RECEPTI JANUAR

Dobro počutje | jan. '16

Rezine iz ovsenih kosmičev z marmelado

Potrebujemo:

200 g masla

1 in pol skodelice moke

1 in pol skodelice ovsenih kosmičev

1 skodelico sladkorja (belega, rjavega ali melasnega)

žličko pecilnega praška

ščep soli

kozarček marmelade

Priprava: pečico segrejemo na 180 do 200 stopinj, model namastimo, še bolje je, da ga obložimo s papirjem za peko. Lahko uporabimo manjši pravokoten oz. ovalen model ali okrogel model za pito.

V posodi skupaj z moko zmešamo pecilni prašek, sladkor, ovsene kosmiče in sol. Dodamo kocke masla in z rokami premešamo v maslene drobtine. Dve tretjini mešanice stresemo v model in s prsti dobro potlačimo ob dno, da se sestavine sprimejo skupaj. Bogato premažemo z marmelado, nato potresemo s preostankom mešanice in le nežno potlačimo.

Pekač damo v pečico za pol ure, da nežno porjavi in se iz pečice začne viti mamljiv vonj po marmeladi. Vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, šele nato narežemo na kvadrate, kose, rezine.

Ponudimo kot sladico ali sladek prigrizek ob čaju ali kavi po slastni enolončnici, na primer ričetu ali joti s klobaso.

Različica: del moke nadomestimo z mletimi oreščki, ovsene kosmiče pa s pirinimi ali drugimi kosmiči.

Grahova juha s korenčkom

Potrebujemo:

2 krompirja

450 do 500 g zamrznjenega graha

manjšo čebulo

2 korenčka

sol, poper

žličko masla

po želji 1 žlico kisle smetane

Priprava: čebulo narežemo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Oboje stresemo v lonec in na maslu hitro popražimo. Dodamo zamrznjen grah, prilijemo vodo, da pokrije vso zelenjavo, rahlo solimo in odkrito kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča.

Medtem posebej očistimo korenje in ga narežemo na majhne kocke. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega. Grah in krompir pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo na kocke narezano korenje skupaj z vodo. Po potrebi prilijemo še vodo, da juho razredčimo, solimo, popramo.

Po juhi ponudimo ocvrte puranje zrezke in radičevo solato z naribano črno redkvijo ali naribanim hrenom.

Različica: namesto kock korenček v juho kar naribamo. Kdor želi bolj dišečo juho, naj jo začini z nekaj lističi mete in pehtrana.

Pogača z mletim mesom, svežim zeljem in skuto

Potrebujemo:

500 g mletega mesa

250 g pretlačene skute

pol manjše glave svežega belega zelja

4 jajca

1 dl mleka

sol, poper

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zelje drobno narežemo. Mleto meso popražimo, da posivi, dodamo zelje, pražimo minuto ali dve, nato odstavimo in napol ohladimo. Pripravimo nizek model, ki ga namastimo. Med meso z zeljem damo skuto, jajca in prilijemo mleko. Solimo, popramo, dobro premešamo in vse skupaj stresemo v model. Pogladimo in pečemo 30 minut.

Ponudimo kot glavno jed z veliko skledo slastnega motovilca s česnom.

Mojca Koman, Fotografije Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media