Nepogrešljive pletenine

Dobro počutje | jan. '16

Pletena jopa je osnoven, eleganten in moden kos garderobe, ki ne sme manjkati v omari, predvsem pa ga lahko nosite vse leto. Jopo klasične nevtralne barve boste z lahkoto uvrstili med barvitejše odtenke oblačil, zelo barvita jopa pa učinkovito popestri vašo garderobo.

Različna debelina in struktura niti, iz katerih je spletena jopa, narekuje, komu bolje pristaja. Tanjši, lažji in mehkejši material bolje pristaja močnejšim postavam in obratno. Grobi materiali, iz katerih je pletenina izdelana, učinkujejo bolj športno, njen videz je debelejši in voluminozen. Dobimo jo z različnim načinom pletenja (reliefni vzorci) ali z debelino preje.

Dobrodošli nasveti: 

- V-izrez na jopi ali brezrokavniku pristaja polnejšim obrazom in tudi močnejšim postavam.

- Če ste višje postave in močnejše telesne zgradbe, bodo ustreznejši modeli z daljšo dolžino, za manjše in drobnejše postave pa krajši in finejši modeli.

- Asimetrični zaključki podaljšajo postavo in jo v bokih navidezno zožijo.

- Prva jopa je izdelana kot vrhnje oblačilo – plašč. Teh boste v letošnji ponudbi našli precej. Celo takih s podlogo in vsem, kar mora imeti klasičen plašč. Način pletenja je dodajanje niti za reliefni vzorec, ki učinkuje rustikalno in tudi precej težko in debelo. Seveda ne gre pretiravati. Tisti z močnejšo postavo naj se grobim pleteninam raje izognejo, saj bodo s takim oblačilom svoji postavi dodali še kakšen kilogram.

- Veliki ovratniki poudarijo zgornji del telesa, zato izbirajte previdno med modeli.

- Klasična rdeča jopica v fini pletenini je prav tako nepogrešljiva. Lahko jo nosite samostojno s tanko majico ali kot dodatek k elegantni bluzi.

- Krznen dodatek na pletenini na drugi sliki je lep in eleganten tudi za kakšne posebne priložnosti, saj lahko lepo dopolni obleko ali bluzo, vendar je primernejši za vitke postave.

- Moden čipkast vzorec se je preselil tudi na pletenine in z luknjičastim vzorcem dobimo podoben učinek kot na tkaninah. Lep model, ki je lahko eleganten in primeren tudi za posebne priložnosti.

 Brezrokavnik

Topel brezrokavnik lahko oblečete čez tanjši pulover ali bluzo. Drobnim postavam daje širši videz, za močnejše pa naj bo daljši, kot je na sliki desno.

V pletenih izdelkih se počutimo sproščeno in udobno, res pa je, da če izdelek ni kakovosten, je njegova življenjska doba mnogo krajša od klasične tkanine. Zato je pomembno dobro vzdrževanje pletenih oblačil. Pred pranjem jih obrnemo tako, da je notranja stran pletenine zunaj. Uporabljamo vedno blag, nevtralen detergent. Pri ročnem pranju najprej detergent raztopimo v vodi, šele nato pletenino potopimo. Občutljivih pletenin ne namakamo in tudi ne mencamo oziroma drgnemo. 

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media