Svobodno potovanje z avtodomom

Prosti čas | jul. '16

Popotniki, še posebej tisti z izkušnjami kampiranja, slej ko prej pomislijo na avtodom. Najprej sanjajo o nakupu, nato željo premišljeno omejijo na najem. A naj gre za najem ali nakup, v obeh primerih pričakujemo svobodo na potovanju, neodvisnost od turističnih kapacitet. In res je lepo potovati z avtodomom, še posebej če se prilagodimo določenim situacijam in omejitvam.

Začnimo z dejstvom številka ena. Avtodomi so prestiž! To se po eni strani kaže v tem, da je cena najema tolikšna, da pogosto za isti denar potujete z avtomobilom, spite v hotelih in jeste v restavracijah. Smiselno je dopust z avtodomom načrtovati zunaj sezone, ko se cena najema včasih celo prepolovi.

Če pa bi avtodom želeli kupiti, to skupaj z vzdrževanjem in registracijo stane toliko, da bi morali biti na poti vsaj kaka dva meseca, da bi se to obrestovalo bolj kot najemanje. Da ne omenjam, da morate imeti na razpolago parkirišče za svojega potovalnega orjaka.

A prestižnost avtodomov se še bolj kaže v tem, kako proizvajalci opremljajo avtodome. Proizvajalci avtodomov namreč kot uporabnike le-teh vidijo predvsem starejše pare. Še posebej tiste z višjimi dohodki, ki jih zanima udobje na poti in se neradi prilagajajo. Precej redkejša je ponudba družinskih avtodomov, ki bi vam na primer omogočala, da bi »avtodomali« z družino svoje hčere ali sina. V redkih avtodomih za to ni dovolj postelj in po logiki, ki jo razumejo le proizvajalci sami, je v veliko primerih postelj celo več kot pa sedežev.

Premišljeno izberite pot

Če je na zemljevidu označeno, da se je na neki lokaciji mogoče oskrbeti z energijo, to še ne pomeni, da se boste res lahko.

Avtodomi dolgo vrsto omejitev pokažejo že ob samem načrtovanju popotovanja, a premišljeno bo treba ravnati tudi na sami poti. Treba bo natančno gledati znake za višino podvozov, kaj lahko se zgodi, da boste morali okoli zadnjice v žep, ker bo avtodom previsok za podvoz. Prav tako ne bo dobra izbira za ozke natrpane sredozemske ulice v idiličnih vasicah, smiselno je parkirati na robu mesta in nadaljevati pot z javnim prevozom. Prav zaradi teh zadreg se vse bolj uveljavljajo lahke in majhne potovalne prikolice, enostavne za vožnjo, ki jih preprosto parkiramo v kampu, in okolico raziščemo z avtomobilom. Nato prenočimo, se odpeljemo do naslednjega kampa in spet okolico raziščemo z avtom.

Vedno boste seveda dobrodošli v kampih. A vi imate svojo kopalnico, ki je čistejša, energije imate še za vsaj tri dni, tudi rezervoar vode je še poln. Spali bi tam, kjer je najlepše, stran od vrveža. No, težko bo. Mnogokrat vam bodo to prepovedovali prometni znaki, splošna občinska pravila, morda pravila naravnih parkov.

Ni lepšega načina potovanja!

So pa destinacije v Evropi, ki so kot nalašč za potovanja z avtodomi. Na primer Skandinavija. Tam lahko prenočite pravzaprav kjer koli, samo da ste odmaknjeni od vasic, dobro je razvita mreža postajališč, kjer se lahko oskrbite z energijo, izpraznite WC. Tovrstna počivališča za avtodome so nekaj običajnega tudi v razvitejših zahodnejših državah, pri nas in na Balkanu pa roko na srce v praksi ni vedno enako teoriji – kar bo pisalo na zemljevidu, morda ne bo delovalo.

Dopust z avtodomom torej potegne za sabo dolgo vrsto težav, dilem, zapletov, »avtodomanje« je pravzaprav daleč od tega, da bi vam ponujalo popolno svobodo. A če me vprašate, ali bi še, je odgovor močno pritrdilen! Ni ga lepšega kot jesti kosilo na samem na dva tisoč metrih višine s pogledom na visoke gore. Ali pa v Camargu, naravnem parku ob delti Rone, s pogledom na flaminge. Predvsem pa je veliko prijetnejše na potovanju vsak večer spati v svoji postelji, se prhati v svoji kopalnici, vselej čistem toaletnem prostoru in kuhati, kar si sami želimo, ko smo lačni in kjer nam je lepo.

Besedilo in fotografiji: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media