RECEPTI
Pečene piščančje prsi s češnjevo omako

Potrebujemo:
2 skodelici češenj
pol kozarca rdečega vina
za noževo konico kumine, soli, popra
timijan
2 žlici (češnjeve, kiselkaste) marmelade
žlico rjavega sladkorja
2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
olje za peko
Priprava: Češnje izkoščičimo in damo v manjšo kozico. Prilijemo vino, začinimo s kumino, soljo, poprom, timijanom in marmelado. Pristavimo, počakamo, da mešanica zavre, povsem zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 10 minut. Občasno premešamo.
Piščančje fileje po dolgem razpolovimo, da dobimo 4 polovice, rahlo posolimo, popramo in namastimo z oljem. Ponev premažemo z oljem in meso nad močnim ognjem pečemo po 4 minute na vsaki strani.
Meso položimo na krožnik, narežemo in ponudimo s češnjevo omako. Zraven ponudimo skutne svaljke in veliko skledo zelene solate.
Kunčji casserole s karamelizirano čebulo

Potrebujemo:
- 1,5 kg težkega kunca
- 2 lista lovorja
- 4 žlice balzamičnega kisa
- olivno olje
- 2 stroka česna
- cimetovo palčko
- piment
- 1 dl rdečega vina
- 2 dl jušne osnove ali vode
- pol žličke suhega origana
- pločevinko vloženega paradižnika ali vsaj 3 sveže paradižnike
- 4 čebule
- žlico sladkorja
- sol, poper
Priprava: Pečico segrejemo na 150 stopinj. Česen sesekljamo ali narežemo.
Meso razkosamo na večje kose in v ponvi opečemo. Naložimo jih v pekač in med njih zataknemo lovor.
V ponev nalijemo balzamični kis, vino, jušno osnovo, dodamo česen, piment, cimet. Pristavimo in zavremo. Nato z omako prelijemo meso v pekaču. Pekač pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo in ga damo v segreto pečico za eno uro.
Proti koncu peke/kuhe čebulo očistimo in narežemo, stresemo v ponev in na malo olja počasi in previdno pražimo 10 minut. Prepraženo čebulo karameliziramo s sladkorjem, še minuto pražimo, nato stresemo na meso v pekaču. Narahlo premešamo in ponudimo s kuskusom ter sezonsko solato.
Pirino pecivo z ribezom

Za testo potrebujemo:
250 g pirine moke
žličko pecilnega praška
120 g sladkorja
3 rumenjake
120 g razmehčanega masla
mleko po potrebi
Za nadev potrebujemo:
košarico ribeza
200 g sladkorja
3 beljake
Priprava: Pirino moko pomešamo s pecilnim praškom in prihranimo. Sladkor, rumenjake in maslo dobro premešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in vse enakomerno premešamo. Mešanico vlijemo v manjši pekač. Na testo položimo izbrano sadje in ga potresemo s sladkorjem. Posebej stepemo beljake v sneg in z njim prekrijemo sadje. Pecivo pečemo 15 do 20 minut pri 180 stopinjah.