Testeninska solata z olivami
Za veliko skledo solate potrebujemo:
250 g pisanih testenin
večjo papriko
kozarček črnih oliv
manjšo pločevinko koruze
olivno olje, kis, sol
Priprava:
Najprej skuhamo testenine. Ne izberemo prevelikih, pa tudi premajhnih ne. In pisane so privlačnejše.
Papriko narežemo na kocke, olive izkoščičimo in po potrebi prepolovimo. Povsem ohlajenim testeninam dodamo narezano papriko, olive, koruzo, vse pa bogato začinimo z oljem in kisom ter solimo in popramo.
Ponudimo kot osvežilno solato ob pečeni pleskavici ali drugem mesu z žara. Je imenitna ideja za piknik ali pogostitev na domačem vrtu.
Različica: dodamo še tunino iz pločevinke, kocke sira ...
Špargljeva pita s slanino
Potrebujemo:
250 g svežega razvaljanega listnatega testa
2 žlici olivnega olja
100 g slanine
300 g svežega sira ali rikote (lahko po pol vsake)
150 do 200 g kajmaka (ali goste domače smetane, lahko tudi maskarponeja)
lupino neškropljene limone
drobnjak, peteršilj
sol, poper
250 g špargljev
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Šparglje očistimo, po potrebi ostrgamo in odrežemo trše konce. Slanino narežemo na kocke. Zelišča sesekljamo.
Pravokotni pekač rahlo namastimo in pomokamo, nato vanj položimo razvaljano listnato testo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in postavimo v pečico za približno 10 minut, da se napol speče.
Medtem v ponvi na hitro popečemo slanino, nato odstavimo in prihranimo. V posebni posodi zmešamo rikoto, kajmak ali smetano, limonino lupino, vsa sesekljana zelišča in parmezan. Solimo in popramo.
Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Potresemo s popečeno slanino (maščobo prihranimo) in čez vse položimo šparglje.
Prelijemo še s prihranjeno maščobo in vrnemo v pečico za 15 do 20 minut. Najprej ponudimo korenčkovo juho, potem pa postrežemo še vročo pito z veliko skledo solate.
Koristen nasvet: nadev naj ne bo preveč tekoč, v tem primeru dodamo še eno jajce.