Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Alenka Ogrin

Dobro je vedeti | sep. '15

ISKANJE POGREŠANE SESTRE

Dogaja se, da zaradi različnih razlogov starejša oseba izgubi stik s sorodniki. Tudi v takih primerih smo že uspeli pomagati. Klicala nas je starejša gospa iz manjšega slovenskega mesta. S sestro, ki je živela v Ljubljani, sta imeli le občasne stike prek pisem, saj je sestra živela bolj samotarsko, telefona ni imela, obiskovali pa sta se zelo redko. Ker pa ji tokrat že nekaj tednov ni odgovorila, jo je začelo skrbeti, saj je bila sestra že precej v letih, ob zadnjem obisku pred meseci pa je kazala začetne znake demence. A je zavračala odhod v dom za starejše občane ali kakršno koli drugo pomoč. Zaskrbljena sestra je najprej poklicala na pristojni center za socialno delo, a povratne informacije ni dobila. Ker je bila takrat tudi sama zaradi padca odvisna od pomoči drugih, za sestro v Ljubljani pa jo je že precej skrbelo, nas je poklicala in prosila za poizvedbo.

Kontaktirali smo z ljubljansko koordinatorico projekta Starejši za starejše, ki je poizvedela pri prostovoljkah, ki obiskujejo starejše na območju bivanja »pogrešane« sestre. Že v naslednjih dneh nas je ena izmed prostovoljk obvestila: v stanovanju te sestre ni bilo nikogar, zato je pozvonila pri sosednjih vratih v bloku. Soseda je povedala, da so to gospo pred kratkim prepeljali v psihiatrično bolnico, saj je bila zaradi napredovale demence že popolnoma nebogljena in je izgubila stik z okolico. Pristojne institucije so poklicali prav sosedje, želeli so obvestiti tudi svojce, pa jih niso poznali.

Te novice smo sporočili zaskrbljeni sestri, ki je kasneje na daljavo pomagala urediti, da so sestro premestili na oddelek za dementne doma za starejše občane. Pri tem smo ji z informacijami – od razpoložljivosti mest v domovih do upravičenosti do socialnih dodatkov – pomagali tudi v Zdusovi svetovalnici za izboljšanje bivanja starejših.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete tudi na tel. št.: 01 62 05 481.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media