»Lepo živi, kdor druži se z nami pri Vzajemnosti«

Prosti čas | jul. '16

Leto je hitro naokoli in vesela družba naročnikov, bralcev ter prijateljev Vzajemnosti se je 2. junija spet podala na pot proti soncu in morju. Osem avtobusov z vseh koncev Slovenije se je odpeljalo v Primošten, malo mestece, ki je približno 28 kilometrov oddaljeno od Šibenika. Tokratno srečanje, sicer že dvanajsto po vrsti, smo prvič organizirali skupaj s Turistično agencijo Kompas in z veseljem zapišemo, da so se vsi, od vodnikov do animatorjev, izredno izkazali. Tudi z vremenom smo imeli srečo, res so sonce občasno prekrili temni oblaki, tudi kakšna ploha je bila vmes, večinoma pa nam je bilo pošteno vroče …

Ob prihodu so nam v hotelu Zora člani folklorne skupine iz Primoštena priredili simpatično dobrodošlico. Občinstvo so navdušili s plesom in »klapskim« petjem, še posebej so se izkazali s priljubljeno Slakovo V dolini tihi, in v hipu je z njimi pela vsa dvorana … Mimogrede, primoštenski folkloristi so že nastopali v Sloveniji, med drugim na prireditvi Lendavska trgatev.

Štiridnevni program je bil razgiban in vsak udeleženec je našel kaj zase. Jutra se na naših srečanjih za skoraj tretjino udeležencev obvezno začnejo s Telosvatbo – razgibavanjem pod vodstvom profesorice športne vzgoje in dolgoletne sodelavke Vzajemnosti Savine Vybihal. Marsikdo je sledil njenemu zgledu in zaplaval v morju, ki je bilo (menda) ravno prave temperature. Drugi so se kopali v bazenu z morsko vodo ali poležavali na lepo urejenih plažah. Če so si zaželeli družbe, so se lahko udeležili delavnic, ki so jih pripravili Kompasovi animatorji. 

Večina pa je izkoristila priložnost za spoznavanje okolice Primoštena. Nekateri so se odpravili na ogled Šibenika in Nacionalnega parka Krka, kjer je reka Krka na poti do morja izoblikovala številne brzice, jezerca in slapove. Spet drugi so se sprehodili po starih tlakovanih ulicah Trogirja in Splita, hrvaških mest, ki sta na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Z ladjico smo se zapeljali do Rogoznice, kjer je ena najlepših marin na Jadranski obali. Med plovbo smo se razveselili pogleda na delfine, na žalost pa so hitro odplavali daleč proč. Utrip nekdanjega življenja ob dalmatinski pesmi pa smo doživeli na stari domačiji, poimenovani Šaričevi dvori. Lastniki radi pokažejo, kako skromno so nekoč živeli vaščani: v majhnih in nizkih kamnitih hišah s črno kuhinjo. Prijazni gostitelji so poskrbeli za pokušino domačega pršuta, kruha in sira ter vina »babić«, ki je značilno za ta okoliš. Trto na bližnjih gričkih sadijo v tradicionalnih »kasetnih« vinogradih, obdanih s kamnitimi ogradami, in vinograde obdelujejo le ročno.

Našli smo čas tudi za izobraževanje, saj moramo vendar skrbeti tudi za možgansko telovadbo. Prvič je bila na našem srečanju zeliščarica Jožica Bajc Pivec, ki je pripravila zanimivo predavanje o nabiranju in uporabi zdravilnih zelišč. 

Naša »stara« znanka Marija Merljak je kot vsakič poskrbela za želodčke, tokrat je s pomočniki pripravila okusne prigrizke –jesti je treba namreč na dve do tri ure, seveda kaj malega in lahkega.

Smeh je pol zdravja …

To vedo tudi naši dolgoletni naročniki, zato dobro voljo vedno najprej zapakirajo v kovček. In vedno znova smo prijetno presenečeni, pravzaprav navdušeni, nad sproščenostjo in pozitivno energijo, ki jo, dragi udeleženci, izkazujete na plesišču, pri zabavnih igrah, na izletih … Tokrat je za doze smeha skrbel še simpatičen animator Dejan. Med drugim je spodbujal udeležence izbora Vzajemnost ima talent, v katerem so peli, plesali ter pripovedovali pesmi ali šale.

Z nami je bila tudi stand up komičarka Lucija Ćirović, ki nam je natresla nekaj resnic o zakoreninjenih slovenskih navadah. Trem »talentiranim« finalistom Majdi Pelicon iz Dornberka, plesnemu paru iz Ljubljane Amaliji in Jožetu Vrhovcu ter Triu MNN iz Vrtojbe sta s kolegom iz skupnega Gledališča iz desnega žepka Boštjanom Štormanom pomagala izpiliti nastope. In ker ve, kako naporno je zabavati ljudi, je bila zelo zadovoljna z zmagovalko Majdo Pelicon, ki je neutrudno pripovedovala šale že na avtobusu, zvečer pa je bila pred množico poslušalcev malo bolj zadržana …

Oj, zdaj gremo …

Vsega lepega je enkrat konec in tako se je tudi druščina iz Primoštena začela odpravljati na pot proti domu. Skupaj s pevsko skupino iz Kanala ob Soči smo zapeli, sledilo je skupinsko fotografiranje, nato pa pozdravljanje in objemanje vsevprek.

Na poti proti Sloveniji smo se ustavili še v Zadru in se sprehodili po lepo urejeni rivi, ki je znana po posebnih arhitektonskih instalacijah. Znamenite in tako imenovane morske orgle, na katere ob močnem vetru »igrajo« valovi, ki udarjajo ob obalo, sicer niso zaigrale, a smo zadnje minute izkoristili za klepet na soncu, preden smo se dokončno razšli.

Obljubili smo si, da se spet vidimo čez leto dni, in se vkrcali na avtobuse. Zakaj? Ker se imamo skupaj zelo luštno, ali kot je v verzih zapisala gospa Jožica iz Savinjske doline: »Res lepo živi, kdor druži se z nami pri Vzajemnosti!«

 Več fotografij s srečanja (po dnevih) si oglejte v fotogaleriji na naši spletni strani www.vzajemnost.si. Z nami je bila tudi ekipa televizije Vaš kanal, reportažo pa si boste lahko ogledali v 11. julija ob 21. uri in v nedeljo, 17. julija ob 21.30.

TV Vaš kanal lahko spremljajo gledalci po vsej Sloveniji prek: Siol TV (kanal 665), T-2 (kanal 22), Amis TV (kanal 303), Telemach (kanal 149) in drugih kabelskih sistemov ter digitalnega prizemnega oddajniškega omrežja DVB-T v medijski krajini Center.

 Anita Žmahar, fotografije: Jožica Dorniž, M. S. in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media