RECEPTI

Dobro počutje | jun. '16

Pečene piščančje prsi s češnjevo omako

Potrebujemo:

2 skodelici češenj

pol kozarca rdečega vina

za noževo konico kumine, soli, popra

timijan

2 žlici (češnjeve, kiselkaste) marmelade

žlico rjavega sladkorja

2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože

olje za peko

Priprava: Češnje izkoščičimo in damo v manjšo kozico. Prilijemo vino, začinimo s kumino, soljo, poprom, timijanom in marmelado. Pristavimo, počakamo, da mešanica zavre, povsem zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 10 minut. Občasno premešamo.

Piščančje fileje po dolgem razpolovimo, da dobimo 4 polovice, rahlo posolimo, popramo in namastimo z oljem. Ponev premažemo z oljem in meso nad močnim ognjem pečemo po 4 minute na vsaki strani.

Meso položimo na krožnik, narežemo in ponudimo s češnjevo omako. Zraven ponudimo skutne svaljke in veliko skledo zelene solate.

Kunčji casserole s karamelizirano čebulo

Potrebujemo:

  • 1,5 kg težkega kunca
  • 2 lista lovorja
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • cimetovo palčko
  • piment
  • 1 dl rdečega vina
  • 2 dl jušne osnove ali vode
  • pol žličke suhega origana
  • pločevinko vloženega paradižnika ali vsaj 3 sveže paradižnike
  • 4 čebule
  • žlico sladkorja
  • sol, poper

Priprava: Pečico segrejemo na 150 stopinj. Česen sesekljamo ali narežemo.

Meso razkosamo na večje kose in v ponvi opečemo. Naložimo jih v pekač in med njih zataknemo lovor.

V ponev nalijemo balzamični kis, vino, jušno osnovo, dodamo česen, piment, cimet. Pristavimo in zavremo. Nato z omako prelijemo meso v pekaču. Pekač pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo in ga damo v segreto pečico za eno uro.

Proti koncu peke/kuhe čebulo očistimo in narežemo, stresemo v ponev in na malo olja počasi in previdno pražimo 10 minut. Prepraženo čebulo karameliziramo s sladkorjem, še minuto pražimo, nato stresemo na meso v pekaču. Narahlo premešamo in ponudimo s kuskusom ter sezonsko solato.

Pirino pecivo z ribezom

Za testo potrebujemo:

250 g pirine moke

žličko pecilnega praška

120 g sladkorja

3 rumenjake

120 g razmehčanega masla

mleko po potrebi

Za nadev potrebujemo:

košarico ribeza

200 g sladkorja

3 beljake

Priprava: Pirino moko pomešamo s pecilnim praškom in prihranimo. Sladkor, rumenjake in maslo dobro premešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in vse enakomerno premešamo. Mešanico vlijemo v manjši pekač. Na testo položimo izbrano sadje in ga potresemo s sladkorjem. Posebej stepemo beljake v sneg in z njim prekrijemo sadje. Pecivo pečemo 15 do 20 minut pri 180 stopinjah.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh., fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media