Kultura dogodki

Prosti čas | okt. '15

Cankarjev dom ostaja prostor dialoga

Kimmo Pohjonen

Tako zatrjuje generalna direktorica Uršula Cetinski. »Dialoga z umetnostjo, z znanostjo pa tudi družabnega dialoga na srečanjih, na katerih spoznavamo ljudi, ki so nam morda povsem neznani, pa se z njimi zbližamo, ker se sprašujemo o podobnih bivanjskih vprašanjih, na katera odgovore ali nova vprašanja lahko najdemo tudi na prireditvah.« Nova sezona ohranja vse znane abonmaje (Zlati, Srebrni, Oranžni, Kromatika, Liffe po Liff-u, Ta hud abonma …). Zanimiv je abonma Ad hoc, ki ga sestavite sami, tako da izbirate med vsemi glasbenimi, gledališkimi in plesnimi prireditvami, razen koncertov Zlatega abonmaja in dogodkov zunanjih organizatorjev. Iz ponudbe sami izberete prireditve, termine in cenovne kategorije sedežev. Od seštevka rednih cen vam ob hkratnem nakupu vstopnic Ad hoc odštejejo abonmajski popust – od 6 do 10 predstav: 20-odstotni, več kot 10 predstav: 25-odstotni popust. Zelo zanimiv je letos abonma Glasbe sveta. Prva prireditev bo 13. oktobra 2015, ko bodo nastopili Kimmo Pohjonen, Proton String Quartet & Samuli Kosminen (Finska). Kimmo je svetovno znani finski umetnik, čarovnik na harmoniki in izviren glasbenik.

 31. grafični bienale Ljubljana

Osrednjo razstavo letošnjega bienala so naslovili Nad tabo/ti. Ogledate si jo lahko v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Moderni galeriji in parku Tivoli. Razstava nagrajenke tokratnega bienala Marie Elene Gonzalez Govorica dreves je na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, razstava Gilesa Rounda, kjer reinterpretira dolgoletno zgodovino bienala, pa je v Galeriji Jakopič. Dodali so še nekaj spremljevalnih prizorišč, med drugim galerijo Škuc, kjer razstavlja britanska umetnica Becky Beasley. Razstava bo odprta do 3. decembra, veliko o novih trendih, razvoju grafike v svetu, novih ustvarjalcih pa lahko izveste na tradicionalnih nedeljskih vodenih ogledih po razstavi.

Avgust Černigoj – v mreži evropskega konstruktivizma

Ves čas se je šepetalo, a šele zdaj dokazalo, da se je eden najvidnejših predstavnikov avantgardizma pri nas zares šolal na znameniti mednarodni šoli Bauhaus v nemškem Weimarju. Odločilna za to je bila raziskava kustodinje Loškega muzeja Barbare Sterle Vurnik v okviru mednarodnega projekta Bauhaus – mreženje idej in prakse. Razstava njegovih del v Galeriji na Loškem gradu ima dve odliki: predstavi in razloži na novo pridobljene dokumente o Černigojevem šolanju, a se hkrati z razstavnimi predmeti osredotoča na njegovo delovanje v gledališču – scenografijo in kostumografijo za predstave v Trstu in Gorici. Ob tej priložnosti so tudi rekonstruirali tri njegove gledališke kostume iz leta 1926. Razstavo in katalog je oblikoval Ranko Novak, ki je postavil tudi njegovo stalno zbirko v Galeriji Avgusta Černigoja v Lipici. Na ogled do 15. februarja 2016.

 50. festival Borštnikovo srečanje

Maribor bo od 15. do 25. oktobra gledališko središče nacionalnih in mednarodnih razsežnosti. Letošnje Borštnikovo srečanje prinaša gledališke predstave, pogovore, bralne uprizoritve in strokovna srečanja. Festival bo odprla pregledna razstava Gremo na Borštnika! v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Otvoritvena predstava bo 20th Century Fog – Megla stoletja režiserja Matjaža Zupančiča. Sledi program desetih tekmovalnih predstav, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher, in treh iz spremljevalnega programa. Prišli bodo tudi gledališčniki iz Berlina, Madžarske, Poljske in Srbije. Pogovore z občinstvom bo vodil pisatelj Tone Partljič. 

Fotografija: Kalle Bjorklid


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media