Iz koška ročnih del

Prosti čas | jan. '16

Rdeče na belem

Ali bo tudi vam to prelepo rdeče okrasje na belem prtiču, izvezeno s križci, krajšalo dolge zimske večere?

Za prtič potrebujemo 55 x 42 cm belega blaga, na katerem lahko štejemo nitke. Izdelan prtič meri 52 x 39 cm, vezenina pa 47,5 x 35 cm.

Preden začnemo vesti, preštejemo križce na predlogi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, ali bo vzorec manjši ali večji od omenjenega. Na ta način ga bomo tudi laže namestili na tkanino.

Narisana je četrtina vzorca, ki ga smiselno ponavljamo in povežemo v celoto. Vesti začnemo na enem od vogalov in po 2 cm od robov oziroma po potrebi. Vezemo čez 2 x 2 nitki na blagu s tremi nitkami deljive prejice. Izvezen prtič zarobimo okrog in okrog z 1,5 cm širokim robom.

Srebrni kristali

Nežni kristali, ujeti v srebrne niti, se izpod spretnih prstov spreminjajo v najlepše prtičke za praznični adventni čas.

Velikosti: premera 38, 42 ali 50 cm.

Potrebujemo: za premer 38 cm: 50 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 0,75–1,25; za premer 42 cm: 50 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 1,50–1,75; za premer 50 cm: 100 g sivkasto srebrne prejice, primerne za kvačko št. 1,75–2.

Izdelava – 1. krog: v odprti vrsti kvačkamo 3 verižne petlje in 2 skupaj odkvačkani dvojni šibični petlji, *3 verižne petlje, 3 skupaj odkvačkane dvojne šibične petlje, od * ponovimo 4-krat, krog sklenemo s 3 verižnimi petljami in 1 polgosto petljo v petljo skupaj odkvačkanih dvojnih šibičnih petelj. Od 2. kroga kvačkamo po vzorčni risbi. 14. krog: zaključimo s polgosto petljo v petljo skupaj odkvačkanih dvojnih šibičnih petelj (črka M). 15. krog: začnemo na novo pri črki E. 16. krog: končamo kot 14. krog. 17. krog: začnemo na novo pri črki E. Delo končamo v 24. krogu. Številke označujejo začetek vsakega kroga. Številke na lokih označujejo potrebno število verižnih petelj. Z označenim številom polgostih petelj preidemo v vsak naslednji krog.

Prtiček napnemo in oblikujemo. Lahko ga tudi poškrobimo. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši. Ali pa ga preparimo z likalnikom.

 

Delovni znaki:

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 dvojna (dvakrat ovita) šibična petlja

Kjer se delovni znaki stikajo zgoraj, odkvačkamo petlje skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media