Ne teče več, kot bi moralo

Dobro počutje | jan. '16

Asist. Bojan Štrus, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za urologijo na UKC Ljubljana

Pri moškem po 60. letu se lahko pojavijo težave s pogostim in oteženim mokrenjem. Povzroči jih benigno ali nenevarno povečanje prostate, ki je s starostjo vse pogostejše. K urologu lahko moškega pripeljejo tudi težave pri spolnosti oziroma erektilne motnje. A tudi če nima ne enih ne drugih nadlog, asist. Bojan Štrus, dr. med., vodja Urološkega oddelka na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, vsakemu moškemu že po 50. letu priporoča preventivni pregled. Pri nekaterih boleznih se namreč ne moremo zanašati na opozorilne znake.

Kot ugotavlja strokovnjak, so moški danes vse bolj ozaveščeni in z obiskom zdravnika ne odlašajo več tako dolgo kot nekoč. Tako je tudi prav, saj preprečijo nepotrebne zaplete in pravočasno odkrijejo nekatere resne bolezni. Na težavo naj moški najprej opozori družinskega zdravnika, ki ga bo po potrebi napotil k urologu. Potem pa se bo najverjetneje z njim redno srečeval. »Ko moški enkrat zaradi težav obišče urologa, ga običajno potem obiskuje vse življenje,« ugotavlja asist. Štrus.

Povečanje prostate

Ena pogostejših moških uroloških težav je povezana s tako imenovanim benignim povečanjem prostate, spolne žleze, ki je tik pod sečnim mehurjem, kjer kot prstan objema sečnico. Ob njenem povečanju se lahko pojavijo težave z mokrenjem, pojasni zdravnik. »Mokrenje je lahko zelo pogosto, kar je še posebno moteče ponoči. Če se težave stopnjujejo do mokrenja na dve ali tri ure, potem moški zelo verjetno potrebuje pregled.«

Pregled svetuje tudi, če uriniranje poteka s prekinitvami po kapljicah, če se pojavljajo bolečine ali če ima moški občutek, da se niti po mokrenju mehur povsem ne izprazni. »Ultrazvočna preiskava lahko pokaže, da v mehurju ostane celo dva ali tri decilitre seča. S tem se poveča tveganje za vnetje.«

Nevaren zaplet povečanja prostate je še, če ta povzroči popolno zaporo pretoka seča. Tedaj je potrebna nujna medicinska pomoč in vstavitev katetra. Vsekakor je torej bolje zdravnika obiskati že prej in zaplete preprečiti. Zdravljenje v začetnih stopnjah bolezni običajno poteka z zdravili in pozneje lahko tudi kirurško.

Rak je pogost

Prav zaradi večje ozaveščenosti in pogostejših preventivnih pregledov zdravniki danes hitreje odkrivajo tudi najnevarnejšo bolezen te žleze – rak prostate. To je pri moških celo najpogostejša oblika raka in med novimi primeri raka pri moških jih predstavlja več kot petino. Po podatkih v registru raka je v Sloveniji na leto okoli 1500 novih primerov raka prostate. Samo v Ljubljani jih na leto odkrijejo več kot 1000, polovico jih tudi operirajo in pri tem žlezo odstranijo, pojasni asist. Štrus.

Kot še opozarja, pa »ni nujno, da rakava bolezen na prostati kaže kakršne koli druge resne opozorilne znake, tako da se nanje ne moremo zanašati. Znaki, kot so bolečine v kosteh, predvsem v hrbtenici, običajno pomenijo že napredovalo obliko bolezni.«

Danes k sreči vse več bolezni odkrijejo v zgodnji fazi, poleg tega pa rak prostate v večini primerov ni tako usoden kot nekatere druge oblike raka. Še posebno pri starejših moških običajno poteka počasneje in ob ustreznem nadzoru se življenje kljub bolezni nadaljuje. Ko je bolezen omejena na samo žlezo, prostato pogosto kirurško odstranijo. Napredovalo bolezen pa lahko zdravijo s hormonskimi zdravili, ki zavirajo delovanje moškega spolnega hormona testosterona v prostati. Z zdravili lahko več let uspešno preprečujejo širjenje bolezni.

Urolog ob tem opozarja še na druge vrste raka, kot sta rak ledvic in rak mod. Pri zadnjem je zelo pomembno samopregledovanje mod že pri mlajših moških. Če moški v njih zatipa zatrdlino, mora nemudoma do svojega zdravnika.

Erektilne motnje

Urologi obravnavajo še druge zdravstvene težave pri moških, ki lahko vplivajo predvsem na kakovost življenja. Erektilne motnje se po šestdesetem letu vsaj občasno pojavljajo pri okoli 60 odstotkih moških. Lahko so tudi posledica prej omenjenega kirurškega posega, zdravil, a najpogosteje jih povzroči obolenje žil, ko pride do zamašitve žilnega spleta drobnih žil.

Čeprav erektilne motnje prinašajo težave v spolnosti in v partnerskem življenju, o tem marsikdo še vedno nerad spregovori in le del (od 10 do 15 odstotkov) moških s težavami obišče zdravnika. Ker večina moških danes vendarle že ve, da so tudi za to na voljo zdravila in druge oblike pomoči, po nasvet k zdravniku kljub temu pridejo prej in pogosteje kot še pred nekaj leti, ugotavlja sogovornik. To je prav, saj erektilne motnje niso pomembne le, ker vplivajo na spolnost, zadovoljstvo z življenjem in partnerski odnos, pomembne so tudi, ker so lahko celo prvi pokazatelj nekaterih kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen ali presnovni sindrom.

Ob zdravljenju najprej poskušajo odpraviti vzrok erektilnih motenj, bolniku priporočijo bolj zdravo življenje, predpišejo mu lahko zdravila, na voljo pa so še nekatere druge možnosti zdravljenja.

 Zdravo življenje za zdravo prostato

Vsekakor je tudi za vzdrževanje zdrave prostate in drugih moških organov vse do pozne starosti pomemben zdrav način življenja. Skrbeti moramo za primerno telesno težo, uravnoteženo prehrano in gibanje.

Strokovnjaki odsvetujejo predvsem preveliko uživanje maščob, alkohola in kajenje. Priporočljiva pa sta – kot v vsaki zdravi prehrani – sadje in zelenjava. Kot kažejo raziskave, so lahko za zdravje prostate koristni paradižniki (vsebuje likopen) in ribe (maščobne kisline omega 3). Dobra izbira so tudi križnice (zelje). Zaščitno naj bi delovala še zadostna količina selena v prehrani.

Med rastlinami, ki so lahko v pomoč ob nenevarnem povečanju prostate, največkrat omenjajo žagastolistno palmo, afriško palmo, veliko koprivo in navadno bučo. Seveda pa je ob težavah in še pred njimi pri vseh moških, starejših od 50 let, najpriporočljivejši obisk pri zdravniku.

Čas za pregled

Vsakemu moškemu po 50. letu urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., svetuje pregled pri zdravniku. Pregled naj med drugim zajema ultrazvočno slikanje sečil, ugotavljanje tumorskega označevalca PSA (prostatični specifični antigen) v krvi in po potrebi tudi pregled pri urologu. Urolog lahko otipa prostato skozi zadnjično odprtino.

PSA izločajo žlezne celice v semensko tekočino, pri obolenju prostate pa tudi v krvni obtok. Vrednost PSA je lahko povišana tudi pri benignem povečanju prostate in vnetju prostate.

Pregled pri urologu je pomemben, ker ne pokaže le raka na prostati, ampak tudi sicer redkejšega ledvičnega raka ali raka drugje v trebušni votlini.

OKVIR 2

Znaki povečanja prostate

Pojavijo se znaki, kot so:

- šibkejši in prekinjajoči curek seča

- napenjanje pri mokrenju

- uhajanje seča

- pogosto in tudi nočno mokrenje

- občutek nepopolno izpraznjenega mehurja

 

Besedilo in fotografija: Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media