Družabni dogodki oktober 2015

Druženje | okt. '15

BOHINJSKA BISTRICA

V začetku septembra se je v Bohinjski Bistrici zbrala Gorenjska v malem. Na že 24. letnem srečanju gorenjskih upokojencev se je zbralo blizu 2.500 starejših iz vseh občin te regije in številni župani, predstavniki občin pa tudi njihovi poslanci. Zbrano množico je pozdravila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, ki je poudarila, da je za lepo starost pomembno aktivno staranje in medgeneracijsko sožitje. »Vsi si želimo varne starosti z dostojnimi pokojninami, zato moramo tudi vsi verjeti in delati za to državo,« je dejala. Pohvalila je vlogo ZDUS, ki starejše povezuje, se bori za njihove pravice in s projekti, kot je Starejši za starejše, spodbuja solidarnost med njimi. Pozdrave velikemu zboru starejših so namenili še: v imenu organizatorjev predsednik DU Bohinjska Bistrica Stane Gorenc, podpredsednik PZDU Gorenjske Vlado Todorović, podpredsednik ZDUS Janez Sušnik, predsednik Sveta gorenjske regije Boštjan Trilar in župan Bohinja Franc Kramar. Za kulturni program sta poskrbela ženski pevski zbor Kulturnega društva Bohinj in folklorna skupina DU Bohinjska Bistrica, dva člana sta na fotografiji. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

VIŽMARJE – BROD

Društvo upokojencev Vižmarje-Brod je v avgustu letos zaznamovalo 35. obletnico ustanovitve, ki so jo praznovali na tradicionalnem letnem srečanju članstva, ki se uradno imenuje Dan vižmarsko-brojskih upokojencev, udeležencev pa je bilo še več kot po navadi.

Društvo je bilo ustanovljeno 1. februarja 1980, iniciativni odbor pa so sestavljali: Alojz Kamin, Adolf Dimnik in Francka Glajncer. V 35 letih delovanja so društvo vodili Katarina Tomljanovič, Zdravko Zavadlal, Majda Poznič in Marija (Marjana) Pečar, od lani pa je predsednik Marko Koračin st.

V »zlatih letih« je imelo društvo že skoraj 800 članov, danes jih je nekaj manj kakor 500. Med njimi pa je še vedno nekaj tistih, ki so se včlanili že prvo leto, to so Anton Broš, Nikolaj Dragoš, Janez Glavan, Ljudmila Jeras, Helena Maraž, Marija Mavrič, Štefanija Predalič in Jožefa Selan (nekateri so na fotografiji s predsednikom društva). Ob jubileju je predsednik društva vsem podelil priložnostna priznanja. Nika Dragoša, enega izmed prvih članov društva in najstarejšega Slovenca, ki je avgusta praznoval že 108. rojstni dan, pa so predstavniki društva obiskali v DSO Ljubljana Center. Med pogovorom ga je zanimalo, kaj počnejo drugi iz generacije, ki je ustanovila društvo. Ko so mu obiskovalci obljubili, da se bodo spet srečali – če ne prej, pa čez leto dni, jim je čili gostitelj dejal: »No, le pridite, če boste takrat še živi.« (Marko Koračin st.)

CELJE

Medobčinsko društvo delovnih invalidov Celje, ki ga vodi Dragica Mirnik, skrbi za socialno vključevanje invalidov tudi prek medsebojne pomoči. Izvajajo raznovrstne dejavnosti, kot so posebni socialni programi, razna druženja, pohodi, izleti, športne dejavnosti, člane obiskujejo na domu ali v domovih starejših občanov … Društvo je pridobilo veliko mlajših članov s posluhom za ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Prirejajo tudi piknike, zelo uspešen je bil junijski na Lopati, ki se ga je udeležilo veliko njihovih članov in predstavnikov drugih društev (iz Rogaške Slatine, Laškega, Mozirja, prišel je tudi župan občine Vojnik). Druženje so popestrili s športnimi tekmovanji, zmagovalnim ekipam in posameznikom je Marjan Snedic ob koncu podelil pokale. Udeleženci so uživali v lepem vremenu in dobri hrani, najpogumnejši pa so zaplesali. (Želja Vovk)

ZREČE

Upokojenci DU Zreče so v avgustu letos preživeli čudovite dni v hotelu Zdus Delfin v Izoli. Vsak večer so v hotelu  zaplesali kot nekoč, ko so bili mladi, nekateri pa so se udeležili tudi ribjega praznika na prepolnih izolskih ulicah. (Besedilo in fotografija: Jože Jurc)

ŠMARTNO-TACEN

DU Šmartno-Tacen je v začetku avgusta svoje člane popeljal v sosednjo Avstrijo. Na Dunaju so si med drugim ogledali letni dvorec Habsburžanov Schönnbrun s čudovitim parkom, grad Hofburg, galerijo Albertina, zapeljali so se tudi po ožjem središču mesta do znamenite katedrale sv. Štefana, ko so se vračali, pa so opazovali dunajsko oko – Prater. (J. J.)

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika vsako leto organizira družabno srečanje starejših, kjer se lahko srečajo s svojimi vrstniki, se pogovorijo in tudi poveselijo ob glasbi v živo. Še posebej so udeleženci zadovoljni, ko jih pozdravi župan, ki najstarejšemu pokloni darilce, presenečenje pa jim pripravijo še članice in člani socialne komisije. Tudi letos je bilo tako. (Besedilo in fotografija: Elica Brelih)

PODKRAJ PRI VELENJU

Pododbor Društva upokojencev Podkraj pri Velenju je 10. septembra povabil na športno-družabno srečanje upokojence pododborov Konovo in Šmartno ter Društva upokojencev Paka pri Velenju. Pomerili so se v metanju pikada in kegljanju na vrvico in se obenem dobro zabavali. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

STRAŽA

Straški upokojenci so v sklopu prireditve 29. straška jesen pripravili že 9. razstavo ročnih del, ki je navdušila številne obiskovalce. Izdelke je razstavljalo 20 članov, ki se od oktobra do marca srečujejo dvakrat mesečno. Tokrat so razstavili prtičke, nakit, slike, izdelke iz idrijske čipke, voščilnice in prvič še izdelke iz ličja. Krožek zavzeto vodi Rozina Kum, ki je tudi predsednica Društva upokojencev Straža. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

VELIKI GABER

Upokojenci iz Velikega Gabra so na 40. športnih igrah Dolenjske in Bele krajine sodelovali v sedmih panogah od devetih. Dosegli so odličen skupen rezultat, saj so med 32 društvi zasedli sedmo mesto. Septembra so na prijateljsko tekmovanje v balinanju povabili mešane ekipe z Mirne, Trebnjega, Velike Loke in Mokronog-Trebelnega. Prvo mesto je dosegla ekipa Velike Loke, sledili sta ekipi Velikega Gabra in Trebnjega. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

ZADVOR

Drugo nedeljo v septembru je potekala 4. zadvorska golažijada v organizaciji Turističnega društva Zadvor. Sodelovalo je kar 14 ekip ter posameznikov. Po razglasitvi rezultatov so golaž razdelili obiskovalcem prireditve. Ekipa Društva upokojencev Zadvor je med društvi skuhala najboljši golaž, v skupni razvrstitvi pa je zasedla 3. mesto. Na predstavitvenem prostoru so prikazali sodelovanje z revijo Vzajemnost. (Besedilo in fotografija: Franc Košir)

VELENJE

 Društvo za športno rekreacijo Gorenje je priredilo 14. športne igre Skupine Gorenje. Če prištejemo še pohodnike, se je iger udeležilo več kot tisoč športnikov iz treh držav, v katerih ima Skupina Gorenje svoje tovarne: iz Srbije, Češke in Slovenije. Med 19 ekipami so bili tudi upokojeni delavci Gorenja. Športnice so se med seboj merile v sedmih, športniki pa v osmih disciplinah. (Besedilo in fotografija: Hinko Jejčič)

KRIŽEVCI

V okviru praznovanja 17. praznika Občine Križevci je potekalo že tradicionalno srečanje občanov, ki so letos dopolnili 70 let. Društvo upokojencev je ob tej priložnosti podelilo zlate poročne listine devetim zakonskim parom. Za petdeset let skupnega življenja so listine podelili Ani in Ludviku Duh z Grab, Mariji in Janezu Ivančič iz Križevcev, Mariji in Francu Filipič iz Stare Nove vasi, Jožefi in Jožefu Čiriču iz Logarovcev, Ceciliji in Frančišku Hanžekovič iz Ključarovcev, Angeli in Jožefu Strajnšak iz Bučečovcev, Silvestri in Francu Skuhali iz Ključarovcev, Alojziji in Francu Jurak iz Logarovcev in Marjeti ter Janezu Marinič iz Logarovcev. Listino za šestdeset let zakonske zveze (biserna poroka) pa sta prejela Elizabeta in Anton Šijanec iz Bučečovcev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELIKE LAŠČE

Društvo upokojencev obstaja že od januarja 1950 in je najbolj množično društvo v občini Velike Lašče. Članov je nekaj čez štiristo. V zadnjem času so naredili več za prepoznavnost. Izbrali so svoj znak in z njim opremili obrazce in tablo, ki označuje društveni prostor v glasbeni šoli. O svojih dejavnostih pišejo v občinskem glasilu Trobla, da pa bi se glas o njihovem delovanju razširil tudi zunaj občinskih meja, so oblikovali spletno stran: du.velike-lasce.si.

Člani in članice DU so se poleti odpravili na otok Vis, ki ima zanimivo zgodovino, saj so si ga zaradi strateške lege hoteli prisvojiti Benečani, Avstrijci, Napoleon, Avstro-Ogrska, Anglija … V času Jugoslavije je bilo to zaprto območje in šele od 1983 dovolijo vstop tudi turistom. V času počitnikovanja so spoznali vse znamenitosti Visa in si ogledali še Modro špiljo na otoku Biševo. (Helena Grebenc Gruden, fotografija: Martin Gruden)

TURJAK

Tretje srečanje ZDU območja Ljubljana Vič-Rudnik, v katerem je združenih 18 društev (Brezovica, Dobrova, Horjul, Krim Rudnik, Vič-Rožnik, Kozarje, Lavrica, Ljubljana Vič, Notranje Gorice-Plešivica, Podpeč-Preserje, Polhov Gradec, Škofljica, Trnovo, Velike Lašče, Vnanje Gorice, Vrzdenec, Rakitna, Ig) z več kot 4600 člani, je potekalo v prekrasnem okolju turjaškega gradu.

Gostitelj srečanja, ki se ga je udeležilo več kot 300 članov, je bil DU Velike Lašče. Njegova predsednica Marija Trotovšek in velikolaški župan Anton Zakrajšek sta prva pozdravila goste. Nagovorila sta jih tudi predsednik Mestne zveze upokojencev in hkrati tudi predsednik evropske federacije upokojencev Marjan Sedmak ter predsednik Območne zveze ZDU Vič-Rudnik Anton Slak.

Kulturni program so letos prvič oblikovali pevski zbori, ki delujejo v posameznih društvih. Nastopili so mešani pevski zbori DU Kozarje, DU Trnovo, DU Vič, DU Rudnik-Krim, DU Vič-Rožnik, moški pevski zbor DU Podpeč-Preserje in »trio Žažar« z Vrzdenca. Na koncu so vsi zbori skupaj pod vodstvom Štefke Nemanič zapeli venček narodnih, pritegnili so jim tudi udeleženci srečanja. Sledilo je še druženje s plesom, udeleženci pa so se razšli v želji, da se drugo leto spet srečajo predvidoma v Notranjih Goricah.ž

VELIKA POLANA

Pomurska pokrajinska zveza Društev upokojencev Murska Sobota in Društvo upokojencev Velika Polana sta pripravila Večer ljudske pesmi in plesa. Nastopili so ljudske pevke in pevci DU Černelavci, glasbena pevska skupina Cvetje v jeseni DU Tišina, folklorna skupina DU Črenšovci, pevci DU Bakovci, ljudske pevke DU Negova-Spodnji Ivanjci, folklorna skupina DU Križevci pri Ljutomeru, ljudski pevci Lipa DU Beltinci, ženska folklorna skupina DU Turnišče, Filovske ljudske pevke, ki so predstavljale Društvo upokojencev Moravske Toplice, ljudski pevci Nemam časa DU Velika Polana in kot gostje pevke ljudskih pesmi DU Lenart v Slovenskih goricah. Ob koncu večera so vsi skupaj zapeli pesem »Nocoj je ena lüšna nouč«. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

(Zdenka Čuda, fotografija: Janez Wagner)

Terezija Durič je praznovala 101. rojstni dan

V Bakovcih je Terezija Durič slovesno praznovala 101. rojstni dan. Rodila se je v Pečarovcih na Goričkem v kmečki družini. V mladosti je okusila težko sezonsko delo v Nemčiji in Franciji. Doma pa sta z možem Alojzom kmetovala. Imela sta sina Franca in hčerko Marjeto, ki na jesen življenja skrbi zanjo. Ima pa še tri vnuke, štiri pravnuke in pravnukinjo. Med številnimi obiskovalci, ki so ji prišli zaželet zdravja, so bili tudi predstavniki DU in župnijske karitas. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Rozalija Nežič je upihnila sto svečk

V Domu starejših Lendava so 19. avgusta praznovali 100. rojstni dan stanovalke Rozalije Nežič, ki je že četrta stoletnica v tem domu. Rozalija biva v »Malem domu« v gospodinjski skupnosti, kjer se počuti, kot pravi, zelo prijetno. Stanovalci in zaposleni so ji zapeli nekaj pesmi in ji podarili torto. Rozalija Nežič je v Domu starejših Lendava od leta 2006. Rojena je bila v Podturnu na Hrvaškem, kjer je preživela tudi otroštvo, kot mlado dekle pa se je zaposlila v Beogradu. Iz Beograda jo je ljubezen pripeljala v Pince-Marof, kjer je spoznala moža Jožefa (Pepija), s katerim se je poročila. Skupaj sta skrbela za kmetijo. Doma so jo klicali Ruža, in kot so povedali njeni znanci in sovaščani, so okrog njene hiše vedno cvetele rože, za katere je z ljubeznijo skrbela. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

90 let Marije Bedene

Na strmem bregu nad Šmihelskim mostom na Poljanah živi v manjši hiši Marija Bedene – Ložanova, ki je 6. avgusta praznovala 90. rojstni dan. Rodila se je v vasi Križi pri Žužemberku. V družini je bilo pet otrok, težko so živeli, zato je delala na kmetijah kot dekla. Zato je bila zelo vesela, ko je kot ena prvih dobila zaposlitev v Iskri v Žužemberku, kjer je delala vse do upokojitve. Z možem Alojzom sta imela hčer Marijo, ki si je nov dom ustvarila v Ivančni Gorici. Ker je mama že šibkega zdravja, večino časa preživi pri njej. Rada je v družbi treh vnukov in treh pravnukov. A ob jubileju se je za kratek čas vrnila na Poljane, kjer so jo obiskali predstavniki občine Žužemberk z županom Francem Škufco ter predstavniki lokalnega DU in RK. (Besedilo in fotografija: Tinca Canjko)

65 let skupnega življenja in 90. rojstni dan

Ivana in Franc Sotenšek iz Kisovca pri Zagorju ob Savi sta konec meseca julija praznovala 65 let skupnega zakonskega življenja, to je diamantno poroko. Franc pa je 18. avgusta dopolnil 90 let. Dvojni jubilej sta praznovala v krogu najdražjih. Oba sta se rodila v kmečki družini. Franc je kot mlad fant začel delati v Rudniku rjavega premoga Zagorje. Med vojno je bil mobiliziran v nemško vojsko, od koder se je vrnil šele leta 1946. Ponovno se je zaposlil v rudniku, kjer je kot rudar dočakal upokojitev. Z Ivano sta se poročila leta 1950 in si v Kisovcu zgradila dom. V zakonu sta se jima rodili hčerki, imata pa tudi štiri vnuke in pet pravnukov. Žena Ivana se je izučila za šiviljo, vendar je ostala gospodinja in vsa leta skrbela za svojo družino. A pri njenih 89 letih izpod njenih rok in šivalnega stroja še vedno pride hvalevreden šiviljski izdelek.

Kljub letom sta kar dobrega zdravja in zelo samostojna, saj še obdelujeta vrt. Zelo rada prebereta revijo Vzajemnost, na katero sta naročena skoraj od začetka izhajanja, spremljata televizijski program, vsako leto pa počitnikujeta v hotelu Delfin v Izoli. (Besedilo in fotografija: Marija Skušek)

 Zakonca Hostnik skupaj že 60 let

20. avgusta je minilo 60 let, odkar sta Elizabeta in Ivo Hostnik iz Novega mesta sklenila zakonsko zvezo. Ivo se je rodil leta 1933, Elizabeta pa leta 1934. Imata dve hčerki in tri vnuke. Zakonca Hostnik si krajšata čas z branjem knjig in časopisov, reševanjem križank in s sprehodi v naravo. Ivo, ki je bil po poklicu komercialist, zelo rad vrtnari, Elizabeta je bila patronažna sestra, z veseljem piše pesmi in slika. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

ČESTITAMO!

Zakonca Jan iz Rožne doline v Ljubljani letos praznujeta visoka jubileja. Rezka Jan je 7. oktobra dopolnila 90 let, njen mož Franc pa bo 4. decembra slavil stoletnico. Prijateljica Julijana Ozmec jima želi, da bi bila njuna zlata leta v cvetje odeta, polna zdravja in sreče.

Srečanje generacije letnika 1964/65

Na gradu v Gornji Radgoni, kjer je bila osnovna šola, so se po 40 letih spet srečali nekdanji učenci dveh oddelkov generacije 1964/65. Zbrane je sprejel graščak radgonskega gradu Milan Herzo, za veseli del pa je poskrbel humorist Samo Tuš - Korl. Ves večer so obujali spomine na šolske dni. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Odprt center dnevnih aktivnosti v Velenju

V Velenju imajo starejši občani in občanke veliko možnosti za dejavno življenje. Še vedno pa se jih veliko zaradi različnih razlogov ne vključuje v formalne oblike druženja. Ravno njim pa novo odprti Center dnevnih aktivnosti za starejše občane ponuja raznovrstne dejavnosti (različne ustvarjalne delavnice, rekreacijo, igranje družabnih iger, prebiranje časopisov in revij, pogovore, predavanja in okrogle mize o različnih temah). Starejši lahko v center pridejo tudi le po nasvet, pomoč, po informacije ali se družijo s svojimi vrstniki. »CDA je namenjen starejšim osebam, ki živijo na robu socialne izključenosti, in ne dejavni populaciji starejših, ki so vključeni v druga društva, te osebe pa je težko privabiti izza štirih sten in jih vključiti v kako dejavnost,« je pojasnila ena izmed dveh koordinatork in prostovoljk pri tem projektu mag. Dragica Povh. Prav tako so v center prijazno vabljeni mlajši občani in občanke, ki lahko s svojimi idejami sodelujejo pri organizaciji ter izvedbi posameznih delavnic in programov, pridobijo izkušnje z delom, prepoznajo svoje poklicne interese ipd. Center je odprt dvakrat tedensko – ob ponedeljkih od 9. do 12. ure in četrtkih od 11. do 13. ure – v prostorih na Cesti bratov Mravljakov 1 v Velenju. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Nenavadna družina z Ostrožnega

Tale simpatična družina iz slame vas že od konca julija pozdravlja ob cesti na Ostrožnem. Postavili so jo upokojenci iz tamkajšnje krajevne skupnosti, ki zelo radi sodelujejo, ko gre za kakšno zanimivo akcijo. Ne samo da se družijo pri športu in na izletih, uspešno vodijo tudi program Starejši za starejše.

Material za izdelavo družine je prispevala kmetija Jezernik, medtem ko je kmetija Gomza pomagala z dvigalom, da so lahko dvignili težke bale. Oblačila sta sešila Vesna in Franjo Luc. Sicer pa sta bili pri akciji zelo prizadevni še družini Kroflič in Terbovc, je povedala Marija Jevnišek iz društva upokojencev. Vandali so družini iz slame že prvi teden raztrgali vsa oblačila, toda upokojenci so spet prinesli nekaj starih zaves in drugih kosov blaga ter ponovno izdelali oblačila za očeta, mamo in deklico.

(Besedilo in fotografija: T. C.)

 Sprehod za spomin

Ob svetovnem dnevu alzheimerjeve bolezni so na pobudo Združenja Spominčica v različnih krajih organizirali Sprehod za spomin, da bi širšo javnost ozaveščali o demenci. Tudi nekateri domovi starejših občanov so se pridružili akciji. Fotografiji sta s Sprehoda za spomin DSO Ljubljana – Šiška in DSO Fužine. A. Ž. 

Plesna rekreacija v DU Koseze

V septembrski Vzajemnosti smo objavili povabilo upokojencem, da se pridružijo plesni rekreaciji, ki jo v DU Ljubljana Koseze organizirajo v sodelovanju z Zvezo za športno rekreacijo Slovenije. Na objavo se je odzval Ivan Korelc, nekdanji član DU Koseze, ki ga je zmotila zlasti navedba, da »društvo z Zvezo za športno rekreacijo poteka že šesto leto zapored.« Kot nam je sporočil, je bil namreč on pobudnik plesne rekreacije v društvu kot tudi vodja te sekcije. »Kot dolgoletni član Ljubljanskega plesnega kluba - kluba seniorjev sem svoje izkušnje in smernice Svetovnega plesnega programa strnil v program Plesne rekreacije za seniorje. S tem programom in pod mojim strokovnim vodstvom kot prostovoljec, je skupina osvojila toliko znanja, da smo zelo uspešno nastopali po domovih starejših občanov in tudi drugih priložnostih. Ravno tako sem avtor Plesnega kodeksa, katerega je prejel vsak član Plesne rekreacije pri podpisu pristopne izjave in je bil potreben za urejanje medsebojnih odnosov.« Naj ob tem omenimo, da smo prispevek o plesni rekreaciji pod vodstvom Ivana Korelca objavili v Vzajemnosti septembra 2012. A. Ž.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media