Najstarejši ribiški car

Zgodbe | jan. '16

Ribolovna sezona se za leto, ki se je komaj rodilo, za večino ribičev še ni začela, pa vendar bi vam radi predstavili ribiča in človeka z veliko začetnico – Jožeta Erhatiča. Po vsej verjetnosti je najstarejši ribiški car preteklega leta v vsem slovenskem prostoru.

Ribiške družine in društva vsako leto tradicionalno organizirajo tekmo za ribiškega carja, kjer zmaga ribič, ki v času tekmovanja, običajno v treh urah, ujame najtežjo ribo in potem eno leto kot ribiški car »vlada« tej družini oziroma društvu. V Ribiški družini Markovci so poleti pripravili tekmovanje na svojem ribniku v Prvencih in med 23 člani si je laskavi naziv ribiški car »priribaril« Jože Erhatič s Ptuja. Njegov zmagovalni ulov je tehtal 4.700 gramov. Tako je pri 83 letih dokazal, da ljudje v tretjem življenjskem obdobju niso le aktivni na določenem področju, temveč so lahko tudi zelo uspešni.

Jože lovi ribe in se druži z njimi že od sedmega leta, kajti v njegovi mladosti ni bilo televizije, računalnikov in interneta, še radijski sprejemniki so bili zelo redki. Tako je našel svoj mir in zadovoljstvo ob vodi, ki je bila bistra in čista, kar je danes prej izjema kot pravilo. V zrelih letih, ko je opravljal zelo odgovorno delo kot inšpektor za varstvo pri delu, pa je ob vodi našel sprostitev po napornem in stresnem delovniku.

V svoji bogati in plodni ribiško-ribolovni karieri pa je bil 20 let predsednik Zveze ribiških družin Ptuj, ribiški sodnik, predsednik komisije za izobraževanje ribičev, mentor mladim ribičem in pripravnikom ob vpisu v ribiško družino, zelo uspešen tekmovalec in še zdaj nepogrešljiv član ptujske upokojenske ekipe v lovu rib s plovcem. Za svoje uspešno in predano delo je prejel številna odlikovanja in priznanja ter je imenovan za častnega člana Ribiške družine Ptuj. Poleg tega je bil leta 2001 med ustanovnimi člani Športno-ribiškega društva (ŠRD) Markovci, kjer je še vedno zelo dejaven. Povod za ustanovitev društva je bila sanacija gramoznice v Prvencih, ki je bila divje odlagališče vse mogoče šare in navlake. Ob požrtvovalnem in predanem delu krajanov in ribičev ter ob pomoči občine Markovci so krajani dobili lep ribnik z obilico rib, lep ribiški dom ter prijetno in urejeno okolico za sprehode in sprostitev.

Jože je kljub letom poln optimizma in pozitivne energije, njegova prisotnost je povsod dobrodošla in zaželena, saj svoje bogato znanje in izkušnje prenaša na mlajše ljubitelje in varuhe narave, kar ribiči zagotovo so.

Ignac Habjanič, fotografija: Srdan Mohorič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media