Kultura

maj '15

650 let Novega mesta

 Ob tej častitljivi obletnici so v galeriji Dolenjskega muzeja Novo mesto pripravili razstavo Tisočletja na okljuku Krke. Ogledali si boste lahko številne predmete, dokumente in upodobitve iz časa prvih sledi človekove prisotnosti vse do danes, ki se nanašajo na obrt, trgovino, industrijo, urbanizacijo, promet, društveno in družabno življenje, šege, vojskovanje ter upodobitve mesta in ljudi. Leto dni bodo razstavljeni tematski sklopi: Mesto pred Novim mestom, Ustanovitev, Rast in razvoj mesta, Življenje v mestu, Gospodarstvo mesta, Mesto na preizkušnji in Podobe mesta.

Spomini in sanje Kristine B. – Ljubljana 1941–1945

 Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, ki jo zaznamujemo letos, so v galeriji Vžigalica v Ljubljani pripravili razstavo, ki temelji na avtorskem stripu z enakim naslovom, kot sta ga v okviru evropskega projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne ustvarila dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML), in Zoran Smiljanić, znan slovenski ustvarjalec stripov. Kristina B. je sicer izmišljena deklica, njena zgodba pa se prepleta z znanimi zgodovinskimi dogodki in dejstvi, med drugim opazuje, kako so Italijani okupirali Ljubljano, odpeljali ženske in talce v zapor, strica v koncentracijsko taborišče Gonars, opazuje svet onkraj bodeče žice, nedosegljivo Šmarno goro … Razstavo, ki je na ogled do 17. maja, so dopolnili z muzejskimi predmeti iz tistega časa (čevlji z lesenim podplatom, propagandnimi plakati, kipom glave italijanskega kralja Viktorja Emanuela III.). V Slovenski kinoteki so istočasno pripravili izbor slovenskih filmov na temo 2. svetovne vojne.

Jugoslavija, moja dežela

Dramatizacijo romana Gorana Vojnovića so uprizorili na velikem odru ljubljanske Drame, kjer sezono posvečajo spominu na 100. obletnico začetka prve svetovne vojne. Logično nadaljevanje pa je raziskovanje identitete, saj nas zaznamuje tudi to, kar smo včasih bili; po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja tudi »naša balkanska identiteta«. Zgodba pripoveduje o Vladanu, ki na spletu naleti na podatek, da njegov oče, srbski oficir, ki naj bi padel v vojni, sploh ni mrtev, ampak je na haaškem seznamu iskanih vojnih zločincev. Razkritje ga požene na pot po Balkanu, da bi našel pobeglega očeta in ob tem ugotovil, zakaj sta razpadla njegova družina in svet, v katerem je nekoč živel. Po besedah režiserja Ivice Buljana to ni predstava o krivcih in žrtvah, ampak odpira intimna vprašanja, povezana z ljudmi nekdanje skupne države. To je videti predvsem v drugem delu drame, kjer v pretresljivi vlogi mame blesti Nataša Barbara Gračner, v vlogi njenega sina pa Marko Mandić. 

Slovenija na Expo 2015 v Milanu

Na več kot milijon kvadratnih metrov in med 144 državami na Expo z osnovno temo hrana in geslom Nahranimo planet, energija za življenje, se bo Slovenija predstavila v svojem paviljonu s sloganom Čutim Slovenijo: zelena, aktivna, zdrava. Predstavili bodo slovensko sol, kranjsko čebelo, termalne in mineralne vode, zdrav življenjski slog in zeleno tehnologijo. Svetovna razstava bo odprta pol leta.

Košarkarske legende v filmu

Spomin na legende jugoslovanske košarke od leta 1947 do svetovnega prvenstva leta 1970 obuja film Postali bomo prvaki sveta, ki kroži po slovenskih kinodvoranah. V ospredju je ključna tekma prvenstva med Jugoslavijo in ZDA. Ob ogledu športne komične drame režiserja Darka Bajića se boste odlično zabavali.

Tito – foto

ali Josip Broz Tito fotoamater je potujoča razstava Muzeja zgodovine Jugoslavije v Beogradu, ki si jo lahko do 24. maja ogledate v Mali galeriji Cankarjevega doma (vstop prost). Znano je, da je Tito rad fotografiral. Izbor približno sedemdesetih fotografij kaže, da gre za izključno zasebne podobe, ki so nastajale spontano in zunaj pravil o kompoziciji, planih, kadriranju ipd., po drugi strani pa avtor hote ali nehote čuti duh časa in s takšno (amatersko) izkušnjo niza fragmente iz osebnega življenja.

N. B.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media