Bolečine v sklepih

Dobro počutje | nov. '15

Mišice, tetive, vezi, hrustanec in kost – vsak po svoje prispevajo, da sklepi delujejo tekoče in dobro prenašajo težo. Ko mišice oslabijo in se hrustanec obrabi, tekočega delovanja ni več. Oglašati se lahko začne bolečina.

Kosti v sklepu so pokrite s hrustancem. Zdrav hrustanec je dobro navlažen (vsebuje okoli 80 odstotkov tekočine), zaradi njegove gladke navlažene površine je manj trenja kot pri drsalkah na ledu. Glavna sestavina telesnih vezi in hrustanca je kolagen. V sodelovanju z elastinom daje telesnim tkivom obliko, trdnost in moč. Hrustanec je tako dovolj močan in prožen za ustrezno podporo. Kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice.

Ko na sklep pritisne teža, na primer pri skokih, iz hrustanca priteče tekočina oziroma se prerazporedi, tako da hrustanec deluje kot blažilnik udarca. Ko je sklep spet razbremenjen, pa se tekočina vrne nazaj skupaj s kisikom in hranili. Zato je zdravje hrustanca v veliki meri odvisno od njegove uporabe. Redna vadba v zrelih letih torej ne poveča tveganja. Sklepi niso kot ležaji, ki se obrabijo po določenem številu kilometrov. Sklepi so živi, celice v njih se nenehno obnavljajo, tkivo pa se prilagaja obremenitvam. Če jih bolj uporabljamo, to ne pomeni, da se bodo hitreje obrabili. Prav nasprotno, bolj kot jih bomo uporabljali, bolje nam bo. Okrepili bomo mišice in s tem sklepe ter jih nahranili in navlažili.

Ko zaškripa

Osteoartroza je degenerativni proces v sklepih, ko vendarle pride do obrabe in propadanja hrustanca. Tudi pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva. Kosti se zato drgneta druga ob drugo. Sklep boli, zateče in postaja okorel. Najpogosteje trpijo sklepi v prstih, kolena, kolki in hrbtenica. Na začetku so zanjo značilne pekoče, neprijetne bolečine po naporu ali med njim, ki pozneje v mirovanju minejo. Pozneje je bolečina vse rednejša spremljevalka.

Med dejavniki tveganja je gotovo najpomembnejša starost. Po 75. letu so sklepne spremembe prisotne že skorajda pri vseh. Sami za odložitev osteoartroze največ naredimo z nadzorom telesne teže. Starostne bolezenske spremembe so pogostejše tudi pri tistih z anatomskimi nepravilnostmi in tistih z zgodovino poškodb. Poškodovan hrustanec namreč težje obdrži tekočino. Če se zaradi bolečin manj gibljemo, ustvarjamo začarani krog, saj so tako sklepi še manj navlaženi in mišice vse šibkejše.

Mehke dejavnosti

Priporočljivo je, da kljub težavam ostanemo dejavni, dokler gre. Obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki pripomorejo k nadomeščanju primanjkljaja kolagena. Pomembno je, da ohranjamo mišično moč, saj mišice ohranjajo sklep na mestu in zmanjšujejo silo, ki pritiska na stičišča kosti. Težave lahko zmanjšamo tudi tako, da oklestimo odvečne kilograme. Ob težavah s težo se je o primerni obliki vadbe dobro posvetovati s strokovnjakom.

Primerne oblike dejavnosti so take, ki ne prinašajo sunkovitih gibov, sunkov in zasukov. Bolje je, če vadimo ali hodimo po mehkejših površinah. Vadba naj bo različna, da ni preveč ponavljajočih se gibov. Med manj obremenjujočimi oblikami vadbe je gibanje v vodi, saj tako sklepi ne podpirajo vse teže. Koristne so hoja in druge oblike vadbe v vodi, in ne samo plavanje. Lahko se odločimo tudi za hojo po kopnem ali pa si privoščimo ples, da upoštevamo različnost vadbe. Tako pa ne bomo razgibali le sklepov, ampak tudi razpoloženje.

M. N.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media