Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | mar. '15

Sladka hrenova omaka

Potrebujemo: 1 žlico masla, 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 pesti sveže naribanega hrena, 1 do 2 zajemalki goveje juhe

Priprava: Hren naribamo. V kozici na maslu zarumenimo drobtine, jih sladkamo in dodamo hren. Premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Dobro premešamo in kuhamo še največ dve minuti. Omaka naj bo gosta.

Ponudimo jo kot prilogo h kuhanemu govejemu mesu in pireju iz krompirja in zelenjave (npr. korenja, pora, zelene itd.). Zraven ponudimo regrat ali radič s trdo kuhanim jajcem.

Opomba: Če omako kuhamo dalj časa, hren izgubi ostrino in pikanten okus. Jed je primorska velikonočna klasika.

Pinca – velikonočni kruh

Za 2 pinci ali 1 pinco in 2 pletenici potrebujemo: 1 kg bele pšenične moke, pol žličke soli, 1 kocko in pol svežega kvasa, približno 3 dl toplega mleka, 2 jajci in 3 rumenjake, 200 g sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, nastrgano lupinico neškropljene limone in pomaranče, kozarček žgane pijače (ruma, žganja ali mešanice), 150 do 200 g masla, 1 jajce za premaz

Priprava: V manjšo posodico nalijemo nekaj žlic toplega mleka, vmešamo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Pustimo 10 minut vzhajati. Maslo v kozici povsem raztopimo in prihranimo. Medtem v večjo posodo presejemo moko, jo solimo, premešamo. Dodamo sladkor z vaniljo, nastrgano lupinico limone in pomaranče ter jajca in rumenjake.

Zdaj dodamo kvasni nastavek in posebej ob strani še žgano pijačo. Vse sestavine pomešamo s kuhalnico. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo in z rokami ali z mešalnikom z gnetilnimi kavlji pri nizki hitrosti na hitro pomešamo sestavine med seboj, nato počasi in postopno prilivamo toplo mleko. Gnetemo toliko časa, dokler ne začne testo samo odstopati od stene posode.

Pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno uro in pol, da dvakrat poveča velikost.

Vzhajano in precej mehko testo zvrnemo na pomokano delovno površino. Lahko naredimo dva okrogla hlebčka (pinci), ki ju pečemo v modelu ali prosto v pekaču, ali del testa oblikujemo v pletenice, tičice, menihe, po želji s trdo kuhanim jajcem. Drobno pecivo pustimo vzhajati pol ure, pinco kar uro. Pečico vklopimo na 160 do 170 stopinj.

Preden damo pinco v pečico, jo križno zarežemo, kot je navada na Goriškem, ali naredimo od sredine navzven tri zareze, kot naredijo v Istri. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v segreto pečico za 40 do 45 minut. Pinco ponudimo kot del velikonočnega pogrinjka.

Jajčna solata s fižolom, korenjem in zelenjavnimi poganjki

Potrebujemo: 300 g zamrznjenega rumenega stročjega fižola, 2 večja rdeča korenčka, 1 večji rumeni korenček, 2 trdo kuhani jajci, sol, poper, kis, olje, za dobro pest mladih poganjkov redkvice, rukole, ščira, rdeče pese ipd., po želji žlička blage gorčice

Priprava: V lonec do polovice nalijemo vodo in jo pristavimo. Medtem očistimo in narežemo korenje na kocke. Krop solimo in vanj stresemo korenčkove kocke ter stročji fižol iz zamrzovalnika. Počakamo, da voda znova zavre, nato kuhamo približno pet minut, da se zelenjava zmehča, a še ostane čvrsta. Nato odcedimo in povsem ohladimo. Vodo porabimo za juho naslednji dan.

Jajci olupimo in drobno narežemo. Kuhano zelenjavo okisamo, dobro začinimo, pomešamo z jajci in nazadnje obogatimo z mladimi poganjki zelenjave. Ponudimo kot hranljivo solato ob pečeni perutnini ali pečeni ribi. 

Opomba: Mlade poganjke dobimo, ko spomladi redčimo po vrtu, pozimi pa jih lahko gojimo tudi na okenski polici. Če jih nimamo, uporabimo vrtno krešo ali kalčke alfalfa.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media