Za skrajšati čakalne vrste

Dobro počutje | okt. '15

V Splošni bolnišnici Celje, Splošni bolnišnici Izola in Ortopedski bolnišnici Valdoltra ter v štirih zdravstvenih domovih (Celje, Izola, Koper in Piran) se je septembra začel pilotni projekt obvladovanja čakalnih dob. Zaključen bo junija 2016 in na osnovi rezultatov bodo ustrezne rešitve sčasoma uvedene v celoten zdravstveni sistem.

V ambulantah in bolnišnicah imajo ponekod zares izredno dolge čakalne dobe, na primer za posege in operacije hrbtenice v ortopediji je treba v povprečju čakati 476 dni, za operacijo krčnih žil 449 dni, ortopedsko operacijo rame 448 dni, artroplastiko kolena 385 dni, za pregled v revmatološki ambulanti 381 dni … Podrobnejši seznam čakalnih dob pri posameznih izvajalcih je dostopen na spletni strani: www.nijz.si/podrocja-dela/cakalne-dobe.

Za dolgotrajno čakanje na medicinsko obravnavo je kar nekaj vzrokov. Kot ugotavljajo na ministrstvu za zdravje, praviloma nastajajo čakalne vrste pri napotitvah od osebnega zdravnika k specialistu in naprej v bolnišnično obravnavo. Marsikdaj bi pomagala spremenjena organizacija dela – rezerve so na primer pri opremi, ki ponekod ni dovolj izkoriščena; pri kadrih, ki jih ponekod primanjkuje, ali pa je osebje le občasno prisotno; ponekod niso ustrezne klinične poti (preveč preiskav, neurejen vrstni red, podvajanje …), uporaba sanitetnega materiala in medicinskih pripomočkov ni standardizirana …

Dobrodošle bi bile tudi spremembe predpisov, tako bi lahko izvajalec marsikje združeval storitve, pa jih po zakonu ne sme; zdravnike močno obremenjujejo dolgotrajni postopki v zvezi z bolniško odsotnostjo z dela, tudi pogosti nadzori v postopku dokazovanja invalidnosti močno bremenijo čakalne sezname.

Nič več papirnatih receptov

Že v novembru pa nas čaka še ena novost v zdravstvu, in sicer storitev eRecept, ki omogoča elektronsko predpisovanje in izdajanje zdravil tako na zeleni kot na beli recept. Pacient bo za prevzem zdravila potreboval le še kartico zdravstvenega zavarovanja ali (za bele recepte) dokument, zdravilo pa bo lahko prevzel v kateri koli lekarni v Sloveniji. 

Zdravniki in farmacevti bodo imeli pri predpisovanju zdravil na voljo orodje za preverjanje neželenih učinkov med zdravili, ki jih pacient jemlje, in orodje za preverjanje kontraindikacij. Zdravnik bo imel možnost pridobivanja podatkov iz centralne baze zdravil, farmacevt pa bo v primeru nejasnosti pri prebiranju recepta lahko povprašal zdravnika. Do 2. novembra bodo zdravniki poleg elektronskih izdajali tudi še papirnate recepte, od 3. novembra pa se bo po vsej Sloveniji uveljavilo samo elektronsko predpisovanje. 

 A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media