Kako izbrati pravega?

Dobro počutje | feb. '16

Prevelik obseg

Veliko žensk pri izbiri pravega nedrčka nima težav, druge pa so pogosto nezadovoljne in niti ne vedo, da morda že desetletja kupujejo napačno velikost ali globino košarice. Kot vse telo se tudi oblika prsi iz različnih vzrokov (nihanje teže, zmanjševanje mišičnega tkiva, popuščanja veznega tkiva ipd.) spreminja. Upoštevati velja naslednje: 

Opora pred udobjem. Kar 80 odstotkov žensk si kupi prevelik modrček. Preverite: če med tkanino modrčka in kožo z lahkoto potisnete dva prsta, potrebujete manjšo številko. Če pa se vam spredaj pojavi dodaten hribček, je modrček premajhen. Dobro je, da imate pri nakupu modrčka s seboj vedno oprijeto majico, da preverite odstopanja. Ko kupujete bluzo iz bolj prosojnega materiala, imejte s sabo nedrček, ki ga nameravate nositi spodaj, in oboje skupaj pomerite. Če ne ustreza, pa si le privoščite nov kos.

Bodite pozorni na dovolj širok elastični trak modrčka na hrbtu. Ta mora namreč prenesti največ teže in dajati največjo oporo. Tako trak kot naramnice se sčasoma raztegnejo, zato ju sproti uravnavajte.

prevelika košara

Prava velikost košarice. Ne obstajajo le košarice od velikosti A do D, pač pa vse od AAA do N. Pravo velikost zase najdete tako, da preverite, ali se kost oziroma obšivni trak pod dojkama prilega koži. Če odstopa, je košarica premajhna. Ob pomerjanju dvignite roke, nato se sklonite naprej, če dojki nista lepo ujeti v košarici, velikost ni prava.

Premajhna košara

Ustrezna velikost. Ni rečeno, da vam še vedno ustreza enaka velikost nedrčka, kot jo kupujete zadnjih deset ali pet let. Kdaj ste se nazadnje izmerili? Šiviljski meter namestite čez hrbet v višini, kjer se nedrček običajno zapenja, in spredaj pod prsno gubo. Podprsni obseg določa osnovne velikosti (65, 70, 75, 80 ipd., pri čemer lahko mera odstopa za +/- dva centimetra).

Prsni obseg pa izmerite tako, da meter položite čez hrbet in spredaj prek prsnih bradavic do vdolbine med dojkama. Če je prsni obseg od podprsnega obsega večji za 12 do 14 centimetrov, vam predvidoma ustreza košarica A; če je razlika za 14 do 16 centimetrov, košarica B in tako naprej …

Pravilna nega. Da se nedrčki ne bodo prehitro raztegnili, jih perite ročno v mlačni vodi z zelo malo pralnega praška. Če jih perete v pralnem stroju, naravnajte stroj na čim manj obratov. Pri sušenju jih obesite, nikoli jih ne sušite v sušilniku, ker toplota uničuje elastiko. Pri zlaganju polagajte modrčke enega vrh drugega, da ohranijo svojo obliko (ne zvijajte jih in ne zlagajte ene košarice v drugo). Pa še to: strokovnjaki menijo, da tudi najkakovostnejši modrčki pri pogostem nošenju ne zdržijo več kot eno leto.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media