Uredimo grob drugače

Prosti čas | okt. '15

Primer klasične zasaditve, kjer sta za popestritev mačeham dodani še resa in trava

Okrog dneva mrtvih pokopališča obišče več ljudi kot po navadi, zato njihovi ureditvi pred tem praznikom posvečamo večjo pozornost. Za grob, kjer počivajo naši najdražji, skrbimo in ga negujemo v spomin nanje, pa tudi zato, ker bo verjetno nekoč tudi naš poslednji dom. Včasih smo bili pri izbiri rastlin omejeni predvsem na marjetice in mačehe, danes je izbira večja, tako da se lahko odločimo za različne zasaditve, in to glede na to, kako veliko površino imamo, koliko časa lahko namenimo vzdrževanju groba in kaj nam je bolj všeč.

Moderna zimska zasaditev - različno veliki kamni, korokija (rastlina, ki prezimi) in aranžma iz suhega in svilenega cvetja, ki jo dopolnjujejo posebne sveče. Zasaditev ne zahteva posebnega vzdrževanja.

Za nekaj predlogov so poskrbeli v novomeški poslovni enoti Vrtnarstvo in hortikultura Gozdnega gospodarstva Novo mesto, kjer nam jih je prijazna vodja enote Nataša Novak opisala in dodala še nekaj koristnih nasvetov. Njihov vrtni center, ki vsako leto poskrbi za veliko izbiro rastlin in drugega materiala, ki ga potrebujemo za urejanje grobov, se lahko pohvali tudi z bogato lastno proizvodnjo trajnic, balkonskega cvetja, sadik zelenjave, dišavnic in zelišč. Opaža, da smo kupci, kar zadeva urejanje grobov, razdeljeni v tri skupine: v prvi so tisti, ki za grob vedno kupijo le klasične rastline – marjetice ali mačehe, v drugi skupini so tisti, ki tej klasični zasaditvi dodajo kaj novega, v tretji pa so zahtevnejše stranke, ki pridejo k njim že z izdelanim načrtom zasaditve ali pa prosijo za pomoč njihove vrtnarje. Ne glede na to, za kakšno zasaditev se bomo odločili, pa Nataša Novak priporoča, da to storimo čim prej, da se bodo rastline do 1. novembra vrasle in prekrile površino.

Kombinacija površine, prekrite s peskom, in primer skupinske zasaditve iglavcev, trajnic in trav. Grob je lepo urejen, z njim pa imamo manj dela, kot če bi ga zasadili s cvetočimi rastlinami. Na tako urejenem grobu je prostora le za eno ali dve kakovostni sveči.

Pri nakupu rastlin bodimo pozorni, da so zdrave in močne, da bodo lepo rasle in bujno cvetele, pa moramo poskrbeti tudi za dobro zemljo in gnojilo. Uporabimo lahko zemljo za lončnice, črno zemljo pa dodamo le za prekrivanje, lahko pa kombiniramo še z različnimi kamenčki, lubjem in sekanci. Za dekoracijo lahko uporabimo tudi naravne materiale, kot so korenine ali deli trte, storži, večji kosi lubja in podobno. Cvetoče zasaditve zahtevajo več skrbi in nege – od zalivanja do obiranja odmrlih cvetov. Priljubljene mačehe spomladi zamenjamo z enoletnicami, ki cvetijo do jeseni. Potem je treba vajo ponoviti. S trajnicami imamo manj dela, vendar pa cvetijo le določen čas.

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media