Copatki all star za dojenčka

Prosti čas | jul. '16

Košarka se je začela s copati all star. Naredimo jih za male nadobudneže.

Dolžina podplata: od 9,5 do 10 cm (če želite manjši copatek, nasnujte manj verižnih petelj za podplat).

Potrebujemo: belo in rdečo bombažno prejo (merceriziran bombaž je najboljši), črno bombažno nitko za vezenje, šivanko za vezenje, škarjice, kvačko št. 2, škrob v pršilu ali pa v običajni obliki.

  1. PODPLAT: nasnujemo 13 + 2 verižni petlji, vbodemo v predzadnjo petljo in delamo same šibične petlje. Glejte načrt v prilogi. Na začetku in koncu vrste v eno spodnjo petljo vbodemo po dvakrat, v prvem krogu na dveh skrajnih petljah, nato pa na štirih skrajnih petljah.

Nasvet: podplata kvačkamo sočasno, le tako bosta povsem enaka.

  1. ROB: nehamo dodajati petlje. Na robu vbadamo samo v notranjo stran zanke in delamo same šibične petlje. Sledi krog gostih petelj v rdeči ali črni barvi pa spet krog gostih petelj v beli barvi. S polgostimi petljami dvakrat vbodemo po robu, da pridemo do začetka prstnega dela. Sledimo navodilom v načrtu za polkrožni del.

Nasvet: ko dodajamo rdečo ali modro nit, smo zelo pozorni. Spodnjo vrsto lahko dokončamo tako, da nit zazankamo, nato začnemo delati z novo barvo. Ko je rob že narejen, z nitko v drugi barvi označimo sredino spredaj in sredino zadaj.

  1. POLKROŽNI PRSTNI DEL: ne prerežemo nitke v beli barvi. S polgostimi petljami pridemo po robu do začetka polkroga. Naredimo 2 verižni petlji. Pogledamo na sivo črko Z (začetek) na prsnem polkrožnem delu.

Naredimo 22 šibičnih petelj, ki jih vbodemo na robu copatka (označena sredina spredaj je orientacija: 11 na levo, 11 na desno stran). Od teh jih 10 pokvačkamo po dve skupaj. Naredimo 2 verižni petlji, nato spet delamo šibične petlje. 4 šibične petlje so take, da pokvačkamo po 2 šibični petlji skupaj, 4 šibične petlje so običajne. Naredimo 1 verižno petljo. Na načrtu vidite srčke: to pomeni, da vbodemo 6-krat in vse petlje pokvačkamo skupaj naenkrat. Nato naredimo še eno gosto petljo. S 7 polgostimi petljami pridemo do roba copatka, nit zaključimo, jo prerežemo in skrito zadelamo.

  1. JEZIK: naprej delamo z rdečo barvo. Na raven rob polkrožnega dela nasnujemo 14 šibičnih petelj. Naredimo skupaj 7 (ali pa 6) vrst, število petelj zmanjšujemo. S 14 petelj, 12 petelj, 10 petelj, 8 petelj, 7 petelj pridemo na 6 petelj. Jezik obrobimo z gostimi petljami in ga zaključimo.
  1. OPETNIK: nasnujemo 43 petelj. Delamo same šibične petlje, in to 5 vrst. V vsaki vrsti naredimo po 4 petlje manj (po 2 na desni in 2 na levi strani), tako na vrhu dobimo skupaj 27 petelj. Rob obkvačkamo z gostimi petljami.
  1. VEZALKE: naredimo beli verižici dolžine 46 cm za vezalki. Obe vezalki popršimo s škrobom in ju zlikamo. Nato jo po robu napeljemo v copatek. Začetek in konec vezalke zavozlamo.

Obstaja še en način kvačkanja vrvice iz treh zank, poglejte na: https://youtu.be/cjXsRkr1oWo 

  1. KROG Z ZVEZDO: izdelamo krog – nasnujemo 3 verižne petlje. 12-krat vbodemo v prvo in vanjo obesimo 12 šibičnih petelj. Krog zaključimo s polgostimi petljami. Naredimo 1 verižno petljo in krog obkvačkamo z gostimi petljami. Zaključimo, s preostalo nitko bomo kasneje krog prišili na podlago, zato pustimo okoli 15 cm dolgo nit. Zvezdo izvezemo s šivanko v črni barvi.

Če kvačkamo bolj mehko in je tudi preja mehka, copatki nimajo čvrste forme. Napolnimo jih z umetnim polnilom, popršimo s škrobom in oblikujemo v želeno obliko. Včasih je treba v peto namestiti tulec od WC-papirja, dokler se copatek suši. Po sušenju polnilo in tulec odstranimo.

Suzana Belak Pungartnik, univ. dipl. inž. tekstilne tehnologije

Ko se zatakne

Vprašanja v zvezi z izdelavo ročnih del naslovite na: suzanabpu@gmail.com. Avtorica je tudi učiteljica in modna oblikovalka (www.suzana.si), v Ljubljani vodi tečaj ročnih del ob četrtkih ob 16.45 v trgovini Liupka na Gosposvetski cesti.

Suzana Belak Pungartnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media