»Si nisem mislil, da bo tak' fajn!«

Dobro počutje | okt. '15

Orientalski ples je za vse generacije

Ples ne pozna let, oblik telesa in konfekcijske velikosti. Vsak lahko pleše in se tako razgiba, kar dobro vpliva na telesno počutje in razpoloženje. Še posebej so primerni plesi, kjer plešejo v skupini.

Plesna izba Maribor, ki prihodnje leto praznuje 30 let delovanja, ni klasična plesna šola, ampak je hiša plesa, ki je nastala zaradi potrebe po izobraževanju za sodobni ples in potrebe po posameznikovi kulturni izobrazbi. Vse bolj pa poudarjajo medgeneracijsko povezovanje, saj ples ni le za mlade. Za starejše pripravljajo tečaje orientalskega plesa in Ravnovesje telesa. Gospe in gospodje v zrelih letih pa se lahko pridružijo tudi kateri koli drugi skupini, npr. Mama Afrika je začetna skupina za učenje energičnih afriških plesov, zelo zanimive so tudi bobnarske delavnice za odrasle in pa dinamična joga.

 Pleše pri 78 letih

Edinstven vzor, da za ples leta niso pomembna, je Jožica Robič, ki se pri 78 letih z veseljem zavrti ob orientalski glasbi. »Pred osmimi leti me je v nabiralniku pričakal letak, na katerem je pisalo, da se lahko vpišejo v plesno šolo orientalskega plesa vsi, ki so stari med 55 in 90 leti. Možu sem rekla, da sem idealna kandidatka, čeprav sem bila nekoliko v dvomih, da sem prestara. Poklicala sem plesno pedagoginjo Edito, ki mi je zagotovila, da človek nikoli ni prestar za stvari, do katerih ima veselje,« navdušeno razlaga Jožica Robič, ki sicer pleše že od mladih nog. Priznava, da je bilo njeno telo pred leti gibčnejše in da jo dan po delavnici malo bolijo noge, ampak se počuti čudovito. »Predvidevam, da bom plesala vsaj do 80. leta, če bom lahko, pa še dalj časa. Tako krasna dekleta imam ob sebi v skupini. Dajejo mi navdih in voljo za naprej. Ne gre samo za ples, gre za miganje, glasbo, druženje, smeh s prijatelji, veselje. Vse to mi daje elan, da se veselim življenja in z nasmehom preživim dan,« še doda.

 Glasbo na glas in plešite

Še en utrinek iz predstave Izbine pripovedke

»Orientalski ples je izjemno primeren za starejše, saj bolj kot kondicijo spodbuja telesno prožnost. Ni strogo pomembno, da se naučimo določene koreografije, ampak da se razgibamo ob dobri glasbi in naredimo nekaj zase. Za plesanje gre. Razbijajo se predsodki. Plesalke so vseh oblik, velikosti in starosti,« pove plesna pedagoginja Edita Čerče in doda, da za ta ples ne potrebujete partnerja. Pravi, da vsak lahko pleše. Tečajnice povedo, da zaplešejo doma, ko so same. Takrat spustijo rolete, zagrnejo zavese, glasbo navijejo na glas in plešejo. »Ples je precej intimen, z njim raziskuješ svojo notranjost, nekaj, kar imaš rad. Z orientalskim plesom premikaš boke in medenico, in ko ti zleze pod kožo, tudi valček plešeš z malo bolj krožnimi gibi,« nasmejano pove Edita Čerče, ki vodi tečaje orientalskega plesa za starejše po več krajih na Štajerskem, in opaža, da se ljudje v pokoju posvetijo stvarem, za katere prej niso imeli časa.

Mojca Kasjak je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in producentka Plesne izbe. Vodi tečaj Ravnovesje telesa, ki je namenjen vsem, ki se s plesom želijo sprostiti in zabavati, ob tem pa narediti veliko za svoje telo in dobro počutje. »Ko sem junija imela delavnico za starejše, so moški zbrali dovolj poguma in se nam pridružili, kar je bilo nekaj zelo posebnega in čudovitega. Ker to niso standardni plesi v parih, kot so jih mnogi vajeni. Gre za individualen in skupinski pristop. Ko začutiš svoje telo, gib v vsej svoji celovitosti: fizično, energetsko, čustveno ... Lep je ta občutek zadovoljstva in sreče tako za udeležence kot zame. Takrat smo povezani,« opisuje Mojca Kasjak. Pove še, da je eden izmed gospodov sredi delavnice na glas in z vsem srcem rekel: "Ja, jaz si pa nisem mislil, da bo to tak' fajn!« To ni navaden plesni tečaj. Ni bistvo v tem, da bi si strogo zapomnili zaporedje korakov, pač pa da vsak odkrije pri sebi gib. Kolikor zmore, toliko naredi, čisto nič več, manj pa tudi ne.

Še je čas, da se vaše telo zbudi, Plesna izba Maribor zbira prijave. Ker ples blagodejno vpliva na počutje, so plesni pedagogi pripravljeni obiskovati tudi domove za starejše. Obstajajo namreč evropski projekti, ko s plesanjem blažijo parkinsonovo bolezen in še druga bolezenska stanja. Mojca Kasjak verjame, da lahko to preizkusimo tudi v Sloveniji.

Barbara Bradač, fotografije: Saša Huzjak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media