IZ KOŠKA ROČNIH DEL 11

Dobro počutje | nov. '15

Srebrni kristali

Nežni kristali, ujeti v srebrne niti, se izpod spretnih prstov spreminjajo v najlepše prtičke za praznični adventni čas.

Velikosti: premer 38, 42 ali 50 cm.

Potrebujemo: za premer 38 cm – 50 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 0,75–1,25; za premer 42 cm – 50 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 1,50–1,75; za premer 50 cm – 100 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 1,75–2.

Izdelava: 1. krog – v odprti vrsti kvačkamo 3 verižne petlje in 2 skupaj odkvačkani dvojni šibični petlji, *3 verižne petlje, 3 skupaj odkvačkane dvojne šibične petlje, od * ponovimo 4-krat, krog sklenemo s 3 verižnimi petljami in 1 polgosto petljo v petljo skupaj odkvačkanih dvojnih šibičnih petelj. Od 2. kroga kvačkamo po vzorčni risbi. 14. krog: zaključimo s polgosto petljo v petljo skupaj odkvačkanih dvojnih šibičnih petelj (črka M). 15. krog: začnemo na novo pri črki E. 16. krog: končamo kot 14. krog. 17. krog: začnemo na novo pri črki E. Delo končamo v 24. krogu. Številke označujejo začetek vsakega kroga. Številke na lokih označujejo potrebno število verižnih petelj. Z označenim številom polgostih petelj preidemo v vsak naslednji krog.

Prtiček napnemo in oblikujemo. Lahko ga tudi poškrobimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši. Ali pa ga preparimo z likalnikom.

 Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 dvojna (dvakrat ovita) šibična petlja

Kjer se delovni znaki stikajo zgoraj, odkvačkamo petlje skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Božje drevce in bela omela

Venčki iz božjega drevca in bele omele oznanjajo začetek adventa, časa najlepših pričakovanj in izpolnjenih želja.

Venčke božjega drevca in bele omele vezemo na namizni prt, kvadraten ali pravokoten nadprt ali na prtičke. Vzorca s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov oziroma v želeno velikost. Zamišljeni vzorec prerišemo na svileni papir. Na blago ga prenesemo tako, da med svileni papir in blago vložimo kopirni papir za tkanine.

Za vezenje potrebujemo prejice v treh odtenkih zelene barve, treh odtenkih rumenorjave barve ter v rdeči, svetlo rjavi in beli barvi. Vezemo z dvema nitkama deljive prejice.

Liste božjega drevca vezemo v polnem ali ravnem vbodu z zeleno in temnozeleno prejico, žile pa v stebelnem vbodu s svetlozeleno. Bunčice vezemo v polnem vbodu z rdečo prejico. Vejice vezemo v stebelnem vbodu z zeleno in rjavo prejico. Liste bele omele vezemo v treh odtenkih rumenorjave barve v polnem ali ravnem vbodu, stebla vezemo v stebelnem vbodu z najtemnejšo rumenorjavo prejico, bunčice pa z belo prejico.

Povečamo za 50 odstotkov.

Povečamo za 50 odstotkov.

Pončo … vedno drugačen

Pončo v različnih izvedbah se v jesensko-zimski modni sezoni uvršča med nepogrešljive modne kose. Nosimo jih na različne načine, vsem pa je skupno, da so veliki, prijetno mehki in topli. In da so lahko tudi čudovito božično ali novoletno darilo!

Mali in veliki pončo

kroj mali pončo

Pleten za odrasle, kvačkan za otroke. Ali obratno. Praktična in topla, predvsem pa sta hitro narejena.

Velik pončo s šalom

kroj velik pončo s šalom

Velikosti: za vse enaka.

Potrebujemo: 900 g debelejše melirane volne; pletilke št. 8.

Vzorec. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje.

Poskusni vzorček: 8 petelj in 15 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: za prvi del nasnujemo 72 petelj in pletemo gladke desne petlje. 60 cm od nasnutka vse petlje zazankamo. Drugi del pletemo enako.

Oba dela sešijemo skupaj (glej skico).

Za šal nasnujemo 23 petelj in pletemo gladke desne petlje, ki jih zazankamo po 150 cm od nasnutka. Ožji stranici poudarimo z resami (glej mali pončo).

 

Mali pončo

Velikosti: 98/110 (3–5 let) in 122/140 (7–10 let). Opisi za 122/140 so v oklepajih.

Potrebujemo: 300 (450) g debelejše melirane volne; kvačko št. 9.

Osnovni vzorec: število petelj je deljivo s 4 + 1 + 3 verižne petlje. Kvačkamo po vzorčni risbi. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo. Vrsto začnemo s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE in končamo s petljo po VE. Kvačkamo od 1. do 4. vrste, nato ponavljamo 3. in 4. vrsto.

Poskusni vzorček: 2 VE = 9 cm; 4 vrste = 11 cm.

Izdelava: za prvi del skvačkamo 25 (33) verižnih petelj in kvačkamo po vzorčni risbi. Po 57 (68) cm od začetka delo končamo. Drugi del kvačkamo enako.

Oba dela sešijemo skupaj (glej skico). Vratni izrez obkvačkamo z 1 vrsto gostih petelj. Spodnji rob na vsak centimeter poudarimo z resami. Za vsako reso odrežemo 3 niti, dolge po 30 cm. S kvačko jih prevlečemo skozi rob in zavozlamo.

Vzorčna risba

VE

Delovni znaki:

= verižna petlja

= šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, vbadamo kvačko v isto vbodno mesto.

Pončošal

Tudi šal s kitami se spremeni v pončo, ko ga sešijemo na eni strani.

Velikost: 60,5 x 180 cm.

Potrebujemo: 750 g melirane volne; pletilke št. 6; kvačko št. 4.

Osnovni vzorec: nasnutek je deljiv s 16 + 5 + 2 krajni petlji. Pletemo po vzorčni risbi. Narisane so vrste na licu dela, v vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže. Plesti začnemo z 1 krajno petljo in s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE, končamo s petljo po VE in 1 krajno petljo. Ponavljamo od 1. do 12. vrste.

Poskusni vzorček: 17 petelj in 12 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: nasnujemo 103 petlje in pletemo osnovni vzorec. Po 180 cm od nasnutka zazankamo vse petlje v eni vrsti.

Šal prepognemo na polovico. Desni daljši stranici sešijemo 58 cm, merjeno od roba. Preostalih 64 cm (32 na vsaki polovici) pustimo odprtih za vratni izrez. Začetno in končno vrsto šala poudarimo s 66 resami, ki jih enakomerno porazdelimo. Za vsako reso odrežemo 2 nitki, dolgi 25 cm. S kvačko jih prevlečemo skozi rob in zavozlamo.

Vzorčna risba

VE

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 3 petlje odložimo na pomožno pletilko za pletenje, 3 desne petlje, desno popletemo odložene petlje

= 3 petlje odložimo na pomožno pletilko pred pletenje, 3 desne petlje, desno popletemo odložene petlje

 

½ pončošala

 

Kvačkani pončo

Elegantna izpeljanka med pelerino in pončem je kvačkana v pahljačastem vzorcu.

Velikosti: za vse enaka.

Potrebujemo: 500 g volne; kvačko št. 3,5.

Vzorec: kvačkamo po vzorčni risbi. V 6. krogu ponavljamo od 2. kroga.

Poskusni vzorček: 20 petelj in 10,5 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: kvačkamo v enem kosu, in sicer od zgoraj navzdol. Skvačkamo 270 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Kvačkamo v krogih po vzorčni risbi. Končamo 68 cm od začetka dela. Zgornji rob obkvačkamo z 1 krogom gostih petelj in z 1 krogom, ki ga kvačkamo takole: *1 gosta petlja, 3 verižne petlje, 1 petljo preskočimo*, ponavljamo od * do *. Strgamo delovno nitko in jo vpeljemo med petlje.

Vzorčna risba

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 gosta petlja

= 1 dvojna (dvakrat ovita) šibična petlja

= začetek dela

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media