POISKALI SMO ODGOVOR

nov. '15

Ponovna odmera višine pokojnin

Prejeli smo dve vprašanji bralcev (naslova hranimo v uredništvu) o ponovni odmeri višine pokojnin. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je bila zakonodaja v neskladju z ustavo, ker pri odmeri pokojnin niso bili upoštevani deli plač, ki so bili namenjeni za notranji odkup delnic v nekaterih podjetjih. Bralec odločitev, da ne morejo dobiti razlike tudi za nazaj, šteje kot neustavno. Marsikdo, med njimi tudi on, je prenizko pokojnino prejemal desetletje in več. Bralka pa želi izvedeti, koliko upokojencem in upokojenkam je bila pokojnina že na novo odmerjena ter kdaj bodo dobili odgovor tisti, ki so poslali vlogo v roku, pa ga do zdaj še niso prejeli.

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS so nam posredovali naslednji odgovor:

Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij je omogočal nakup delnic z delom plače delavca, od katerega so bili plačani vsi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V letu 1996 je bilo s spremembo ZPIZ-92 določeno, da predmetnih zneskov ne štejejo v pokojninsko osnovo. Ustavno sodišče RS je leta 2002 odločilo, da v pokojninsko osnovo štejejo tudi dele plač, porabljene za nakup delnic v notranjih odkupih, če so bili plačani tudi vsi prispevki, vendar je to veljalo za novoizdane odločbe in za tiste odločbe, ki še niso bile pravnomočne.

Letos pa je Ustavno sodišče RS odločilo, da je bila ureditev v nasprotju z načeli pravne države, saj brez razloga, ki bi utemeljeval javno korist, ni dovoljevala vštevanja dela plač, s katerim so bile vplačane delnice za notranji odkup, v pokojninsko osnovo. Zakonodajalec se je odločil, da ne bo posegal v že pravnomočno urejena razmerja, saj je vanje mogoče posegati le z uporabo izrednih pravnih sredstev, ki pa jih zakonodaja ni predvidela. Obveljala je ureditev, ki je veljala v času odločanja Ustavnega sodišča RS v letu 2002: posamezniki, ki so že imeli pravnomočne odločbe, nimajo nove možnosti odmere pokojnine, saj v pravnomočna razmerja za nazaj s spremembo zakonodaje ni dopustno posegati.

Odločba Ustavnega sodišča RS iz leta 2015 je ugotovila, da je bil ZPIZ-1 neustaven, ker ni omogočal izrednega pravnega sredstva, na podlagi katerega bi bila mogoča ponovna odmera pokojnine, če je bilo ugotovljeno, da je bila odmera pokojnine napačna. Neustavnost je bila utemeljena predvsem na dejstvu, da so bili posamezniki v času veljavnosti tega zakona neenako obravnavani, saj tako predhodno veljavna zakonodaja kot tudi zakonodaja, ki je ZPIZ-1 nadomestila, omogočata izredno pravno sredstvo, na podlagi katerega lahko pride do nove odmere pokojnin. Ustavno sodišče je tudi jasno odločilo, da nove odmere pokojnin opravijo le z učinkom za naprej, učinkovanje pa je odvisno od tega, ali bo izdana odločba po uradni dolžnosti, na zahtevo oziroma je bila taka zahteva dana že v preteklosti. Ustavno sodišče torej za te primere ni podalo podlage, na kateri bi jim lahko priznali pokojnino tudi za vsa obdobja za nazaj.

Ministrstvo je zavzelo enako stališče kot zakonodajalec, ki ni želel spreminjati zakonodaje ob upoštevanju načel pravnomočnosti in prepovedi povratne uporabe zakonov, saj bi v skladu z načelom enakosti tako sredstvo moral omogočiti za vse primere napačne odmere pokojnin, in ne le za ta izpostavljeni primer.

Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pa sporočajo, da na podlagi odločbe Ustavnega sodišča RS vodijo postopke po uradni dolžnosti in postopke na zahtevo.

Po uradni dolžnosti bo oziroma je zavod pokojnino ponovno odmeril tistim uživalcem pokojnine, ki so bili zaposleni v podjetjih, za katere je zavod v postopkih revizije že ugotovil, da so bila sredstva za notranji odkup vplačana v skladu z osnovami in merili kot del plače, ki je vštet v pokojninsko osnovo. Zavod je obravnaval 9.500 zadev, do 6. oktobra 2015 je rešil približno 8.600 zadev. V 2.767 primerih je prišlo pri ponovni odmeri pokojnine do spremembe zneska navzgor.

Upokojenci pa so sami vložili 33.320 zahtev za revizijo in ponovno odmero pokojnine, od le-teh so prepozno vložili 1.701 zahtevo, prav tako pa so nekatere zahteve vložili upokojenci, ki jim je bila pokojnina na novo odmerjena že po uradni dolžnosti, upokojenci, katerih podjetja se niso lastninsko preoblikovala, zavarovanci in tudi osebe s statusom uživalca nadomestil. Zavod še pridobiva podatke od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (centralna evidenca o postopku lastninjenja podjetij), Družbe za svetovanje in opravljanje ter KAD-a. Uresničitev odločbe Ustavnega sodišča RS bo tako potekala v več fazah. Najprej bo opravljena revizija podatkov za obdobja, ko so se podjetja lastninsko preoblikovala, potem bodo pridobljeni novi podatki o plačah od podjetij oziroma iz uradnih evidenc, šele nato pa bo mogoča izdaja odločb. Ob tem pa na zavodu poudarjajo, da se bo v nekaterih zadevah že pri reviziji podatkov izkazalo, da ne gre za del plač, namenjen notranjemu odkupu podjetja, in do ponovne odmere pokojnine sploh ne bo prišlo.

Glede na veliko število zahtevkov in zamudno zbiranje in preverjanje podatkov bo do izdaje odločb o ponovni odmeri pokojnin v primerih, kjer bo ugotovljeno, da je vštevanje dela plače, namenjenega notranjemu odkupu podjetja, v pokojninsko osnovo mogoče, preteklo dalj časa. Vse odločbe pa bodo imele učinek od 1. junija oziroma od 1. julija 2015 naprej, odvisno od tega, ali je bila zahteva vložena v maju ali juniju 2015.

Uredništvo


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media