Št. 2, februar 2016

  • Poslušajmo se

    feb. '16

    Zadnje čase nas navdušujejo uspehi naših smučarskih skakalcev, še posebej pa skoki Petra Prevca, ki niza zmage kot po tekočem traku. Njegovi poleti so kot simfonija, vse je usklajeno in uglašeno. Za vsem tem pa se skriva veliko trdega dela, odrekanja in predanosti. Pa seveda trener in preostala ekipa, ki diha kot eden, ki se spoštuje, spodbuja in si pomaga. Motor teh uspehov je trener Goran Janus, nekdanji smučarski skakalec, ki spada med najboljše trenerje te športne zvrsti na svetu. In v čem je njegova skrivnost? Brez dvoma sta za kaj takega potrebna strokovno znanje in vsestranska predanost, prav gotovo pa je to zaokrožil v celoto njegov odnos do dela in tekmovalcev. Nekje sem prebrala, da se vedno trudi biti pravičen, da ne pogreva stvari za nazaj, ampak gleda naprej, predvsem pa, kot pravijo fantje, zna poslušati.

Kazalo

NAGRAJENCI

POISKALI SMO ODGOVOR Bralka se je na naše uredništvo obrnila z vprašanjem, kako naj prepreči neželene klice po telefonu. Kot pravi, jo pogosto kličejo, da bi odgovarjala na anketo, drugič ji ponujajo »brezplačen« zdravstveni pregled, ali jo želijo obvestiti o novostih pri življenjskem zavarovanju. Po telefonu so jo celo obvestili, da je bila izžrebana za turistično potovanje, pa agencije niti ne pozna. Sprašuje, kako naj se znebi teh »telefonskih« nadlegovanj.Telefonsko številko ima objavljeno v telefonskem imeniku, saj živi sama in ima samo stacionarni telefon.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz 

DOBRO JE VEDETI ZDUS

Spremembe na področju poklicnega zavarovanja Z zadnjo novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B), ki je pričela veljati 1. januarja 2016, so bile med drugim uveljavljene bistvene spremembe in dopolnitve ZPIZ-2, ki je urejal poklicno zavarovanje. Lahko rečemo, da so bile tokrat resnično sprejete take rešitve, ki bodo zagotovile učinkovitejše izvajanje tega sistema in s tem tudi zagotovile boljšo socialno varnost upravičencev poklicnega zavarovanja. Da pa bi lažje razumeli te spremembe in dopolnitve pa je prav, da posežemo nekoliko nazaj v zgodovino.

Brez večjega vpliva na izplačila pokojnin Državni zbor je na predlog vlade na seji sredi decembra preteklega leta sprejel po nujnem postopku Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF-E), s katerim so se za davčni leti 2016 in 2017 spremenile davčne stopnje za odmero dohodnine, kakršne sicer določa Zakon o dohodnini (ZDoh). Meja med drugim in tretjim davčnim razredom se je zvišala od sedanjih 18.960,28 evra na 20.400 evrov neto letne davčne osnove. Zaradi tega zvišanja so zavezanci za plačilo dohodnine z neto letno davčno osnovo nad 18.960,28 evra, ki ustreza dohodku v višini okoli 1,5 povprečne plače, nekoliko razbremenjeni svojih davčnih obveznosti. Sprememba neposredno vpliva tudi na vse zavezance, ki so v višjih razredih.

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec Bralec v lanskem letu zaradi določenih osebnih okoliščin ni uspel izrabiti letnega dopusta. Ker dela pri delodajalcu, s katerim se dobro razume, mu ne bi rad povzročal težav pri organizaciji delovnega procesa, saj vidi, da odsotnost kateregakoli od zaposlenih povzroči motnje v delovnem procesu, zaradi katerih "potegnejo kratko" preostali zaposleni«. Zanima ga, ali se z delodajalcem lahko dogovori za odškodnino na račun neizrabljenega dopusta, še posebej lanskega, pa tudi za del letošnjega. Zanima ga še skrajni rok, do katerega moram porabiti lanski dopust.

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk Bralka je morala pristojnemu organu za podaljšanje statusa sodnice porotnice predložiti tudi zdravniško potrdilo o zmožnosti opravljanja te funkcije.Osebna zdravnica ji je to potrdilo, na katerem je pisal en stavek: “Pacientka je z zdravstvenega stališča sposobna za opravljanje funkcije sodnika porotnika”, poslala po pošti. Priložen je bil tudi račun zanj v višini 23 evrov, ki ga je bralka poravnala. Kasneje pa ji je kolegica, ki tudi opravlja delo sodnice porotnice, povedala, da njej ni bilo potrebno za enako potrdilo nič plačati. Obe plačujeta osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Bralko zanima, ali ji je zdravnica upravičeno zaračunala potrdilo ali pa je morebiti zlorabila svoj položaj?

Do konca marca čas za uskladitev statusa S sprejetjem novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se med drugim ureja tudi status oseb, ki na dan uveljavitve zakona, to je na dan 1.1.2016, opravljajo delo ali dejavnost, na podlagi katere izpolnjujejo pogoje za obvezno zavarovanje (po 15. ali 16. členu ZPIZ-2) in niso uživalci pokojnine.

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

 Klekljano srce v zahvalo za pravega Mojca Peček iz Novega mesta je imela v svoji mami prvo učiteljico ročnih del. Ročne spretnosti je dobila tudi po očetu - priznanem novomeškem steklarju.Tudi sama se je odločila za delo s steklom. Nekaj posebnega pa so njena čipkasta srca - hvalnica življenju.

 Svatovski običaji v starosvetni slovenski vasi Dolga stoletja je naš človek živel ob misli: Molči in delaj! Bil je navajen trdega dela, govoriti mehke besede ga nihče ni učil. Nekega dne je zato stal pred težavo - le kako povedati deklici, da jo ima rad. Vendar, nepisana pravila vaškega življenja so fantu dajala priložnost, da je svojo zaljubljenost dekletu povedal, ne da bi pri tem kaj rekel.

Prešernova hiša v Kranju V Kranju je v hiši, v kateri je sklenilživljenjsko pot najbolj uveljavljenislovenski pesnik dr. France Prešeren (1800-1848), vzorno urejen spominski muzej. Je del kulturnozgodovinske zbirke Gorenjskega muzeja.

Družina Knez je sinonim za kaki Dve družini Knezovih živita v Strunjanu in kamor seže oko so njihovi nasadi kakijev. Knezovi so po spletu okoliščin postali sinonim za ta posebni sadež.Kaki je iz rodu ebenovcev, njegovo botanično ime pa je Diospyrus - božji sadež, ponekod pa mu zaradi sladkosti pravijo tudi zlato ali rajsko jabolko.

Korošice se borimo za naš jezik Svojega, zdaj že pokojnega moža Andreja Kokota, pesnika, prevajalca, urednika in novinarja, je Milka Friškovec spoznala leta 1961 v Kranju, od koder je doma, ko so prišli mladi Koroški Slovenci obiskat kranjske mladince.

Ljudje in dogodki skozi čas 

Davni čar drevesa Les prinaša srečo in daje varnost, saj skriva v sebi prabitni čar davnine. Ta prastara vera v moč drevesa je še danes prisotna v našem vsakdanu, četudi mnogokrat le podzavestno. Še danes bomo potrkali po lesu, in imeli ob tem v mislih neko željo. Se zavedamo, da s trkanjem po lesu prebujamo dobrega starega lesnega duha, ki že tisočletja prebiva v lesu?

Dobra dela ju držijo pokonci Marjana in Janez Komel, ki ju na Jesenicah že dolgo poznajo po njunem prostovoljnem delu in skrbi za sočloveka, tudi po upokojitvi ne vesta, kaj je dolgčas. »Za to, da mimogrede narediš kaj dobrega, ne le zase, ampak tudi za druge, je vedno dovolj priložnosti. Samo malo se ozreš naokrog, pa vidiš, kaj je potrebno storiti, kje lahko pomagaš. Seveda ne moreš narediti več kot je v tvoji moči, a ljudem veliko pomeni že drobna usluga, sočutna beseda ali topel pozdrav. Zgodi se, da ti je kdo hvaležen že zaradi tega, ker si ga sploh opazil in prijazno ogovoril«, povzameta svoje izkušnje.

IZBRSKANO IZ SPOMINA 

Kraj, ki ga je zaznamoval rudarski SREČNO! Razložena vas leži v podolju v skrajnem severnem delu Posavskega hribovja s Spodnji Savinjski dolini, južno od Žalca. Nekdanje rudarsko naselje, na čigar območju so rjavi premog kopali med letoma 1799 in 1966, sestavljajo zaselki Slovenski Dol ali Tajčental, Porence, Podvine, Odele, Močle, Kurja vas in Zabukovica ali Vas. »V slednjem je središče kraja, ki je upodobljeno na spodnji sliki stare razglednice in je le kakih tristo metrov oddaljeno od upravnih prostorov nekdanjega rudnika,« nam je najprej pojasnil eden od dvajsetih še živečih zabukoviških knapov, 82 – letni Vinko Petek.

Dočakala bom sto let Ljubljančanka Silva Menart ne želi razkriti letnice rojstva, prizna pa, da ima »visoka« leta. Ki pa jih niti ne kaže, niti ne jemlje kot nekaj posebnega. »Počutim se, kot da jih imam štirideset. Veste zakaj? Sem popolnoma samostojna, nihče ne skrbi zame. Tule gor, ta štuk (pokaže na čelo)je superca, spomin imam tak, da še tisto, kar bi rada pozabila, ne morem,« pove v smehu.

Presejalni programi – priložnost, ki je ne smemo zamuditi V Sloveniji imamo tri presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka. Namenjeni so odkrivanju predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA), raka dojk (DORA) in raka na debelem črevesu in danki (Program Svit). Če ste vabljeni, izkoristite podarjeno priložnost!

Za roke in noge (II. del) Predlagam, da za današnje ogrevanje ponovite vse vaje iz prejšnje številke. Še posebej to priporočam vsem, ki roke pogosto držite v prisiljenih držah – pri gospodinjskih delih ali ob delu z računalnikom.

Repa koristi vsem organom Dokler naši predniki niso poznali krompirja, so hvalili - repo. Zrasla je skoraj povsod in z njo so se hitro nasitili. Veljala je za zdravilno rastlino med revnim prebivalstvom in tudi med meščani. Repo so tako zelo cenili, da so olupke sproti posušili in potem skuhali ''velikonočno alelujo''. Za velikonočni zajtrk je imela simbolni pomen: opomin na lakoto, ko so pošle zaloge po dolgi zimi in napoved, da sledi obilica mesa. No, repa je danes spet cenjena poljščina, vendar o njenem zdravilnem učinku vemo manj kot mislimo.

Nedrčki – očem nevidni, vendar opazni V zrelih letih je zelo pomembno izbrati primerno obliko, velikost in kakovost spodnjega perila, saj je od tega odvisen videz vsega telesa. Držite se osnovnega pravila: spodnje perilo pod oblačilom ne sme biti vidno!

RECEPTI

Pomirimo duha in telo z gibanjem Sebastian Kneipp, ki je za tretji pomembni steber določil gibanje, je poudaril: »Nedejavnost slabi, vaja krepi, čezmerna obremenitev škoduje.« Gibajmo se ne oziraje se na letni čas, vreme in počutje, le način prilagodimo svojim sposobnostim.

Optimisti so bolj zdravi Izsledki raziskav vedno znova potrjujejo dejstvo, da zaupanje, dobra volja, veselo pričakovanje, radost in navdušenje ugodno vplivajo na obrambo organizma pred škodljivimi dejavniki, ki ogrožajo zdravje, počutje in vitalnost. Kdor zaupa v ljudi in sam vase ter je zadovoljen s svojim socialnim položajem, s svojim pozitivnim razpoloženjem spodbuja imunski sistem in varuje svoje zdravje.

Nova podoba spodbuda za spremembe Zdenka Žiger iz Broda pri Ljubljani se je na preobrazbo Vzajemnosti prijavila pred tremi meseci in ker takrat ni bila izbrana, je na to že pozabila, zato je bila še bolj vesela našega klica. Zaželela si je spremembe in tudi nasvetov, kako se lahko sama uredi za vsakdan ali posebno priložnost. Zadnje čase se trudi več storiti tudi za svoje zdravje in počutje, obiskuje namreč šolo hujšanja in telovadbe. Stilska preobrazba ji je dala še dodatno spodbudo.

ZDRAVJE NA KRATKO

Uspešno zdravljenje inkontinence

Kako izbrati pravega?

Pozabljen čudež narave za sklepe, mišice in revmatoidni artritis Bolečine nam lahko zelo poslabšajo kakovost življenja. Vsakdo, ki je izkusil akutno ali kronično bolečino, ve, kakšne posledice lahko pusti na našem razpoloženju, delovanju in na splošnem blagostanju. Najpogostejše so bolečine v križu in bolečine kot posledica revme ali revmatoidnega artritisa (v nadaljevanju RA), ki pogosto prizadene starejše ljudi.

Iglavci za zimsko barvitost Šele v zimi s snegom in ivjem pokažejo svojo lepoto zimzelene rastline, ki jih poleti morda kar prezremo v obilici zelenja in ob vodilni barvni vlogi cvetja. Zdaj so pomembni tudi iglavci, ki vsaj sezonsko niso le zeleni.

Vlaganje v vzajemne sklade Vlaganje v vzajemne sklade ni primerno za vsakogar. Če se odločite, da bi želeli svoje premoženje plemenititi v obliki vlaganj v vzajemne sklade, morate biti oseba, ki se zaveda, da je takšno vlaganje premoženja nekoliko tvegano. Zato je ta oblika plemenitenja premoženja v prvi vrsti primerna za tiste posameznike, ki so po značaju nekoliko bolj dinamični. Vzajemni skladi namreč praviloma ne zagotavljajo nekega fiksnega donosa, neke dodatne pokojnine, saj so podvrženi precejšnjim vrednostnim nihanjem.

LITERARNE STRANI 1. del

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Erzelj – pokušina vin z razgledom Erzelj se mi je zazdel zanimiv kraj že zato, ker je v Sloveniji to edino krajevno ime, ki se začne na črko E. Leži sredi turistično manj znanih Vipavskih Brd, katera le nekaj kilometrov stran od rodovitne Vipavske doline zaznamujejo ovinkaste ceste, ki se vijejo do raztresenih vasi. S posebno slikovito lego se ponaša prav Erzelj, saj se s slemena odpirajo razgledi na Kras s Štanjelom v ospredju in na drugo stran na Nanos. Z bližnjega vrha Tabor (423 m) lahko uzrete kar 17 cerkva na okoliških vrhovih, ob lepem vremenu pa pogled sega vse do Tržaškega zaliva.

Chamonix – zibelka alpinizma Chamonix na vzhodu Francije sem si od nekdaj zamišljal kot mondeno smučarsko središče. A ob prvem obisku me je presenetila razmeroma preprosta podoba kraja stisnjenega v dolini pod mogočnim masivom Mont Blanca. Pričakoval sem letovišče polno dragih hotelov, bleščečih trgovin in gostinskih lokalov, toda Chamonix me je kar takoj prevzel s svojo preprostostjo.

Bodimo vidni in varni V zadnjih letih so se glede varnosti zgodili v prometu veliki premiki: otroke vse bolj vestno pripenjamo v varnostne sedeže, nosimo čelade, se pripenjamo z varnostnim pasom. Pa vendar nekaj ostaja nespremenjeno: odraslim se je v temi nerodno sprehajati po cesti s kresničko celo takrat, ko smo oblečeni v povsem črna oblačila.

V Pordenone na vrtni sejem in v Gorico

Tako se začne

Ko je konjiček tudi poklic Kadar koli omenimo Mirka Ramovša, ga vsi takoj povežejo z »maroltovci«, pa s slovenskimi ljudskimi plesi, manj z Glasbenonarodopisnim inštitutom, čeprav je tudi z njim povezan že več kot 50 let. Svojemu delu se je v življenju posvečal temeljito, znal je sam zaplesati in učiti druge, zapisovati plese, raziskovati. Svoje znanje je vedno nesebično delil z drugimi, tudi s konkurenčnimi folklornimi skupinami, jim svetoval, ne glede na to, da so se potem srečali na tekmovanjih, in čeprav je njegov opus ogromen, le skromno pravi: »Imel sem veliko srečo, da je bil moj hobi tudi moj poklic.«

Zobozdravnik za psa? Morda se sliši nenavadno, vendar tudi psi in mačke včasih potrebujejo zobozdravnika. Obisk je koristen še zlasti, če imate psička manjše pasme ali muco s »potlačenim« gobčkom.

Kolobar in gnojenje na zelenjavnem vrtu Kolobar je menjavanje vrtnin na istem prostoru. Na istem mestu naj si ne sledijo vrtnine, ki so v sorodstvu. Če kolobarimo po principu botaničnih družin ali sorodstvu, je treba paziti, da si vrtnine iz iste botanične družine na istem mestu ne sledijo vsaj nekaj let.Načrtovanje s svinčnikom in papirjem, je še vedno najbolj pravilno.

Kultura

DRUŽENJE

Spodbudni trendi in uskladitev pokojnin Letos so se pokojnine po dolgem času le povišale, in sicer za 0,7 odstotka. Povečal se je tudi delež vplačanih prispevkov za pokojnine. Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež pravi, da se ljudje upokojujejo pozneje in da sedanja pokojninska reforma deluje.

Učenje in gibanje spreminjata možgane Mednarodna knjižna uspešnica New York Timesa in polfinalistka na svetovnem družabnem omrežju ljubiteljev zanimivih in dobrih knjig Goodreads, je najnovejša knjiga kanadskega psihiatra in psihoanalitika Normana Doidgeja z naslovom The brains way of healing, po naše Načini samo-zdravljenja možganov. V njej avtor opisuje najnovejša dognanja nevrološke znanosti o delovanju možganov. Že njegovo prvo knjigo, The Brain That Changes Itself - Možgani ki se sami spreminjajo, je fundacija Journal cerebrum izbrala za najboljšo splošno knjigo o možganih med 30.000 knjigami o tej tematiki.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Tudi ekonomskega nasilja vse več Nasilje je zelo širok pojem in se v policijskih statistikah pojavlja v več vrstah kaznivih dejanj. Najpogostejše je fizično nasilje, za posledico katerega lahko žrtev utrpi lahke, hude ali posebno hude poškodbe. V najhujših oblikah se nasilje lahko konča tudi s smrtjo, kadar pride do uboja ali umora. Vse več je tudi psihičnega nasilja, v zadnjem času pa se pojavlja in to še zlasti med starejšimi tudi ekonomsko nasilje. Lani so centri za socialno delo po Sloveniji zabeležili že 245 tovrstnih primerov.

Previdnost ob pravem času tudi v turizmu Če dopust ali potovanje, ki ga organizira turistična agencija, ne ustreza danim obljubam, so potrošniki upravičeno razočarani. Svoja pričakovanja so navsezadnje zaupali nekomu, ki je oziroma naj bi bil za to posebej usposobljen. In seveda, za oddih porabijo težko privarčevani denar.

Ni nam dolgčas

Lijaki

Življenje brez nasilja je vaša pravica Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec lanskega leta zaključilo dveletni projekt Vesna - živeti življenje brez nasilja. Skupaj z različnimi partnerji so ozaveščali javnost o problematiki nasilja nad ženskami različnih starosti. Nasilje v družini je namreč družbeni in ne zasebni problem posamezne ženske ali družine.

Človek je človeku človek po besedi Prešernov dan nam je med slovenski prazniki zelo pri srcu, saj smo kot narod živeli in se razvijali iz moči svoje tisočletne kulture. Njena oživljajoča kri je slovenščina. V maternem jeziku zmore človek povedati drugim tudi fine nianse svojih misli, doživetij in izkušenj. Anton Trstenjak je dejal: Človek je človeku človek po besedi. Zato smo v reprezentativni raziskavi o potrebah, zmožnostih in stališčih nad 50 let starih prebivalcev Slovenije temeljito povprašali tudi po stališčih glede ohranjanja in razvoja lepe slovenščine.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media