Petnajstletnica druženja na festivalu 

sep. '15

Upokojenci radi pokažejo, kaj vse znajo ...

V Cankarjevem domu v Ljubljani bo konec septembra vrvelo od živahne energije udeležencev 15. festivala za tretje življenjsko obdobje. V času od 29. septembra do 1. oktobra bo dovolj priložnosti za pridobivanje novih (spo)znanj, komentiranje aktualnih tem, izmenjavo idej, uživanje ob kulturnih dogodkih, predvsem pa za druženje različnih generacij.

Festival družno organizirajo Zveza društev upokojencev Slovenije, podjetje Proevent Inštitut Hevreka!, Zveza za tehnično kulturo Slovenije in Zavod RIKUS, poskrbljeno bo za res pestro dogajanje.

Ohranimo zdravje. V izobraževalnem programu bo poudarek namenjen zdravemu staranju. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanjem s področja ohranjanja zdravja ter spoznali nove vadbe za ohranjanje vitalnosti in energije. Med tujimi gosti bodo mednarodno priznani fitofarmacevt in fitokozmetolog »novega tisočletja« dr. Roberto Solime ter prof. dr. Ercole L. Cavalieri in prof. dr. Eleanor G. Rogan, ki bosta predstavila izsledke najnovejših študij, ki se ukvarjajo z odkrivanjem vzrokov in preprečevanjem nastanka rakavih obolenj. Obiskovalci bodo med drugim lahko osvežili znanje nudenja prve pomoči in oživljanja, na stojnicah pa pri ponudnikih izdelkov in storitev za starejše opravili pregled sluha in vida, izmerili krvni sladkor, se naučili samopregledovanja dojk …

Vseživljenjsko učenje in ustvarjalnost. Na okroglih mizah se bodo udeleženci pogovarjali o integrirani oskrbi bolnih in onemoglih v lokalni skupnosti, o tem, kaj e-uprava prinaša starejšim, o pomenu ljubiteljske kulture za vse generacije ter spremembah, ki se nam obetajo na področju zdravstva. Vseživljenjsko učenje in ustvarjanje sta pogoj za ohranjanje enakopravnosti med generacijami. Zato bo osrednja okrogla miza namenjena izobraževanju odraslih in starejših od 65 let v Sloveniji ter pogovoru o tem, kaj prinaša družba prihodnosti in kje v njej svoje mesto zasedajo starejši.

Prvič na festivalu. Če kuhajo povsod, zakaj ne bi še na največji prireditvi za starejše? V Festivalski kuhinji bosta med drugimi zdrave dobrote pripravljali Sanja Lončar, soavtorica trilogije Ščepec – kako z začimbami uravnavamo sladkor?, in Emilija Pavlič, avtorica knjig Mamica, nauči me kuhati in Za otroke kuhajmo zdravo.

Zelo koristen pa bo obisk v Domačem kotu, kjer bodo postavili stanovanje, opremljeno s pohištvom in drugimi pripomočki, ki starejšim olajšajo bivanje v lastnem domu. Opremo bodo obiskovalci lahko tudi preizkusili.

Zveza društev upokojencev Slovenije kot vsako leto pripravlja pevsko-plesna srečanja, in sicer jubilejno 40. srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije in 7. večer pesmi in plesa. Na njihovem razstavnem prostoru bodo svoje dejavnosti predstavila različna društva upokojencev, na ogled bodo slike z letošnje likovne kolonije v Izoli.

Prvega oktobra bodo organizatorji podelili priznanja najboljšim udeležencem literarnih natečajev za otroke in za starejše ter likovnega natečaja in natečaja medgeneracijskega sodelovanja. Najboljša likovna dela bodo razstavljena na festivalu.

Podrobnosti o programu preberite na www.f3zo.si. Festival je odprt od 9. do 18. ure, vstop je brezplačen. Tudi Vzajemnost bo imela svojo stojnico, obiščite nas!

Humoristi, na plan!

Prireditelji festivala skupaj s spletnim portalom MojaLeta.si razpisujejo natečaj za naj humorista ali humoristko, v katerem lahko sodelujejo ljubitelji humorja, smeha in šal, starejši od 55 let.

Napišite prispevek na temo »Mladost je norost, starost je modrost – čez vodo skačeta oba« in ga do 18. septembra 2015 pošljite na elektronski naslov info@mojaleta.si s pripisom Natečaj za naj humorista/humoristko ali na poštni naslov Zavod MojaLeta.si, Korovci 6, 9261 Cankova. Ne pozabite pripisati podatkov (ime, priimek, naslov, starost, elektronski naslov in telefonska številka). Prispevek naj ne bo daljši od strani A 4.

Avtorji najboljših del bodo prejeli priznanja in praktična darila, predstavili pa se bodo tudi na zaključni prireditvi natečaja na festivalu.

A. Ž., foto: Brane Bombač


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media