NOVICE OD VSEPOVSOD

feb. '16

Zeleno leto v zeleni prestolnici Evrope

Ljubljana je po mnenju Evropske komisije naredila največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času, zato je kot edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi prejela prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.

Uradna otvoritvena slovesnost bo šele 10. marca, na Krakovskem nasipu pa je na ogled fotografska razstava Ljubljana. Zate. Vse leto bodo potekali različni »zeleni« dogodki, ki bodo razdeljeni po temah: januar je bil v znamenju pametnega ravnanja z odpadki, februar bo usmerjen v lokalno samooskrbo, marec k odgovornemu ravnanju z vodo, aprila bodo več govorili o kakovosti zvočnega okolja, maja o zelenih površinah, junija o energetski učinkovitosti, julija o biodiverzitetah in čebelah, avgusta bo tema trajnostni turizem, septembra trajnostna mobilnost in skrb za kakovost zraka, oktobra bo poudarek na lesu kot neprecenljivem daru narave, novembra prilagajanju podnebnim spremembam, december pa bo v znamenju ekoinovacij in trajnostnega lokalnega upravljanja. Vsaka od četrtnih skupnosti bo po tri tedne zelena ambasadorka projekta.

Podrobnosti o dogodkih najdete na spletni strani www.zelenaljubljana.si in pred mestno hišo na informacijski točki Točka. Zate. Sestavljata jo medsebojno povezana lesena paviljona, v katerih potekajo seminarji, predstavitve, okrogle mize, ustvarjalne delavnice (npr. recikliranje in ponovna uporaba oblačil in predmetov) in igralnice za otroke. V bližini, ob Robbovem vodnjaku, pa stoji Zeleno srce, instalacija srca s stetoskopom za srčni utrip, ki ga lahko mimoidoči posnamejo.

Festival zvončkov v botaničnem vrtu

Ko še diši po zimi, se najbolj razveselimo prvih zvončkov, ki prikukajo izpod snega. Pri nas rastejo le navadni mali zvončki (Galanthus nivalis), ki pa se med sabo razlikujejo po obliki in številu cvetov, po velikosti, obliki, številu in obarvanosti zunanjih in notranjih perigonovih listov in še po marsičem. Dovolj, da jim v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani posvečajo posebno pozornost in imajo spravljenih že več kot 2000 enot navadnega malega zvončka.

Od 26. do 28. februarja od 9. do 17. ure pa prvič pripravljajo celo tridnevni festival zvončkov, na katerem bodo pokazali prave zvončke, pa tudi klekljane, pripravili bodo otroško delavnico izdelovanja zvončkov iz papirja, posebej bodo predstavili sorto zvonček »Ljubljana«, poslušali boste lahko predavanja našega največjega poznavalca zvončkov dr. Jožeta Bavcona in kolumnista uglednih angleških vrtnih revij dr. Johna M. Grimshawa. Predavanja so brezplačna.

V soboto in nedeljo pa ste vabljeni na ekskurzijo po rastiščih navadnega malega zvončka po Ljubljani in okolici (za udeležbo se do 15. 2. prijavite na naslov blanka.ravnjak@botanicni-vrt.si).

  

Dobrodelna modra srca

Podjetje Beiersdorf, d. o. o., v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije že deseto leto zapored pripravlja dobrodelno akcijo Nivea – Podarite nam modro srce, v kateri zbirajo sredstva za Učni sklad Nivea. Z njegovo pomočjo so v obliki štipendij do izobrazbe pomagali že 82 otrokom in mladostnikom iz socialno šibkejšega okolja. Letos bodo v sklad prispevali 20.000 evrov. Če želite podpreti dobrodelno akcijo, do 15. februarja na spletni strani www.NIVEA.si/srce oddajte modra srca s svojo željo za lepšo prihodnost otrok in vseh nas. Lahko pa jih – sami ali skupaj z vnuki – izdelate v poljubni tehniki in pošljete na naslov: Beiersdorf d. o. o., p. p. 4130, 1001 Ljubljana.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media