Naj predmeti krožijo …

jan. '16

Po nekaterih podatkih vsak posameznik razpolaga z najmanj petimi kilogrami še uporabnih izdelkov na leto, ki jih odvrže na odlagališče. Marsikaj pa bi komu drugemu prišlo zelo prav, kdo drug pa bi stvari popravil ali predelal in ponovno uporabil. Zbrali smo nekaj namigov, kam z odvečnimi stvarmi.

Dobro ohranjena oblačila, otroško opremo in igrače, gospodinjske potrebščine, posteljnino ali kak kos pohištva bodo (po predhodnem dogovoru) sprejeli v različnih dobrodelnih organizacijah (Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Društvo Adra, Zveza prijateljev mladine Slovenije …), zavetiščih za brezdomce ali v materinskih hišah. Za naslove povprašajte na bližnjem centru za socialno delo. Če ne gre drugače, jih oddajte v zabojnike za oblačila, ki so postavljeni po nekaterih krajih, bolje kot da jih odvržete med mešane odpadke … Ponekod pripravljajo občasne ali redne izmenjave oblačil, na primer na valdorfski šoli v Ljubljani potekajo vsako zadnjo sredo v mesecu od 17. do 19. ure. V okviru projekta Tekstilnica (www.tekstilnica.si.) zbirajo tekstil za predelavo (oblačila, obutev, modne dodatke, posteljnino, brisače, prte, zavese, metrsko blago …). Zbirne točke imajo na območju štajerske in koroške regije ter v Ljubljani.

Če ste vešči računalnika, imate več možnosti. Katero koli stvar, tudi knjige, rastline, ki so vam doma v napoto, ali staro kolo, lahko podarite prek daritvenega oglasnika www.podarimo.si oziroma podarite ali celo prodate na portalu www.bolha.com.

Knjige, na katerih se že leta nabira prah, lahko podarite prijateljem, odnesete v antikvariat ali knjižnico, morda v dom starejših občanov. Lahko jih podarite ali zamenjate na portalu Buksel (http://buksel.net).

V Centrih ponovne uporabe (CPU) kose pohištva, belo tehniko, male gospodinjske aparate, igrače, oblačila, posodo itd. prenovijo, popravijo in poskrbijo za vnovično uporabo. Tam lahko oddate svoje predmete in prenovljene kupite po simbolični ceni. Centri delujejo v Ljubljani, Rogaški Slatini, Vojniku, Tepanju, Slovenskih Konjicah, Miklavžu na Dravskem polju, Ormožu, Kočevju in Trebnjem. Podrobnejše informacije dobite na spletni strani: www.cpu-reuse.com.

V okviru društva Kralji ulice deluje posredovalnica Stara roba, nova raba stvari. Stvari (tudi posodo, porcelan, okrasne izdelke …) sprejemajo na Poljanski 14 v Ljubljani vsak delavnik med 12. in 17. uro, ob četrtkih med 10. in 17. uro ter ob sobotah med 10. in 14. uro. Tam lahko poceni kupite kaj takega, kar vam pride prav.

Zdravila, ki jim še ni potekel rok trajanja, lahko vrnete v lekarno ali jih oddate v ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja: v Mariboru (tel. št.: 0590 80 359) ali v Ljubljani (tel. št.: 01 437 20 10 ali 437 91 82).

Če imate doma stare odeje ali že malo zdelane rjuhe in brisače (le da niso strgane), jih bodo veseli v zavetiščih za živali ali pri kakšnem društvu za zaščito živali. Prav tako jim pridejo prav povodci, ovratnice, praskalniki, igrače in seveda hrana za živali.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media