NOVICE OD VSEPOVSOD

okt. '15

Odprta prenovljena Plečnikova hiša

Plečnikova delovna miza

Ljubljana je zaradi del Jožeta Plečnika urbanistična in arhitekturna umetnina in eno redkih mest, ki so tako temeljito zaznamovana z delom enega samega arhitekta. Vizije in načrti za prenovo mesta pa so se mu porajali prav v njegovi hiši na Karunovi ulici v Trnovem, ki je od 24. septembra po dveh letih prenove spet odprta za ogled. Pri kompleksni prenovi hiše in vrta, ki je stala 2 milijona 264 tisoč evrov, denar pa sta prispevala Ministrstvo za kulturo in Evropski sklad za regionalni razvoj, so sodelovali mestna uprava, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzej in galerije mesta Ljubljane ter številni izvajalci. Osnovni namen prenove je bil preprečiti propadanje hiše in ohraniti avtentično stanje in podobo vseh Plečnikovih posegov v njej. V novopridobljenih prostorih je stalna razstava o Plečnikovem življenju in delu, pridobili pa so tudi prostore za občasne razstave, študijski center in muzejsko trgovino. Plečnikova hiša je odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure, ob ponedeljkih je zaprta. Vstopnina znaša 6 evrov, za otroke in upokojence pa 4 evre. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

 Srečanje zainteresiranih za gospodinjsko skupnost

Tudi pri nas je med starejšo generacijo vse več takih, ki iščejo drugačne oblike bivanja, v katerih bi ohranili zasebnost, hkrati pa bi imeli družbo in pomoč pri vsakdanjih opravilih, pa še stroške bi delili. Ena takih oblik so gospodinjske skupnosti, ki se lahko oblikujejo v primernem stanovanjskem objektu.

Vsak član gospodinjstva ima svojo sobo, drugi prostori so skupni. Stanovalci si razdelijo delo in stroške, skupaj se odločajo o večjih opravilih, vzdrževanju stavbe, morebitni zunanji pomoči in drugih pomembnih vprašanjih. Podrobneje smo o gospodinjski skupnosti pisali v septembrski Vzajemnosti. Kogar zanima življenje v gospodinjski skupnosti, se lahko udeleži prvega srečanja, ki bo v sredo, 21. oktobra, ob 18. uri v Ljubljani. Lokacijo srečanja bodo prijavljeni izvedeli po telefonu. Dodatne informacije na tel. št. 040 299 667, Manja Vrenko.

 Telefon za klic v stiski

Ko je človek v stiski, najbolj potrebuje takojšen odziv na svoje težave, spodbudo, prijazno besedo ter koristne informacije za rešitev težav. Odziv najhitreje dobi prek telefona za klic v stiski. Društvo Tvoj telefon je humanitarna organizacija, ki deluje od leta 1993 v Postojni, s podružnico v Sežani. Njihovi prostovoljci so usposobljeni in pripravljeni prisluhniti od ponedeljka do petka od 7. do 22. ure na tel. št.: 05 720 1 720 (Tvoj telefon) ter 24 ur na dan na tel. št.: 116 123 (Sopotnik).

Pomoč ljudem je prostovoljna, brezplačna in tudi anonimna. Vsako sredo med 8. in 11. uro pa na posebni tel. št.: 05 730 0 522 dežura svetovalec, ki je na voljo izključno ljudem, ki imajo težave z alkoholom, ali njihovim svojcem.

Prostovoljci izvajajo tudi program Nasilni odnosi – pomoč in samopomoč, namenjen preprečevanju in zmanjševanju nasilja v lokalni skupnosti. Program je namenjen osebam vseh starosti, ki se srečujejo z nasiljem v družini, v šoli in bližnji okolici, pa tudi ljudem, ki so v domovih za ostarele in potrebujejo druženje z mladimi ljudmi, da se ne bi počutili odrinjene in osamljene.

Pri društvu Tvoj telefon vabijo k sodelovanju nove prostovoljce iz notranjsko-kraške regije, ki bi želeli koristno izrabiti svoj prosti čas. Informacije na tel. št.: 05 720 1 720.

 V Ljubljani nova oskrbovana stanovanja

Na Draveljski ulici v Šiški v neposredni bližini doma starejših občanov so sredi septembra slovesno predali namenu 54 oskrbovanih stanovanj v dveh objektih. Projekt, ki je nastal v javno-zasebnem partnerstvu med gradbenim in investicijskim podjetjem Mijaks in Mestno občino Ljubljana ter Javnim stanovanjskim skladom MOL, je vreden okrog pet milijonov evrov. Občina je prispevala zemljišča, v zameno pa je dobila 10 stanovanj, ki bodo namenjena oddaji v neprofitni najem, druga stanovanja v zasebni lasti pa so že skoraj vsa prodana. Župan Zoran Jankovič je ob tem poudaril, da je mesto, ki je prijazno invalidom in starejšim, za vse prijazno mesto. Miha Jarc, direktor skupine Mijaks, pa je napovedal, da bodo v kratkem začeli graditi in prodajati drugi sklop oskrbovanih stanovanj v Murglah. (Besedilo: J. D., fotografija: Janez Platiše)

Praznik kozjanskega jabolka

V Kozjanskem parku, točneje v Podsredi, bodo od 4. do 11. oktobra spet peli hvalo jabolkom. Posebej še tistim iz lokalnih visokodebelnih travniških sadovnjakov, ki spadajo v območje Natura 2000 (tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic, kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper) in ki so jih sadili in cenili naši predniki.

Prireditve v sklopu Praznika kozjanskega jabolka se bodo začele s pohodom po kozjanskih sadovnjakih (v nedeljo, 4. oktobra, ob 9. uri je zbor udeležencev v Podsredi). Ves teden bodo potekali pogovori, tematski večeri in delavnice. Najpestrejše bo dogajanje ob naslednjem koncu tedna, v soboto bodo pripravili fotografski ex-tempore, razstavo starih sort jabolk, predstavitve tradicionalnih obrti (stiskanja jabolčnega soka, žganjekuhe), razstavo gob, tekmovanje v peki »štrudlja«, družabne igre. V nedeljo pa bo tržnica domačih pridelkov, klub Večno mladi iz Šentjurja bo predstavil starodobna kolesa, obiskovalci se bodo lahko udeležili družabnega kolesarjenja ali rekreativnega pohoda na grad Podsreda. Podrobnejše informacije na www.kozjanski-park.si

Družabna srečanja odslej pri Avseniku

Že petnajst let zapored se na Bledu prvo in tretjo nedeljo v mesecu družijo plesni ljubitelji v zrelih letih. V povprečju se teh srečanj udeležuje blizu 200 ljudi, medse radi povabijo kakega gosta, spoznavajo zanimivosti bližnjih krajev ter dejavnosti posameznih društev upokojencev z območja Ljubljane in Gorenjske, predvsem pa se zabavajo. Tudi jeseni bo tako, le da na novi lokaciji. 

Še vedno bodo nedeljski večeri potekali ob dobri glasbi, plesu in druženju s prijatelji in znanci, a odslej v Begunjah v znani gostilni Avsenik. Prvič se lahko tam zavrtite v nedeljo, 4. oktobra, med 18. in 22. uro. Naslednja srečanja pa bodo 18. oktobra, 8. in 22. novembra, 6. in 20. decembra, po novem letu pa 10. januarja.

Dišalo bo po čokoladi

Prostori ljubljanske tržnice na Pogačarjevem trgu se bodo v soboto, 24. oktobra, spremenili v sladko središče čokolade. Podjetja ter butične čokoladnice in slaščičarne bodo predstavljali različne specialitete od čokoladnih tablic iz kakava z različnih koncev sveta, pralinejev z različnimi okusi (bučno olje, olivno olje, piranska sol, sivka, mandarina, rožmarin, med, mango, žafran, čili, kari …). Poskusili boste lahko čokoladno vino, čokoladno pivo ali čokoladno kozmetiko.

Na tekmovanju Čoko master se bodo pomerili ljubiteljski peki, dijaki gastronomskih šol bodo prodajali sladice, ki so jih naredili sami.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili nagradnih iger, delavnic in predavanj, kjer bodo govorili o čokoladi v prehrani, o prepoznavanju kakovostne čokolade ter o pravični trgovini. Poleg degustacij številnih dobrot (tudi ekoloških, presnih ali veganskih) si bodo v živo ogledali pripravo slaščičarskih specialitet in se naučili nekaj zvijač velikih mojstrov …

 www.cokoljana.si

 Pohod po poti devetih kalov

Društvo Kraški Slavček v nedeljo, 18. oktobra, prireja pohod po poti devetih kalov. Zbor bo v kulturnem domu v Kobjeglavi ob 14. uri.

Na dvournem pohodu okrog Kobjeglave in Tupelč bodo udeleženci videli obnovljene starodavne kraške vodne vire, se ustavili pri kamniti pastirski hiški ter spoznali kraško kmečko arhitekturo ter boj naših prednikov za preživetje na kraškem svetu. Med potjo bodo poskrbeli za okrepčilo.

Informacije na e-naslovu: kraski.slavcek@gmail.com ali tel. št.: 040 277 337 (Erika Rojc).

Festival najstarejše trte na svetu

Vinsko-kulinarično-kulturni festival je vrhunec cikla prireditev od rezi do martinovanja, ki ga v Mariboru že 15 let pripravljajo v čast Stari trti, najstarejši trti na svetu. Od 4. oktobra do 11. novembra bodo ob večerih na različnih prizoriščih (Trg Leona Štuklja, Grajski trg, Trg svobode, Glavni trg, Lent, Drava, Hiša Stare trte) potekale prireditve od vinskih degustacij, prikazov tradicionalnih opravil (v soboto, 17. oktobra, bo tradicionalni splavarski krst) do glasbenih dogodkov, kolesarskih tur in pohodov po gričih okrog štajerske prestolnice, obiskov okoliških vinarjev … Začetek Festivala Stare trte bo v nedeljo, 4. oktobra, ob 11. uri s svečano trgatvijo pri Hiši Stare trte, zaključil pa se bo seveda z največjim martinovanjem na Štajerskem, in sicer na Trgu Leona Štuklja v sredo, 11. novembra. Podrobnejši program si poglejte na: www.maribor-pohorje.si/festival-stare-trte.

Naj gori kakšna sveča manj

 Ob prvem novembru se že na slovenskih grobovih tare rož in sveč. Tradicijo velja spoštovati in ohranjati, a  zakaj ne bi letos prižgali samo ene sveče, spomin na preminule pa počastili drugače - z dejanjem, ki bo komu olajšalo bolezen ali celo rešilo življenje?

Skupina iz Zasavja je pred šestimi leti zastavila akcijo Manj svečk za manj grobov, s katero spodbujajo ljudi, naj namesto za nakup sveč denar namenijo v humanitarne namene. Z zbranimi sredstvi so do zdaj kupili že za več kot 75.000 evrov zdravstvenih pripomočkov (inkubator, prenosni rentgen, EKG , akopresurne blazine, izkašljevalnike ...). Vsako leto imajo več somišljenikov: posameznikov iz vseh generacij ter tudi šol, društev in podjetij. Sodeluje že deset krajev (Zagorje, Trbovlje, Sevnica, Ribnica, Domžale, Tolmin, Naklo, Grosuplje, Dobrepolje in Ljubljana - Vič), letos bo še kateri več. Zadnjega oktobra in prvega novembra prostovoljci na pokopališčih postavijo stojnice in mimoidoče obveščajo, čemu bodo namenjena zbrana sredstva.  Letos bodo del sredstev sodelujoči kraji porabili za pomoč ljudem v svoji občini, tretjina pa bo šla za nakup opreme za Gorsko reševalno službo. Darovalci prejmejo posebno zastavico, ki jo lahko pustijo na grobu namesto sveče. Če se jim želite pridružiti ali  v svojem kraju organizirati akcijo, vas vabijo, da jim pišete na e-naslov: manjsveck.manjgrobov@gmail.com

 Popust pri tehničnih pregledih

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, d. o. o. (LPP), do konca letošnjega leta vsem upokojencem za vozila v njihovi lasti ponuja 20-odstotni popust pri tehničnem pregledu. Za uveljavitev popusta mora lastnik vozila ob plačilu storitve predložiti kartico upokojenca. Prostore imajo na Celovški cesti 160 v Ljubljani, delovni čas: od ponedeljka do petka od 6.00 do 20.30, v soboto pa od 7.00 do 13:30.

 Festival tepk na Bledu

Kot pravi ljudsko izročilo, je sajenje dreves, ki jih poznamo kot tepke, ukazala Marija Terezija. Tepke so že ogromna drevesa in vsaki dve leti obilno obrodijo.

V hotelu Triglav na Bledu zato pripravljajo festival tepk, ki bo 24. oktobra od 10. do 17. ure. Predstavili se bodo različni razstavljavci, ki pri svojem delu uporabljajo tepko ali jo vključujejo v svoje izdelke. Kuharski mojstri pa bodo pripravili jedi s to znamenito in skoraj pozabljeno hruško. Med njimi bodo rižota s tepkami, tepkin kompot, tepke, oblite s čokolado, in še marsikaj. Za večerjo v Hotelu Triglav so obvezne predhodne rezervacije na tel. št.: 04 575 26 10.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media