KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | okt. '15

Zobozdravniki rešujejo življenja

Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije opozarja na pomen rednih zobozdravniških preventivnih pregledov, ki omogočajo zgodnje odkrivanje bolezenskih sprememb in zdravljenje raka ustne votline. Ta je namreč na 10. mestu po pojavnosti med raki v EU, vsako leto odkrijejo blizu 75000 novih primerov, pogosteje pri moških. Najpogostejši vzrok je izpostavljenost rizičnim dejavnikom, kot so kajenje, alkohol, nezdravo življenje ali HPV. Da bi ozavestili prebivalstvo o tej hudi bolezni, je ob evropskem dnevu ustnega zdravja kar 250 slovenskih zobozdravnikov opravilo okoli 2000 brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline. Ob tem pa so predlagali sistemsko rešitev: uvedbo presejalnih pregledov za zgodnje odkrivanje raka ustne votline in pravočasne napotitve k specialistu.

Neptunovo krilovo olje za odrasle in za otroke

Neptunovo krilovo olje (NKO) je stoodstotni naravni izvleček iz drobnih rakcev iz čistih morij Antarktike. V primerjavi z ribjim oljem so omega-3 iz NKO zaradi posebnih maščob (fosfolipidov) v celice dostopne dvakrat hitreje in 2,5-krat bolje. Ni pomembno, koliko omega-3 zaužijemo, ampak kako in koliko se vsrkajo v celice, kjer učinkujejo. Olje značilno rdeče obarva naravno prisoten astaksantin, za stabilnost pa poskrbijo naravno prisotni antioksidanti.

Pri Neptunovem krilovem olju za otroke sta dodana še vitamin D za zdravje in rast kosti ter gama linolenska kislina (GLK) iz boragovega olja. Po zaužitju NKO ni spahovanja in priokusa po ribah. Ne vsebuje težkih kovin, pesticidov in drugih nečistoč.

Na voljo je v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22, 040 214 620.

Neželeni učinki zdravil

Poleg pozitivnih učinkov na bolezenske simptome imajo žal zdravila tudi neželene učinke. Opazimo jih pri jemanju enega zdravila ali več zdravil hkrati. Pojav neželenih učinkov je povečan pri starejših bolnikih, saj s staranjem prihaja do fizioloških sprememb in bolezni, ki vplivajo na presnovo in učinek zdravil v telesu.

Tudi nenadna prekinitev ali prehitro prenehanje jemanja določenih zdravil lahko povzroči prehodne neželene učinke (odtegnitvene znake). Prav tako lahko določena hrana in pijača otežujeta sproščanje zdravilne učinkovine, upočasnita začetek učinkovanja zdravila, vplivata na koncentracijo zdravilne učinkovine v krvi in tako naprej. Zato je pomembno, da natančno upoštevamo navodila za jemanje zdravila.

Tudi zeliščni pripravki in prehranska dopolnila niso popolnoma neškodljivi in brez neželenih učinkov. Veliko jih je namreč slabe kakovosti, lahko jih neustrezno odmerjamo ali pa vsebujejo sestavine, ki na ovojnini izdelka sploh niso navedene. Če jih jemljemo sočasno z zdravili, lahko povečajo ali zmanjšajo učinek zdravila ali povečajo možnost pojava neželenih učinkov zdravil, zato se je bolje posvetovati s farmacevtom. Ti vam lahko za pravilnejšo in varnejšo uporabo zdravil izdelajo osebno kartico zdravil, v kateri so navedena vsa zdravila na recept in brez recepta ter prehranska dopolnila, ki jih jemljete redno ali občasno.

Če sumite, da ima neželene učinke, si zapišite, kdaj so se pojavili, kateri so znaki in koliko časa so trajali, ter se o tem posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. V lekarnah je na voljo tudi knjižica Zdravila in neželeni učinki, v kateri so zbrane koristne informacije o dejavnikih, ki vplivajo na pojav neželenih učinkov zdravil, o uporabi prehranskih dopolnil ter vplivu hrane in pijače na pojav neželenih učinkov zdravil.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media