IZPOSTAVE ZPIZ: Jesenice

Dobro je vedeti | okt. '15

Edina Džamastagić

»Pred desetimi leti in več smo imeli na izpostavi neprimerno več zahtevkov s področja invalidskega zavarovanja, kar je bilo glede na težko industrijo (Železarna Jesenice) povsem razumljivo. Danes pa bistvenih razlik med področji izvajanja zavarovanja, torej med zadevami s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ni več čutiti,« nam je najprej pojasnila vodja Zpizove jeseniške izpostave Edina Džamastagić. 

Sedem zaposlenih uslužbenk na njihovi izpostavi pokriva le področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ne pa tudi področja matične evidence in prispevkov ter mednarodnega zavarovanja. Toda čeprav nimajo posebnega oddelka za matično evidenco in prispevke, je ena strokovna sodelavka zaposlena samo zato, da zavarovancem, upokojencem in delodajalcem ponuja vso pomoč v zvezi z vprašanji, ki se nanašajo na to področje.

Vodijo postopke za uveljavljanje pravic za starostno, predčasno, invalidsko, vdovsko, družinsko in delno pokojnino. V okviru invalidskega zavarovanja pa še postopke v zvezi s priznanjem pravice do poklicne rehabilitacije, premestitve in dela s skrajšanim delovnim časom, povračil potnih stroškov ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Seveda pa strankam dajejo informacije tudi z vseh drugih področij delovanja zavoda.

Povečalo se je število mladih zavarovancev

»Ko se bliža čas upokojitve, večino zavarovancev zanima, kdaj se lahko upokojijo in kolikšna bo višina njihove pokojnine. Vprašanja tistih, ki želijo nadaljevati delo, pa se nanašajo predvsem na to, od kdaj imajo pravico do izplačila dela starostne pokojnine in kakšne ugodnosti prinaša daljše ostajanje v zavarovanju. Vse več pa je tudi upokojencev, ki bi radi občasno delali, a ne vedo, pod kakšnimi pogoji je delo upokojenca dovoljeno. Na srečo pa se je povečalo tudi število mladih zavarovancev, ki so sklenili pogodbo o zaposlitvi in potrebujejo izpis obdobij zavarovanj,« opisuje najpogostejše razloge za obisk strank v njihovih poslovnih prostorih 46-letna univerzitetna diplomirana organizatorka upravnega dela Edina Džamastagić, ki se je na Zpizu zaposlila pred petnajstimi leti, od letošnjega julija pa je vodja njegove jeseniške izpostave.

Na Izpostavi Jesenice so lani prejeli 8535, v zadnjih petih letih pa v povprečju 8460 zahtevkov vsako leto. Za celotno kranjsko območno enoto pa velja, da so v letu 2014 vloge s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja reševali povprečno 70 dni, vloge s področja mednarodnega zavarovanja pa povprečno 155 dni.

Poslovni prostori Izpostave Jesenice na Cesti Maršala Tita 73

Naša sogovornica poudarja, da je ob nenehnem prizadevanju za čim višji delež zadovoljnih strank in za nemoteno izvajanje postopkov zelo pomembno tudi dobro sodelovanje z drugimi javnimi zavodi. Prepričana je namreč, da lahko le s skupnimi močmi dosežejo, da bodo njihove storitve kakovostno in hitro opravljene. Pri tem ima v mislih predvsem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavod RS za zaposlovanje, čeprav so vedno na voljo tudi drugim institucijam ali se z njimi povežejo, kadar je to potrebno.

 

Izpostava Jesenice je sestavni del Območne enote Kranj in okvirno pokriva sedem občin v Zgornjesavski dolini: Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica.

Na tem območju živi 18.943 upokojencev.

Uradne ure za poslovanje s strankami so v poslovnih prostorih na Cesti Maršala Tita 73 na Jesenicah v ponedeljek in torek od 8. do 12. in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. in od 13. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure. 

Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media