PREHRANA RECEPTI

Dobro počutje | sep. '15

Primorski stročji fižol s paradižnikom

Potrebujemo: pol kg stročjega fižola, 6 strokov česna, šopek peteršilja, sol, 3 sveže paradižnike ali pločevinko vloženih.

Priprava: stročji fižol narežemo na 4-centimetrske kose in jih v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega. Medtem narežemo paradižnik, česen pa stremo ali sesekljamo in vse skupaj dodamo fižolu v kozici. Kuhamo največ 5 minut, po potrebi odkrito, da odvečna voda izpari.

Nazadnje jed obilno začinimo z narezanim peteršiljem. Odlično in osvežilno prilogo ponudimo ob kuhanem maslenem krompirju in kosu pečenih puranjih prsi. Zraven se prileže zelena solata.

Pečena nadevana jabolka

Za 4 osebe potrebujemo: 4 večja čvrsta lepa jabolka, za dobro pest različnega suhega sadja (suhih hrušk, rozin, brusnic), pest oreškov (mandljev, orehov ipd.), 2 žlici medu, 1 pomarančo.

Priprava: pečico segrejemo na 180 stopinj. Pomarančo prerežemo in iztisnemo sok. Suho sadje drobno narežemo in v posodici prelijemo s polovico pomarančnega soka in pustimo namakati.

Cela jabolka izvotlimo z nožičkom ali žličko, da odstranimo peščišče. Če želimo bogatejši nadev, odprtino povečamo. Jabolka postavimo pokonci v model tesno skupaj, da se ne prevračajo.

Peščišča damo v kozico, prilijemo vodo, da vse skupaj pokrije, dodamo žlico sladkorja in kuhamo par minut, da dobimo kompot. Prihranimo.

Oreške narežemo bolj grobo in jih dodamo namočenemu suhemu sadju. Vse skupaj v posodici pomešamo z medom. Z nadevom napolnimo jabolka.

V jabolčni kompot prilijemo preostanek pomarančnega soka in tekočino nalijemo ob jabolka v pekaču. Pekač postavimo v segreto pečico za 15 do 20 minut, da se jabolka zmehčajo, a ne preveč, sicer razpadejo. Ponudimo s stepeno smetano kot sladico po rižoti z bučo in solati.

Kuha in piše Mojca Koman, fotografira Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media