Kultura - sprehod

mar. '15

Ob 140. obletnici rojstva pesnice Vide Jeraj

Na programu ARS se bodo 31. marca, prav na dan obletnice, poklonili spominu na eno izmed prvih slovenskih pesnic, ki se je uvrstila v slovensko literarno zgodovino. Njen opus povezujemo z obdobjem slovenske moderne, saj je prav v tem času ustvarila največ in tudi najboljše pesmi. Do poroke je učiteljevala v Zasipu, kjer so jo redno obiskovali Cankar, Župančič, Murn, dr. Prijatelj, Aškerc pa je bil nekaj časa tudi njen mentor. Pesmi je objavljala v številnih revijah, po poroki z violinistom in skladateljem Karlom Jerajem, ki je uglasbil več njenih pesmi, se je preselila na Dunaj, kjer so jo obiskovali številni slovenski literarni prijatelji, ki so živeli v tem mestu. Po prvi svetovni vojni se je družina vrnila v Ljubljano. Spomin na njeno v marsičem težko in tragično življenjsko pot bodo počastili s koncertom samospevov in zborovskih pesmi na njena besedila v studiu 14 Radia Slovenija (ob 19. uri). Ob 21. uri pa bo na programu Ars literarni večer, posvečen prezrti pesnici, ki ga je pripravila Vida Curk. Izšel bo tudi ponatis njene prve pesniške zbirke Pesmi iz leta 1908.

45. teden slovenske drame …

… bo sredi marca v Prešernovem gledališču Kranj. Selektor TSD Gregor Butala je med 48 predstavami, nastalimi na slovenska dramska besedila, kolikor so jih lani uprizorili pri nas, izbral 8 tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado, s katero bodo nagradili najboljšo uprizoritev. Ustvarili so jih režiserji vseh generacij, poetik in estetik. Na TSD so povabili tudi gledališča iz Indije, Izraela in Makedonije. Indijski gledališčniki se bodo predstavili z dramama Komedija o koncu sveta in Vzemi me v roke Evalda Flisarja, Izraelci pa z uprizoritvijo drame Vladimir Matjaža Zupančiča. V tujini je vsako leto uprizorjenih več slovenskih dram, kulturna politika pa premalo razmišlja o tem, da bi to področje lahko bilo tudi dobro izvozno blago.

To nisem jaz

Tak je naslov razstave v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani, s katero so se poklonili 70. rojstnemu dnevu pisatelja in dramatika Evalda Flisarja. Avtor je med najbolj branimi slovenskimi literati, njegov roman Čarovnikov vajenec so prodali v 65.000 izvodih, njegove drame redno uprizarjajo na domačih in svetovnih odrih. Razstava bo odprta do konca marca.

Presunljiv film Ida

Poljski režiser Pawel Pawlikowski se je po štirinajstih letih dela v Angliji prvič vrnil v domovino in posnel presunljivo intimno študijo, ki se navezuje na tematiko druge svetovne vojne, a hkrati je to film o družini, identiteti, veri in krivdi. Za film Ida je dobil veliko nagrad na svetovnih filmskih festivalih ter evropsko filmsko nagrado (2014) za najboljši film, režijo, scenarij in fotografijo. V Kinodvoru do srede marca.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media