Najlepša starost je v Švici

nov. '15

Mednarodna organizacija HelpAge International je septembra objavila že tretjo primerjalno sliko staranja v posameznih državah. Poročilo je zajelo 96 držav, v katerih tri leta merijo realno stanje starajočega se prebivalstva. Po zbranih podatkih je starost najbolje preživljati v Švici. Slovenija se je znašla na 26. mestu, soseda Hrvaška pa na 61.

Podatke za oblikovanje indeksa Global AgeWatch pridobivajo iz različnih virov, iz statistike OECD, Svetovne banke, Eurostata, Svetovne zdravstvene organizacije, Mednarodne organizacije dela, raziskave Gallupovega inštituta WorldView in še nekaterih analiz Združenih narodov. Indeks zajema štiri glavna področja: redne prihodke in raven revščine v starosti, pričakovano zdravo stanje in pričakovano življenjsko dobo, možnosti delovanja, kot sta zaposlovanje starejših in izobrazbena struktura, in na koncu merijo tudi stanje starejšim prijaznega okolja, sem štejejo tudi psihično varnost, socialno povezanost, civilno svobodo in dostopnost do javnega prevoza.

Med 25 najuspešnejšimi državami na svetu Slovenije (tudi) letos ni. Leta 2013 smo pristali na 20. mestu, nato smo leto pozneje zdrknili na 29. mesto, letos pa smo pristali na 26. mestu. V primerjavi s sosednjimi državami, s katerimi smo nekoč delili skupno domovino, se starejši generaciji najslabše godi v Srbiji, čeprav je država naredila očiten napredek: lani je bila na 78. mestu, letos je na 66. mestu, podobno je stanje nekoliko popravila tudi Hrvaška, ki je letos pristala na 61. mestu (lani na 67.). Najbolje je letos preživljati starost v Švici, kar je presenečenje, do zdaj sta si prvo mesto podajali Norveška in Švedska. Švica se je v dveh letih po meritvah v indeksu povzpela za šest mest.

Med 20. in 27. septembrom so vlade držav članic Združenih narodov podpisale dokument, v katerem je 17 mogočih razvojnih ciljev za izboljšanje življenja starejših zajetih v 169 točkah. O njih so razpravljali na zasedanju Združenih narodov ob predstavitvi letošnjega globalnega indeksa AgeWatch International. Tako je ta organizacija utrdila svetovno zavedanje o problemih starajoče se družbe, ki polagoma preoblikuje naš svet in družbo, za Združene narode pa predstavlja priložnost, v okviru katere se države članice lahko pravočasno in bolje pripravijo na spremenjeno prihodnost, v kateri, kot je povedal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, »ne smemo nikogar pustiti v ozadju«.

Letošnji indeks je pokazal, da so zunaj obravnave ostali nevidni milijoni starejših, predvsem iz dežel, ki ne zbirajo podatkov o kakovosti življenja in bivanja svojih državljanov. Indeks obravnava 96 dežel, toda 98 jih je ponovno ostalo zunaj obravnave, ker o njih oziroma njihovih ljudeh ni podatkov. Absurdno je tudi, da poročilo ni pridobilo podatkov o revščini iz 93 (obravnavanih) držav, posledično torej bolje poznamo potrebe starajočega se prebivalstva na Norveškem in v Luksemburgu, dveh najbogatejših državah, kot potrebe tistih, ki živijo v Liberiji in Burundiju, dveh najrevnejših državah na svetu.

Leto, ki je pred nami, je pomembno za starejše, ker bo treba napeti sile, da bi dosegli cilje, zapisane v omenjenem dokumentu, ki ga je podpisala tudi naša vlada.

okvirček

Starejši v Sloveniji

V Sloveniji ima redno pokojnino dobrih 95 odstotkov ljudi, starejših od 65 let. Lani je bilo pri nas dobrih 25 odstotkov ljudi, starejših od 60 let, 2030 jih bo 32,7 odstotka, 2050 pa že 39. Pri 60 letih se pričakuje še 23 let življenja, od tega bo 17,3 leta zdravih.

V regiji smo sedmi po starejšim prijaznem okolju, najvišje v regiji pa je Slovenija po civilni svobodi.

Čeprav ima skoraj 90 odstotkov starejših drugo ali višjo stopnjo izobrazbe, je delovno aktivnih le 33,5 odstotka ljudi, starejših od 60 let (v regiji 46,3). Skoraj 10 odstotkov ljudi, starejših od 60 let, živi pod mejo revščine.

okvirček

HelpAge International je mednarodna nevladna organizacija, ki pomaga starejšim uveljavljati njihove pravice, preprečevati staromrzništvo, diskriminacijo in revščino, tako da bi starejši lahko živeli dostojno, varno, aktivno in zdravo. Pet organizacij iz Kanade, Kolumbije, Kenije in Združenega kraljestva je leta 1983 ustanovilo HelpAge International, da bi z močno mrežo in medsebojnimi povezavami podprle starejše po vsem svetu. HelpAge International ima že več kot sto članic in sodeluje z 200 partnerskimi organizacijami v 70 državah. V Sloveniji ni najti njihovega neposrednega delovanja, le Slovenska filantropija jih omenja kot svoje podpornike.

Povzeto po: www.helpage.org/global-agewatch/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media