PREHRANA RECEPTI

Dobro počutje | okt. '15

Sladoled z bučnim oljem in slivovo omako

Za 2 osebi potrebujete:

pol litra vaniljevega sladoleda

4 žlice bučnega olja

2 žlici bučnih semen

250 g zrelih svežih sliv

2 žlici sladkorja

1 žlico ruma

Priprava:

Slive izkoščičite in narežite na četrtine. Naložite jih v kozico, potresite s sladkorjem, odišavite z rumom in pristavite. Na šibkem ognju jih kuhljajte 5 do največ 10 minut. V tem času spustijo vodo, da postane gost sladek sirup. Po potrebi prilijte malce vode.

Kuhano slivovo omako odstavite, napol ohladite in po želji pretlačite. Bučna semena grobo nasekljajte in prav na hitro popražite v ponvi, da le malo zadišijo. Ohlajena premešajte z bučnim oljem. V nizke skodelice ali širok kozarec naložite slivovo omako, dodajte kepico sladoleda in potresite z naoljenimi bučnimi semeni. Takoj ponudite kot posladek po enolončnici z govejim mesom in sezonsko zelenjavo.

Različica: namesto vaniljevega sladoleda izberite orehovega ali lešnikovega, bučna semena pa zamenjajte z orehi ali lešniki. Slive po želji odišavite s cimetom.

Francoska solata s pirino kašo

Potrebujete:

150 g pirine kaše (oluščene pire)

2 pesti zamrznjenega graha

2 večja korenčka

6 kislih kumaric

majonezo

sol, poper

steblo mlade čebule

Priprava:

Pirino kašo oplaknite na rešetu, stresite v lonec, prilijte vodo, rahlo solite in pristavite za 10 minut.

Medtem narežite korenček na kocke in ga dodajte kaši. Kuhajte pet minut, nato odstavite in pustite pokrito še pet minut. Kaša in korenček morata biti še malce čvrsta na ugriz.

Kuhano pirino kašo odcedite (vodo uporabite za juho), preložite v solatno skledo in ohladite, dodajte narezane kisle kumarice. Solato okisajte z majonezo, kisom vloženih kumaric, dobro popoprajte, solite in po želji okus okrepite z mlado čebulico. Premešajte in pustite pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo.

Ponudite po kolerabni juhi ob pečenih puranjih zrezkih.

Zajčji casserole s karamelizirano čebulo (Lepur çomlek)

Za 4 osebe potrebujete:

1 kunca (domačega zajca)

2 lista lovorja

4 žlice balzamičnega kisa

olivno olje

2 stroka česna

1 manjšo palčko cimeta

piment

1 dl rdečega vina

2 dl jušne osnove ali vode

pol žličke suhega origana

3 velike zrele paradižnike ali pločevinko vloženega paradižnika

4 čebule

1 žlico sladkorja

sol, poper

Priprava:

Meso najprej razkosajte na večje kose. Naložite ga v posodo, med kose mesa zataknite lovor, vse skupaj pa prelijte z balzamičnim kisom. Pokrijte in marinirajte 15 minut, nato meso opecite v ponvi na malo olja in položite v pekač.

Pečico segrejte na 150 stopinj. Česen strite, paradižnike grobo narežite.

V ponev dajte preostalo marinado, strt česen, piment, cimet, prilijte vino in zavrite. Prilijte še jušno osnovo ali vodo, dodajte paradižnike, sol, poper in ponovno zavrite. Odstavite in omako prelijte po mesu v pekaču. Pekač pokrijte in ga dajte v segreto pečico za uro ali uro in pol, da se meso zmehča.

Proti koncu peke/kuhe očistite čebulo in jo narežite na rezine. Stresite v ponev in na malo olja počasi in previdno pražite 10 minut. Potem jo potresite s sladkorjem, jo pražite še minuto, nato čebulo stresite na meso, jed premešajte in ponudite s kuskusom in solato.

Opomba: lepur çomlek je značilna albanska jed, ki jo naredijo tudi z jagnjetino.

Kuha in piše: Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media