Kneippove vodne terapije

Dobro počutje | jan. '16

Kapljice vode v potokih ali rekah pomenijo zdravje. Tako je razmišljal Sebastian Kneipp, ko je oblikoval svoj način terapij in pet zdravilnih stebrov: voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski slog. Ugotavljal je, da ni močnejšega zdravila, kot je voda – za zunanjo in notranjo uporabo.

Pogosto je dejal, da ne bi bilo toliko bolezni, če se človek ne bi tako zelo oddaljil od enostavnega življenja. V naša življenja je pomembno vgraditi neposreden stik z naravo. Njegovo osnovno vodilo je bilo: dati naravi možnost in zadolžitev, da vrne organizmu porušeno ravnotežje. Voda pa je prvo zdravilo, posebej hladna potočna, rečna in jezerska voda. Pomembno je izvajati terapije z vodo, prilagojene posamezniku, saj je le tako lahko krepčilo, zdravilo in zabava marsikomu. Rekel je: »V vodi je zdravilna moč. Na stotine in tisoče duševnih tegob, pobitosti, obupa, malodušja, nerazpoloženja ne bi bilo, če bi s svežo vodo marljivo čistili bivališče duha (telo).«

Zapisal je veliko misli, ena izmed njih pravi: Rad bi vedel, katera bolezen ne bi mogla premagati pomehkuženega telesa, medtem ko utrjena narava z vodo niti malo ne podleže. Pomehkuženje odpira vrata mnogim boleznim. To je dokaz, da nam voda dviga odpornost, brani organizem pred boleznijo in odpravlja delovanje stresa.

Mrzla voda pomaga prekrvaviti kožo in posredno notranje organe. Vpliva na boljšo prekrvavitev okončin in povečanje delovanja notranjih organov, stabilizira vegetativno živčevje, zmanjša stres. Rasteta življenjska radost in dobra volja, krepi se samozaupanje, z vsem tem pa se sproži samozdravljenje. Sebastian Kneipp je uporabljal okoli 120 metod in poudarjal, da se zdravljenja ne smemo lotiti silovito, ampak zmerno, a redno.

Dobro je vedeti, da je 70 odstotkov površja našega planeta pokrito z vodo, večinoma so to morja in zaledenele površine. Življenje samo nam govori, da je voda vir življenja, brez katerega težko preživimo. Že naša uganka pravi: V njej je odsev višin. / V njej je globin zadah. / Če je ni, je pogin. / Če je je preveč, pomeni preplah.

In prav mi moramo poskrbeti za to bogastvo, ohranjati vodo in z njo pametno gospodariti.

Maja Artenjak, Društvo Kneipp Vrhnika


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media