ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | nov. '15

Kako živeti z revmatizmom

Društvo revmatikov Slovenije je ob svetovnem dnevu revmatikov (12. oktober) v Ljubljani pripravilo akcijo ozaveščanja javnosti o bolezni in težavah, s katerimi se srečujejo bolniki. Pri stojnicah se je zbralo več kot 40 članov društva iz vse Slovenije v majicah z napisom IMAM REVMO, A … REVMA NIMA MENE! Pridružili so se jim tudi zdravstveni delavci Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Med drugim so predstavljali različne tehnične pripomočke, ki jih revmatiki uporabljajo v vsakdanjem življenju. Mimoidoči so se preizkusili v ročnih spretnostih s posebno rokavico, ki posnema revmatizem, in so vsaj malo spoznali, kako težka lahko postanejo čisto vsakdanja opravila (pisanje, odpiranje steklenic, pobiranje predmetov …). Besedilo in fotografija: H. M.

Otekanje nog je opozorilo

Krvni strdki oziroma tromboza predstavljajo enega glavnih vzrokov za srčni infarkt in možgansko kap. Nastanejo v globokih venah – najpogosteje v nogi (globoka venska tromboza). Da nekaj ni v redu, lahko posumimo, če čutimo topo bolečino ali če nam noga oteče in oteklina čez noč ne uplahne. Zdravnik z analizo krvi in ultrazvokom preveri stanje ven in po potrebi predpiše zdravila za redčenje krvi, ki preprečujejo nastanek strdkov.

Če znake zanemarimo, strdek raste in povzroča kronično otekanje nog. Najhuje pa je, če se delček odtrga z žilne stene in potuje v pljuča (pljučna embolija) ter tam preprečuje normalen pretok krvi. Tako stanje lahko hitro privede do smrti.

Strdki nastanejo zaradi dolgotrajnega mirovanja (na primer pri bolnikih, ki samo ležijo) ali preveč sedečega načina življenja, kar pomeni, da jih najučinkoviteje preprečuje gibanje.

Dobro je preveriti, kako zdravo je naše vensko ožilje, in sicer z merjenjem venskega pretoka. Pletizmograf hitro in neboleče izmeri, kako učinkovito delujejo vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu. Daljši kot je čas polnitve venskega ožilja v sekundah, bolje delujejo venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk venske krvi na področje gležnjev. Merjenja opravljajo v nekaterih zdravstvenih ambulantah in tudi v posvetovalnicah Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije (www.zasrce.si).

Najbolj učinkovito za sečila

AktiUro je izdelek z brusnicami, ki preprečuje prilepljanje mikrobov na stene mehurja in njihovo razmnoževanje. Učinkuje že po nekaj urah. Vsebuje patentiran superkoncentrat iz celotnega sadeža brusnice in izvleček iz rdeče kislice za podporo sečil in ohranjanje zdravega mehurja z dodanim vitaminom C. Na voljo je v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22.

Magnezijev klorid v lističih

Magnezij prispeva k vzdrževanju kosti in zob, ravnovesju elektrolitov ter normalni sintezi beljakovin. Pomaga tudi pri zmanjšanju utrujenosti in normalnem delovanju mišic in živčnega sistema. Magnezijev klorid je naravni derivat morske soli, ki ga pridobimo iz globin morja in vsebuje več kot 95 odstotkov magnezijevega klorida. Prehransko dopolnilo v lističih uporabljamo tako, da polovico čajne žličke raztopimo v 100 ml vode in popijemo.

Izdelek je na voljo v lekarnah. Več informacij na tel. št.: 01 544 3833, www.bitax.si

GROM prepozna možgansko kap

Možganska kap je v svetu najpogostejša nevrološka bolezen in bolniku – če preživi, saj je umrljivost zelo visoka – lahko pusti hude posledice. Zato je izredno pomembno hitro in pravilno ukrepanje ob prvih znakih, torej takoj poklicati pomoč oziroma bolnika v najkrajšem času prepeljati v najbližji zdravstveni center. Najpreprosteje prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM: G – govor (prizadet govor); R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke); O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza): M – minuta (takoj pokliči 112).

S cepljenjem nad gripo

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in vsako leto zboli vsaj deset odstotkov prebivalstva. Včasih lahko nastanejo zapleti in v nekaterih primerih pride celo do smrti, zato se je pred gripo bolje zavarovati s cepljenjem. Zdravniki ga priporočajo še zlasti ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, posamezniki, ki čakajo na sprejem na bolnišnično zdravljenje, ter vsi, ki imajo veliko opraviti z ljudmi. Cepite se lahko pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji. Za kronične bolnike in starejše od 65 let je cena cepljenja 7 evrov, za druge pa 12 evrov.

Za preprečevanje širjenja okužbe je nujno temeljito in pogosto umivanje rok; pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media