Galicija – nagrajena vas čudnega imena

Prosti čas | mar. '15

Galicija je ena izmed sedmih vasi, ki sestavljajo istoimensko krajevno skupnost. Lani so si domačini prislužili nagrado Turistične zveze Slovenije v tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna. Galicija je zmagala v kategoriji vaških jeder.

»Nagrada ni prišla zaradi videza vasi, temveč zaradi načina življenja krajanov. Zaradi ljudi, ki si prizadevajo za skupno dobro,« pravi Jože Krulec, večletni predsednik krajevne skupnosti Galicija. 

Raztresena vas je oddaljena manj kot deset kilometrov od Žalca, Celja in Velenja. Zaradi hribovitega terena so bili domačini nekako odrinjeni na obrobje, a so znali sami poskrbeti za razvoj. Njihovo bivanje temelji na druženju, prostovoljstvu, doniranju in skrbi za sokrajane. Tako so med drugim v krajevni skupnosti skupaj obnovili nekaj cerkva, star kozolec, pogorel planinski dom na Kunigundi, uredili galerijo slikarja Doreta Klemenčiča - Maja (1911–1988) … Skupaj so stopili tudi, ko je pogorela hiša družine Kudrov. Ponudili so jim začasno streho nad glavo in s prostovoljnimi prispevki, delom in s pomočjo donatorjev v štirih mesecih obnovili hišo.

Jakobova pot

Vas predstavlja nekaj gručastih zaselkov in samotnih kmetij. Nenavadno ime naj bi dobila po staroslovenski besedi galice – vrane. Spet drugi trdijo, da je ime dobila po španski pokrajini Galicija, kjer je grob sv. Jakoba starejšega. Ker je tja romalo tudi plemstvo iz naših krajev, naj bi iz daljnih krajev prineslo kult sv. Jakoba, ki so mu postavili cerkev. Ena izmed razlag pa govori o španskih rudarjih iz Galicije, ki so prišli delat v bližnje rudnike železove rude. O rudarstvu priča tudi ime ene izmed vasi – Železno. Rudarji naj bi postavili prvo kapelo že v 13. stoletju, današnja gotska cerkev pa je bila zgrajena ob koncu 18. stoletja. Sv. Jakob je zavetnik romarjev in popotnikov in v Sloveniji mu je posvečenih več kot 60 cerkva. Povezuje jih Jakobova pot in ena izmed romarskih poti vodi iz Galicije do Ljubljane. Hoja traja pet dni, pot pa je označena z rumeno školjko.

Lastnik nekaterih posestev je bil celo Primož Trubar. Za začetek šolstva v Galiciji štejejo leto 1845, ko so v majhnem zaselku dobili šolo. Ta je delovala vse do leta 2002, ko so odprli novo podružnično šolo v Trnju. Ta je skupaj s prostori, namenjenimi delovanju krajevne skupnosti, postala pravo središče družabnega življenja. V okolici je speljana učna pot, otroci pa skupaj s starši in starimi starši urejajo permakulturne gredice. Od lanskega leta pred šolo stoji vrsta sodobnih fitnes naprav. Z njimi se je za veličasten sprejem krajanov po osvojenih medaljah oddolžila judoistka Urška Žolnir.

V lepih krajih se prileže kaj dobrega pojesti in najboljša priložnost za to je Kmetija Podpečan. »Pomembno je ohranjanje starih kmetij,« je prepričan gospodar Andrej. »Žal v Galiciji ni več veliko krav in tudi starih hiš je vedno manj.« Mladi upokojenec je uspel domače posestvo ohraniti takšno, kot je bilo pred poldrugim stoletjem. S pomočjo arhitektke je poskrbel za obnovo kmečke hiše in bližnjega gospodarskega objekta – marofa. Nekoč je bil namenjen živini, ki je bivala spodaj, zgoraj pa so imeli prostor za seno in za različna kmečka opravila. Danes je v spodnjem delu urejena sirarna. Na prodaj imajo več kot deset vrst domačega sira, ob sobotah pa tudi sveže pečen kruh. Odličen sir je narejen iz domačega polnovrednega kravjega mleka. Zgornji del marofa je spremenjen v apartmaje in degustacijsko sobo, v kateri obiskovalcem nazorno razložijo postopek izdelave sira, saj panoramsko okno omogoča pogled na sirarno in zorilnico.

»Vsaka stvar mora imeti zgodbo in dušo!« pravi Andrej. »Tako obiskovalcem rad povem kaj o preteklosti posestva. In da vidijo, od kod prihaja vsa hrana, si lahko ogledajo pašnike, na katerih se prosto gibljejo živali …«

Besedilo in fotografija: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media