RECEPTI

Dobro počutje | feb. '16

Krhki flancati z belim vinom

Potrebujemo:

200 g moke

4 rumenjake

ščep soli

5 žlic belega vina

Priprava: V posodo presejemo moko in dodamo rumenjake in sol. Dobro premešamo z rokami, nato postopno (po žlicah) dodajamo vino. Zgnetemo gladko in precej trdo testo (podobno kot za domače testenine), ga pokrijemo s pokrovko in na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Testo razdelimo na tri ali štiri dele in vsak kos testa razvaljamo z valjarjem ali strojčkom za testenine za nožev rob debelo. Potrudimo se, da moke ne dodajamo, saj flancati zato postanejo trši in se olje med cvrenjem (preveč) peni. Iz razvaljanega testa izrežemo pravokotnike in v sredino vsakega po dolgem naredimo vsaj dve zarezi, trakove prepletemo.

V širšem loncu segrejemo maščobo in v vroče olje postopoma polagamo flancate. Ne vlagamo preveč flancatov naenkrat, saj med cvrenjem narastejo. Po 15 do 20 sekundah flancat obrnemo in ocvremo na drugi strani.

Ocvrte flancate preložimo na cedilo, da olje odteče, nato na pladenj s prtičkom, ki popivna preostanek olja. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Segedin s svinjsko kračo

Potrebujemo:

1,5 kg kislega zelja

1 svinjsko kračo

5 brinovih jagod, 3 liste lovorja, vejico rožmarina, 10 zrn popra

1 pločevinko paradižnikovega pireja

1 glavico česna

1 čebulo

1 žličko suhe sladke paprike

po potrebi 1 do 2 žlici moke

Priprava: V možnarju stolčemo poper, brinove jagode in česen. Svinjsko kračo razpolovimo ali pa za to prej poprosimo mesarja.

Kislo zelje po potrebi oplaknemo. V velik visok lonec damo tretjino zelja, nanj položimo list lovorja, tretjino stolčenih začimb, tretjino paradižnika iz pločevinke in en kos krače. Potem dodamo še dve plasti zelja, začimb in drugi kos krače, dokler ne porabimo vseh sestavin. Tako bo segedin enakomerno začinjen. Prilijemo približno dva kozarca vode in pristavimo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo do dve uri. Po potrebi prilivamo vodo. Malo pred koncem drobno narežemo čebulo in jo na masti ali olju skupaj z rdečo papriko popražimo. Stresemo v lonec in premešamo. Po potrebi dosolimo. Če želimo gostejši segedin, ga zgostimo še z žlico moke.

Jed je gotova, ko je zelje povsem mehko in meso samo odstopi od kosti. Ponudimo s polnovrednim kruhom ali krompirjevim pirejem.

Opomba: Iz naštetih sestavin se bo najedlo kar 10 oseb. Zelje vsebuje močan antioksidant glutation in varuje pred učinki prostih radikalov, nastalih med pustnim cvrenjem, in oksidacijo maščobe.

Slaščica iz starih krofov

Za manjši model potrebujemo:

4 vsaj dan stare krofe ali flancate

3 do 4 jajca

1,5 do 2 dl mleka

lupinico neškropljene limone ali pomaranče

žlico ruma

kozarček marmelade

6 žlic sladkorja

maščobo za pekač

Priprava: Model namastimo. Pečico segrejemo na 180 do 200 stopinj. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. K rumenjakom damo dve žlici sladkorja, naribano limonino lupinico, rum in prilijemo mleko. Razžvrkljamo z metlico.

Krofe narežemo na debele rezine. Vsako na hitro potopimo v rumenjakovo zmes in položimo v model. Prelijemo s preostankom mešanice in na debelo premažemo z marmelado.

Posebej stepemo beljake v čvrst sneg, ki ga na polovici stepanja sladkamo s preostankom sladkorja, da sneg postane snežno bel. Krofe premažemo s snegom in jih damo v pečico za 15 minut, da beljak rahlo porjavi. Ponudimo kot sladico po enolončnici z lečo.

Različica: Dodamo še namočene rozine, kandirano sadje ali namesto marmelade uporabimo podušena naribana jabolka ali hruške ali kakijev pire.

Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media