlice bučnega in olivnega olja

pol žličke gorčice

2 žlici limonovega soka ali kisa

sol, poper

Priprava:

Solato očistimo in operemo. Hruško narežemo na rezine ali kocke, velike za grižljaj.

Orehe grobo narežemo. V solatno skledo naložimo solato, hruško, orehe.

Posebej pripravimo preliv, in sicer v posodici pomešamo obe vrsti olja, limonov sok ali kis, sol, poper po okusu in gorčico. Dobiti moramo pol skodelice preliva.

Solato prelijemo s prelivom in potresemo z razkosano gorgonzolo. Premešamo in takoj ponudimo po cvetačni juhi, govejem zrezku v naravni omaki in kuhanem rižu.

Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media