Letni dodatek bo izplačan julija

Dobro je vedeti | maj '15

Po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) mora zavod izplačati letni dodatek praviloma skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec maj. S soglasjem ministra, pristojnega za finance, ga lahko izplača tudi v več obrokih ali kasneje. Ne glede na povzete določbe sistemskega zakona pa bo v letu 2015 letni dodatek v skladu s 67. a-členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 izplačan z redno pokojnino za mesec julij.

ZPIZ-2 samo opisno določa dve mogoči višini letnega dodatka, ki sta vezani na določeno razmerje do najnižje pokojninske osnove. Podrobno pa določa vrsto mogočih upravičencev. Konkretno višino letnega dodatka, veljavno v posameznem letu, pa mora določiti zakon, s katerim se ureja izvajanje državnega proračuna.

Višino letnega dodatka za leto 2015 določa že omenjeni ZIPRS1415-C. Ta zakon – v primerjavi s sistemskim – določa kar štiri različne mogoče višine letnih dodatkov, ki jih bo zavod izplačal v letošnjem letu. To je eno več kot lani. Zneski so tudi višji od zneskov, izplačanih v preteklem letu. Merila za njihovo razdelitev se razlikujejo od tistih, ki jih določa sistemski zakon, prav tako pa tudi od meril, veljavnih v preteklem letu.

Letos več prejemnikov letnega dodatka

Žal pa – tako kot že nekaj let zapored – tudi letos letni dodatek še ne bo izplačan vsem upravičencem, temveč le prejemnikom pokojnin in denarnih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki v mesecu njihovega izplačila ne presegajo v zakonu določene meje. Ta znaša 750 evrov in je za 20,6 odstotka višja kot v lanskem letu, ki je bila določena v višini 622 evrov. To pomeni, da se bo število prejemnikov letnega dodatka v letošnjem letu nekoliko povečalo.

Najvišji letni dodatek bo znašal 390 evrov. Izplačan bo uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino do 414 evrov. Navedeni znesek je za 6 odstotkov višji od najvišjega zneska letnega dodatka, izplačanega v preteklem letu. Uživalci pokojnine, ki prejemajo pokojnino od 414,01 do 518 evrov, bo izplačan letni dodatek v višini 250 evrov. Ta znesek je za 11,8 odstotka višji od srednjega zneska letnega dodatka, izplačanega v preteklem letu. Uživalcem pokojnine, ki prejemajo pokojnino od 518,01 do 622 evrov, bo izplačan letni dodatek v višini 190 evrov. Ta znesek je za 14,5 odstotka višji od nižjega zneska, izplačanega lani. Uživalcem pokojnine, ki prejemajo pokojnino od 622,01 do 722 evrov, pa bo izplačan letni dodatek v višini 140 evrov.

Uživalcem nadomestil iz invalidskega zavarovanja, priznanih po predpisih, veljavnih od leta 1992, uživalcem delne invalidske pokojnine, priznane po prejšnjem zakonu, uživalcem nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, začasnega nadomestila in nadomestila za invalidnost po prejšnjem in zdaj veljavnem zakonu ter uživalcem delnega nadomestila po sedanjem zakonu, ki znašajo do 622 evrov, bo izplačan letni dodatek v višini 190 evrov. Uživalcem pokojnin, prej naštetih nadomestil iz invalidskega zavarovanja, delnih pokojnin in pokojnin, ki jih izplačujejo upravičencem, ki so ponovno vstopili v zavarovanje, ki prejemajo pokojnino ali nadomestilo iz invalidskega zavarovanja od 622,01 do 750 evrov, pa bo izplačan letni dodatek v višini 140 evrov.

Prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja bo letni dodatek izplačan le, če ne prejemajo plače ali niso vključeni v obvezno zavarovanje ali pa so vključeni v obvezno zavarovanje in so zdravstveno zavarovani kot uživalci pravice iz invalidskega zavarovanja.

Znesku pokojnine, ki vpliva na izplačano višino letnega dodatka, se prišteje tudi znesek dela vdovske pokojnine, če se ta izplačuje upravičencu poleg lastne pokojnine, ter znesek družinske pokojnine po drugem od umrlih staršev, če je upravičenec dvojna sirota.

Podrobneje bomo o vseh drugih pravilih, ki veljajo za izplačilo letnega dodatka, določenih v ZPIZ-2, pisali v julijski številki.

Za izplačilo letnega dodatka bo treba zagotoviti približno 108 milijonov evrov. Po petem odstavku 67. a-člena ZPRS1415 bo morala v ta namen del potrebnih sredstev v višini 19 milijonov evrov zagotoviti tudi Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. d., in sicer dva delovna dneva pred njegovim izplačilom.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media